Wpis z mikrobloga

Przetestowałem GPT-5.3-Codex i Claude Sonnet 4.6 i trochę się przeraziłem jak szybko te modele
się rozwijają. Oba znajdują bugi których Claude 4.5 nie widzi i twierdzi, że dobrze jest, dobrze chłopaki kodują.

It’s over dla kontraktorni xd

#gielda
jacas - Przetestowałem GPT-5.3-Codex i Claude Sonnet 4.6 i trochę się przeraziłem jak...

źródło: IMG_6421

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacas: no ja odkąd Claude 4.6 używam pisze jakieś 80% mniej kodu, także drastycznie to zwiększa produktywność, zwłaszcza jak masz ogarniętych ludzi w zespole. Strasznie mnie śmieszy jak coś wykopki bredzą o bańce AI xD
  • Odpowiedz
po co komu za jakiś czas programisci jak sobie wpisze zrob taki projekt i taki i mu zrobi

@Bryk: To tak nie działa, nadal potrzebujesz ludzi którzy rozumieją czy ejaj zrobiło dobrze czy źle. No i przede wszystkim planują mu pracę, odpowiednio ustalają kontekst i priorytety. AI zajmuje się tylko implementacją, co i tak było tylko częścią zadań pracy senior developera
  • Odpowiedz
  • 0
@makolem: seniorzy zawsze beda w cenie bo ktos musi nad tym ai panować ale za takie 5 lat. Nie mam nic wspolnego z it wiec to tylko takie przemyslenia laika
  • Odpowiedz
  • 5
@smieszek321: @maryjuszpitagoras czasami są zbyt nadgorliwe i piszą przesadnie defensywny kod, jednak jest to nadal lepsze niż większość kodu napisanego przez 99% kontraktorów w korpo.

Dla w miarę doświadczonego programisty jest to ogromny boost produktywności jeżeli się z nich odpowiednio korzysta.
  • Odpowiedz
@jacas: widzialem ostatnio w robocie toola do security auditow który właśnie używa tego modelu on anthropic. Tak świetnie to AI działa że znajduje podatności w klasach które nie istnieją xDd
  • Odpowiedz
@jacas: Ja się zajmuję kryptografią i myślałem, że będę miał spokój na lata, a ostatnio zrobiłem eksperyment: dałem 4.6 starą wersje biblioteki kryptograficznej, którą napisałem (nie jest to publiczny kod) i poprosiłem, aby zrobił audyt - znalazłem wszystkie problemy, które my znaleźliśmy lata później, plus kilka nowych, których nie znaleźliśmy do dziś. It's over.
  • Odpowiedz
@boryspo:

a znalazł podstawowy problem, czyli "nie pisz własnych bibliotek kryptograficznych"? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A wiesz, że ktoś musi je napisać jako pierwszy bo nie biorą się z powietrza? I tak, ja się tym zajmuję.
  • Odpowiedz