Aktywne Wpisy

bar125 +31
Już nie będzie Tomka na następnej pompie na indeksach. Pożegnanie Tomka z tagiem #gielda … Sześćdziesiąt wpisów: 30 wieszczących besse, 29 krach, 1 odbicie, tu też nie trafił, bo przyszły spadki. Kilkanaście lat przepowiadania krachu. Zwolennik 100-letniego długu austriackiego. Powtarzalność omijania hossy przez lata, przez dekadę. Coś niewiarygodnego! Co tydzień siadaliśmy, jak do telenoweli, żeby oglądać jego kreski na wykresach, których nie potrafiliśmy zrozumieć. Fenomen socjologiczny! Ileż rzeczy można było
źródło: 1000024045
Pobierz
annlupin +16
siedze se jusz a co uwas
źródło: annlupin4568795847
Pobierz

kilka dni temu zakupiłem Dell Wyse 5070. Ma on być zamiennikiem mojego starego RPi 3B+. Mam kilka pytań, może ktoś mi doradzi, coś zaproponuje (nie znam wszytkich dobrych praktyk z Linuxa i nie znam też dystrybucji pod serwery domowe).
Moje przemyślenia / co bym potrzebował:
1. Dotychczas używałem RPiOS (na Debianie) i postanowiłem, że raczej potrzebuję Desktopu, gdzie się zaloguję przez VNC i mam tam swoje otwarte aplikacje (okienkowe).
2. Bardzo spodobały mi się funkcjonalności z CasaOS/ZimaOS (streamowanie aplikacji okienkowych do przeglądarki) (działa to jakoś przy użyciu Dockera i Selkies) - bardzo odpowiadałaby mi fukcjonalność, żebym miał aplikacje okienkowe w VNC (pkt. 1) i mógł w przeglądarce po odpowiednim porcie wejść w te aplikacje okienkowe - ktoś może tak robił / spotkał się z tym?
3. Serwerek ma być takim domowym serwerem:
- Samba podstawowa,
- serwer z filmami do TV LG (tu się też zastanawiam czy przesyłać w stylu DLNA czy może mamontować w TV lokalizacje po SMB?) - co lepsze?
- Home Assistant + Zigbee + Zigbee2MQTT,
- skrypty w NodeJS, bash,
- być może też Grafana + InfluxDB,
- tunelowanie cloudflare,
- PiHole.
4. Jeśli chodzi o punkt 4 zastanawiam się też czy nie bawić się w wirtualizację w Proxmox. W sensie, na czysty Wyse wrzucam Proxmoxa i na nim np. 2 wirtualki (Home Assistand i np. Debian). CHoć ogólnie zastanawiam się czy ta wirtualizacja jest mi w ogóle potrzebna i czy w najgorszym przypadku nie wrzucić na czystego Wyse np. Debiana i na Debiana wgrać Proxmoxa i na Proxmoxie postawić wirtualkę z HA (HA w Dockerze nie jest jakoś zalecana).
Oczywiście z tyłu głowy mam też kwestię, by obciążać CPU jak najmniej (energooszczędność, dlatego rozmyślam nad wywaleniem tego Proxmoxa). Teoretycznie może Proxmox dałby mi też dobre narzędzie do kopii zapasowych, ale jeszcze się tym nigdy nie bawiłem - kopię zapasową mogę również zrobić opcją dd (tak jak dotychczas robiłem an RPi).
Na szybko to tyle kwestii. Ktoś byłby mi w stanie coś polecić, w jaką dystrybucję iść, jaką drogę obrać? Najlepiej z opcją tego Desktopa + streamingiem aplikacji do Web UI. Ogólnie rozmyślałem nad Ubuntu albo Debianem, ale dużo słyszę, że są ciekawe dystrybucje na taki serwer domowy + ciekawą opcją jest to, że HA w ZimaOS instaluje się jednym kliknięciem (jako bodajże DOcker). Natomiast w ZimaOS nie mam Desktopu przez VNC, a interfejs przez WWW. Z kolei Debian i Ubuntu to dystrybucje najbardziej dopracowane, dużo na nie pakietów i modyfikacji jest. Zależy mi też na grzebaninie w skryptach/autostarcie/dostęp root.
