Wpis z mikrobloga

Some parts of the OS might also be locked away behind a subscription model that are expected to be “advanced AI services”, etc.

@huopisko: Czyli subskrypcja będzie pewnie dla AI i tyle. Ale kto wie może któryś kolejny Windows będzie już w całości na subskrypcji.
  • Odpowiedz
@feeling-of-justice: Prawie wszystko działa chyba że masz sterowniki nvidia albo nie daj boże chcesz pograć w gry z obecnej dekady, no ale za to możesz skopiować plik na 30 stuknięć w klawiaturę w terminalu zamiast 3 kliknięć myszką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@huopisko: A tak, screen z Reddita z linkiem do jakiejś gównostronki, bardzo rzetelne źródło, na 100% Redmond już planuje wydanie czegoś co nosi wszystkie przerażające cechy których ludzie się obawiają. Tym bardziej że ja pamiętam gdy wieszcze przewidywali nadejście Windowsa 12, jeszcze gorszego od 11, z tymi samymi przerażającymi cechami jak "wieczna subskrypcja" na rok 2025, czy tam 2024. No i gdzie on jest? Bo jak na razie mamy W11
  • Odpowiedz
@huopisko: Dobra, trochę researchu:
https://www.pcworld.com/article/3068331/windows-12-rumors-features-pricing-everything-we-know-so-far.html
Wszystkie artykuły na ten temat powołują się na ten artykuł z PC World, w tym ten z linku z Reddita. Niby bazuje to na przeciekach których oczywiście nie pokazują, i jedyne co mają na ten temat to "Hudson Valley Next", nazwa kodowa, ale odgórnie zakładają że jest to Windows 12.

Wyszukując tą nazwę kodową znalazłem inny artykuł z XDA Developers z 2023
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Nie będzie bo jak ktoś wie cokolwiek o Windowsie i ma choć trochę RiGCzu i nie działa tylko na emocjach (tu wykluczamy większość tego narodu która jak nie toczy piany z pyska o PiS to o KO) to oczywistym jest że Microsoft ma w------e w taką monetyzację. Od czasów Win10 mogłeś pobrać ISO z oficjalnej strony gdzie "wersja próbna" to w 99.9% funkcjonalny Windows. Do tego MAS po dziś
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Już zluzuj z tym wyolbrzymianiem bo ja codziennie używam od cholery FOSSu i staram się zwracać w stronę FOSS o ile opcje FOSS są dobre. Np. edytory wideo FOSS można o kant d--y rozbić, ale np. taki Syncthing już nie ma alternatywy, a sam w sobie jest super. No i ten, mam serwerek postawiony na Proxmoxie z Debianowymi kontenerami w których operuję po SSH, bo tutaj Linuks jest super.
  • Odpowiedz
@supra107: bardziej chodzi mi o to że jak jest temat FOSS to jest gadanie że wszytko jest do d--y tylko Microsoft Office bo on ma kilka funkcji więcej! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: FOSS jest do d--y bo LibreOffice ma g---o a nie kompatybilność z MS Office z którego korzysta 99% świata. No, sory, ale jak ktoś na serio korzysta z Office'a a nie jako zamiennik Notatnika albo do jakichś prymitywnych sztywnych formułek w Excelu to szybko się okazuje dlaczego Microsoft nadal dominuje ten rynek Officem.

FOSS ma często taką przypadłość że tylko powierzchownie kopiuje oprogramowanie zamknięte, ale nie rozumie dlaczego tak
  • Odpowiedz
@supra107: Nie uciekaj od odpowiedzi. Jaki pakiet subskrybcyjny wybrałeś? Wiesz podobnie jest z tematem zużycia RAMu.
Jak jest temat z kontekście Linuxa, to wszyscy Wincelarze piszą o tym jak to Wincel 11 wcale nie bierze dużo RAMu, a manager zadań to tylko głupia sugestia.
ALE jak jest temat MacBooka z 8gb ramu, to nagle się okazuje że 8gb ledwo starcza na system i dwie karty w przeglądarce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To
  • Odpowiedz