Wpis z mikrobloga

głupich nie sieją - sami się rodzą, np. ja HELP! XD

siedząc na telefonie kliknęłam z prędkością światła na FB w link do artykułu o mordercy z Kadłuba, sama strona wyglądała co najmniej dziwnie, już mi coś zaczęło świtać, w komentarzach jakaś osoba ostrzegła żeby nie klikać, bo to phishing, ale już było za późno... xd

nagle na trollkoncie zaczęły się wszędzie pojawiać pisane do ludzi wiadomości z prośbą o BLIKa, potem bank zablokował mi konto z powodu wielu nieudanych prób logowania

aplikacje bankowe z telefonu skasowane, te z mediami społecznościowymi też. od razu wyłączyłam internet (tak doradzało AI), bank na infolinii powiadomiony, do konta google i powiązanych portali społecznościowych z poziomu laptopa - pozmieniane hasła. te zapisane w menedżerze haseł google - pousuwane

pobrałam antywirusy na androida - bitdefender i eset, przeskanowałam cały telefon, pliki, aplikacje kilkukrotnie i niby nic nie wykrywa

how to do? ( ͡° ʖ̯ ͡°) jest jakaś aplikacja, która mi to wykryje i pomoże usunąć? co mam dalej robić...

#android #telefony #antywirus #phishing #scam #nigeryjskiprzekret #niebezpiecznik #technologia #oszukujo #komputery #kiciochpyta #help #h-------a #pomocy #pomoc #kradno #cyberbezpieczenstwo #cybersecurity
nutsheell - głupich nie sieją - sami się rodzą, np. ja HELP! XD

siedząc na telefonie...

źródło: Phishing

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sowizdrzau: XD

to nie był rzekomy link do nagrania, tylko artykuł o nim i tam był clickbait pod tytułem ''morderca z Kadłuba mówi, że żałuje, że zabił, bo teraz nie będzie miał dostępu do komputera'' xd

czy powiedział tak naprawdę, a jak nie powiedział, to co za pismak to wymyślił zaciekawiło mnie bardziej niż ustawa przewiduje, to kliknęłam w to od razu
  • Odpowiedz
  • 1
@sowizdrzau: nie mam takiej potrzeby

jeden pr0-Wykopek mi wysłał pełne archiwum od razu na drugi dzień po zdarzeniu, ja to czym prędzej zarchiwizowałam i na samym Wykopie rozesłałam przeszło 180. osobom, w tym zielonkom xd

także hehe, nie trafiłeś
  • Odpowiedz