Też zastanawiałem się jaki GUI wybrać. Dotychczas miałem bardzo lekki na RPi i nieodpowiadało mi w nim, że był bardzo ograniczony/niespójny.
#linux #debian #ubuntu #komputery #informatyka #programowanie #bazydanych #grafana #homeassistant #inteligentnydom #dell #systemyoperacyjne #inzynierprogramista #proxmox #zimaos #casaos #nodejs #serwery #raspberrypi
@MisiekD jak HA z USB pass through do ZigBee to bez proxmoxa będą schody. Możesz kombinować na TrueNASie albo CasaOSie z vmkami ale łatwej od razu zacząć od proxa i mieć spokój.
Jak potrzebujesz desktop w webtopie przez przeglądarkę to jest dostępny na wielu dystrybucjach: Ubuntu, Arch, Alpine itd. stawiasz vmke instalujesz webtop odpalasz usługę ustawiasz port i koniec gotowe. Co do serwera multimediów to plex
1. Desktop
Idź w XFCE4 z TigerVNC i autostartem przez systemd. działa bez zarzutu przez VNC. Wrzuć to jako osobny LXC na Proxmoxie z włączonym nesting w opcjach kontenera.
2. Streaming do przeglądarki
Dokładnie to co opisujesz robi się przez Selkies-GStreamer. Selkies-GStreamer na tym samym LXC co desktop, streamuje WebRTC więc masz VNC i przeglądarkę jednocześnie na różnych portach. Jeśli chcesz gotowca to KasmWorkspaces w wersji open source, bardziej dopracowany UX ale
@MisiekD: polecam tigervnc. Mam tak zrobione na swoich dwóch serwerach i sprawuje się to bardzo fajnie. Na dwóch korzystam tylko z konsoli i też jest git
RPi 3B+ ma czterordzeniowy ARM Cortex-A53 taktowany na 1.4GHz i 1GB RAM, i ludzie na tym stawiali dokładnie takie stosy od lat. Wyse 5070 w każdej swojej wersji jest wielokrotnie wydajniejszy, ma więcej RAM, Quick Sync do transkodowania i normalny dysk zamiast karty SD. Ja to wiem, a uważam, że mało wiem o Linuxie.
J4105 to Gemini Lake, architektura zaprojektowana właśnie pod długotrwałe obciążenia przy niskim poborze prądu,
@BArtus: Oki czaję. W takim razie z tym nie powinno być problemów. Jakoś na pewno to obejdę
@JamesJoyce: Okej, to brzmi bardzo ciekawie. VNC i Web UI na osobnych portach to raczej coś w co chcę iść. A tak nawiasem, jak będą na
@rtp_diov: Dotychczas uzywałem tylko RealVNC, ale Tigerka mogę spróbować.
@MisiekD: W razie czego spytaj GPT albo claude bo to bardzo proste odpalasz konsola i jedną komendą (którą możesz sobie gdzieś zapisać do skryptu) robisz całe wielkie rzeczy odnośnie archiwizacji danych - dość proste i czytelne
*
dockerstał nalxcgdzie do wersji 1.0 później przyszedł bezpośrednio naunsharei API j---a. Zasad działania jest ta samą: masz katalog który jest montowany jako root i zbindowane ścieżki z hosta np. dohomealbo dodatkowych dysków.Więc jeśli chodzi o dostęp do danych to
lxcnie różni się oddocker, nie trzeba montować obrazu vmki żeby mieć dostęp do plików.*
lxcto nie jest* Zawsze możesz sobie postawić kontener z lokalnym rejestrem dockera i używać `docker {commit,push,pull} dla lokalnych obrazów kontenerów 🙄