Wpis z mikrobloga

Jak #pkobp "okradł" mnie na 521,64 zł

Było popołudnie 2 marca 2026 roku. Postanowiłem w firmowym kantorze wymienić walutę. Tego dnia aplikacja działała bardzo wolno, co utrudniało normalne korzystanie z niej. W roztargnieniu, przez opóźnienia systemu, zamiast jednej transakcji złożyłem dwie – obie na tę samą kwotę.

Pierwsza transakcja została zrealizowana prawidłowo.

Druga natomiast oczekiwała na środki, których nie posiadałem na koncie.

W ciągu dnia próbowałem anulować tę drugą operację. Niestety:

- przez stronę internetową nie było takiej możliwości,

- na infolinii nikt nie potrafił mi pomóc – byłem odsyłany od jednego konsultanta do drugiego.

Ostatecznie kilka minut po godzinie 17:00. Status drugiej transakcji zmienił się na "rozliczona”. Wtedy zauważyłem, że z mojego firmowego konta zniknęła kwota 521,64 zł – opisana jako „obciążenie” za nierozliczoną transakcję.

Za transakcję, której nie mogłem w żaden sposób anulować.

Wymieniam waluty od wielu lat i nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się przez pomyłkę złożyć podwójnej transakcji. Tym bardziej zaskoczyło mnie, że w sytuacji braku środków system nie umożliwia jej anulowania, a zamiast tego naliczana jest prowizja.

Złożyłem reklamację, choć obawiam się, jaka będzie odpowiedź. Szkoda tych pieniędzy – mogły zostać spożytkowane w znacznie lepszy sposób.

Nie polecam... Szkoda nerwów, czasu i pieniędzy ...

Taguje @EkspertPKO ale pewnie na marne

#zalesie #banki #bankowosc #finanse
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JoeGlodomor: Zazwyczaj jestem pierwszym do rzucania kamieniem w kogoś kto zrobi coś nie tak a później ma o to pretensję ALE w tym przypadku OP wyraźnie zaznaczył, że chciał to odkręcić tylko nikt mu nie dał takiej możliwości.

Ergo, według mnie OP ma tu rację a PKO BP jest winny.
  • Odpowiedz
  • 0
@programistalvlhard @EkspertPKO Jeśli złożył Pan reklamację, to sprawa zostanie dokładnie przeanalizowana. W sieci nic nie ginie, więc zweryfikujemy sytuację i przygotujemy oficjalną odpowiedź z banku. Jeśli z naszej strony został popełniony błąd, potrafimy się do tego przyznać.
  • Odpowiedz