Fajnie. Siódme podejście do #linux a dokładnie do #linuxmint na jednym z moich laptopów. Dell Inspiron 15 Po instalacji nie działa touchpad. Znalazłem rozwiązanie: (foto) Ja sobie poradzę, ale teraz powiedzcie mi jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić? #windows #komputery Na Windows oczywiście działa. To jest pytanie do tych co krzyczą na wykopie -"Tylko Linux!"
@kidi1: zawsze mnie śmieszy jak porównują typowego Kowalskiego jak ma sobie poradzić Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11 (który jest bez driverow często i dopiero po podłączeniu do neta ściąga, pozdrawiam tych co nie mają wejścia na kabelek), nie zainstaluje tego systemu, a tu jest porównywanie bo trzeba przekopiować linijkę w terminal
Przeciez wiadomo że to będzie im ktoś robił, ale taka różnica że kowalski zadzwoni
Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11
@szczekacz666: Co Ty porównujesz? Touchpad powinien działać od razu po pierwszym uruchomieniu systemu. Ktoś może Kowalskiemu dać pena i powiedzieć jak go odpalić a później ma tylko klikać DALEJ. Bo przecież instalacja jest prosta nie? Kowalski może się też zdenerwować i podejrzeć w internetach jak zainstalować Linuxa bo tutoriali jest masa. Sam znam sporo takich ludzi, którzy jak dzwonią do
Ja sobie poradzę, ale teraz powiedzcie mi jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić?
@kidi1: Straszne. A pomyśl, jak taki normik ma sobie poradzić z UEFI. Albo w ogóle z nagraniem obrazu na USB. Serio myślisz, że normik dojdzie do etapu "nie działa mi trackpad"? 😂
No skoro masz sterowniki pisane typowo pod windows to działa. Na pingwinie społeczność zazwyczaj stosuje reverse engeenering bo producenci się nie silą pod pisanie sterów pod pingwina.
Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11 (który jest bez driverow często i dopiero po podłączeniu do neta ściąga, pozdrawiam tych co nie mają wejścia na kabelek), nie zainstaluje tego systemu, a tu jest porównywanie bo trzeba przekopiować linijkę w terminal
no właśnie. mam płytę główną z chipsetem wifi od Realteka, dla którego nie ma od razu sterów w Windowsie i bez Ethernetu czy pendrive'a trzeba kombinować.
Po instalacji nie działa touchpad. Znalazłem rozwiązanie: (foto)
Ja sobie poradzę, ale teraz powiedzcie mi jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić?
#windows #komputery
Na Windows oczywiście działa.
To jest pytanie do tych co krzyczą na wykopie -"Tylko Linux!"
źródło: IMG_20260303_184840
PobierzTzn Kowalski myszkę Nowakowej xD
To dorosłym ludziom trzeba tłumaczyć co trzeba robić jak coś się krzaczy?
PS
Poważniej. Próbowałeś Debiana Live?
Jak nie chodzi to weź następnego z kolekcji ( laptopa).
Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11 (który jest bez driverow często i dopiero po podłączeniu do neta ściąga, pozdrawiam tych co nie mają wejścia na kabelek), nie zainstaluje tego systemu, a tu jest porównywanie bo trzeba przekopiować linijkę w terminal
Przeciez wiadomo że to będzie im ktoś robił, ale taka różnica że kowalski zadzwoni
@szczekacz666: Co Ty porównujesz? Touchpad powinien działać od razu po pierwszym uruchomieniu systemu. Ktoś może Kowalskiemu dać pena i powiedzieć jak go odpalić a później ma tylko klikać DALEJ. Bo przecież instalacja jest prosta nie? Kowalski może się też zdenerwować i podejrzeć w internetach jak zainstalować Linuxa bo tutoriali jest masa. Sam znam sporo takich ludzi, którzy jak dzwonią do
@dziki-wienczyslaw: Przeczytaj powoli to co napisałem i jak zrozumiesz to się odezwij.
oraz napisałeś:
Normalnie. Jak facet z kobietą ¯\(ツ)/¯
Ty weź jakoś prościej bo paliwoda cały czas piszę że dzban ze mnie to może czegoś
@kidi1: nie mają, dla nich jest laptop z gotowym zainstalowanym system w sklepie.
BTW ciotce kupiłem chromebooka - linux dla emerytów.
@kidi1: Straszne. A pomyśl, jak taki normik ma sobie poradzić z UEFI. Albo w ogóle z nagraniem obrazu na USB. Serio myślisz, że normik dojdzie do etapu "nie działa mi trackpad"? 😂
No skoro masz sterowniki pisane typowo pod windows to działa.
Na pingwinie społeczność zazwyczaj stosuje reverse engeenering bo producenci się nie silą pod pisanie sterów pod pingwina.
https://www.dell.com/pl-pl/shop/notebooki-firmy-dell/inspiron-15-7000/spd/inspiron-15-7560-laptop#features_section
no właśnie. mam płytę główną z chipsetem wifi od Realteka, dla którego nie ma od razu sterów w Windowsie i bez Ethernetu czy pendrive'a trzeba kombinować.
@kidi1: zapytaj ich