Wpis z mikrobloga

Fajnie. Siódme podejście do #linux a dokładnie do #linuxmint na jednym z moich laptopów. Dell Inspiron 15
Po instalacji nie działa touchpad. Znalazłem rozwiązanie: (foto)
Ja sobie poradzę, ale teraz powiedzcie mi jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić?
#windows #komputery
Na Windows oczywiście działa.
To jest pytanie do tych co krzyczą na wykopie -"Tylko Linux!"
kidi1 - Fajnie. Siódme podejście do #linux a dokładnie do #linuxmint na jednym z moic...

źródło: IMG_20260303_184840

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Weź myszkę ¯\(ツ)/¯
Tzn Kowalski myszkę Nowakowej xD
To dorosłym ludziom trzeba tłumaczyć co trzeba robić jak coś się krzaczy?

PS
Poważniej. Próbowałeś Debiana Live?
Jak nie chodzi to weź następnego z kolekcji ( laptopa).
  • Odpowiedz
@kidi1: zawsze mnie śmieszy jak porównują typowego Kowalskiego jak ma sobie poradzić
Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11 (który jest bez driverow często i dopiero po podłączeniu do neta ściąga, pozdrawiam tych co nie mają wejścia na kabelek), nie zainstaluje tego systemu, a tu jest porównywanie bo trzeba przekopiować linijkę w terminal

Przeciez wiadomo że to będzie im ktoś robił, ale taka różnica że kowalski zadzwoni
  • Odpowiedz
  • 1
Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11

@szczekacz666: Co Ty porównujesz? Touchpad powinien działać od razu po pierwszym uruchomieniu systemu. Ktoś może Kowalskiemu dać pena i powiedzieć jak go odpalić a później ma tylko klikać DALEJ. Bo przecież instalacja jest prosta nie? Kowalski może się też zdenerwować i podejrzeć w internetach jak zainstalować Linuxa bo tutoriali jest masa. Sam znam sporo takich ludzi, którzy jak dzwonią do
  • Odpowiedz
  • 3
Poważniej. Próbowałeś Debiana Live?

Jak nie chodzi to weź następnego z kolekcji ( laptopa).

@dziki-wienczyslaw: Przeczytaj powoli to co napisałem i jak zrozumiesz to się odezwij.
  • Odpowiedz
@kidi1: No nie wiem. Napisałeś: #linuxmint . To Ci piszę: weź se Debiana Live. Sprawdź ... itd
oraz napisałeś:

jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić?

Normalnie. Jak facet z kobietą ¯\(ツ)/¯
Ty weź jakoś prościej bo paliwoda cały czas piszę że dzban ze mnie to może czegoś
  • Odpowiedz
teraz powiedzcie mi jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić?

@kidi1: nie mają, dla nich jest laptop z gotowym zainstalowanym system w sklepie.

BTW ciotce kupiłem chromebooka - linux dla emerytów.
  • Odpowiedz
Ja sobie poradzę, ale teraz powiedzcie mi jak taki Kowalski z Nowakową ma to zrobić?

@kidi1: Straszne. A pomyśl, jak taki normik ma sobie poradzić z UEFI. Albo w ogóle z nagraniem obrazu na USB. Serio myślisz, że normik dojdzie do etapu "nie działa mi trackpad"? 😂
  • Odpowiedz
@kidi1:

Na Windows oczywiście działa.

No skoro masz sterowniki pisane typowo pod windows to działa.
Na pingwinie społeczność zazwyczaj stosuje reverse engeenering bo producenci się nie silą pod pisanie sterów pod pingwina.
  • Odpowiedz
@szczekacz666

Typowy Kowalski nawet nie zrobi sobie pena z windowsem 11 (który jest bez driverow często i dopiero po podłączeniu do neta ściąga, pozdrawiam tych co nie mają wejścia na kabelek), nie zainstaluje tego systemu, a tu jest porównywanie bo trzeba przekopiować linijkę w terminal

no właśnie. mam płytę główną z chipsetem wifi od Realteka, dla którego nie ma od razu sterów w Windowsie i bez Ethernetu czy pendrive'a trzeba kombinować.
  • Odpowiedz