Wpis z mikrobloga

no dobra. za milion pierwszym razem po napisaniu tego słowa postanowiłem się zastanowić dlaczego te j----e sprawdzacze pisma zawsze podkreślają słowo internet jako napisane z błędem.
Czaicie że komputer chce aby pisać to z wielkiej litery? LOL. Wielki Pan Internet.
Od kiedy w języku polskim nazwy własne piszemy wielką literą? Kto ustala które słowa się podkreślają? xD

#internet
invit - no dobra. za milion pierwszym razem po napisaniu tego słowa postanowiłem się ...

źródło: image

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@milo1000: @lukiernaponczku aż musiałem zajrzeć do Pana Internetu, bo dzięki wam zwątpiłem w swoją wiedzę. Mylicie się:

Wielką literą w języku polskim zapisujemy nazwy własne: imiona, nazwiska (Jan Kowalski), nazwy geograficzne (Polska, Wisła), instytucje (Uniwersytet Jagielloński), marki (Adidas), święta (Wielkanoc), a także tytuły dzieł i imiona zwierząt. Zawsze wielką literą piszemy nazwy państw, miast, kontynentów oraz imiona i nazwiska.

W języku angielskim wszystkie nazwy własne piszemy z wielkiej litery,
  • Odpowiedz
@invit:

W języku angielskim wszystkie nazwy własne piszemy z wielkiej litery, w polskim nie ma takiej reguły.

Wymieniłeś regułę, a potem mówisz, że żadnej reguły nie ma. Znajdź Zasadę [18] w PWN i przeczytaj. Jeśli znasz choć jedną nazwę własną w języku polskim, którą oficjalnie piszemy małą literą, to pochwal się.

wychodzi na to, że nie
  • Odpowiedz
  • 0
@lukiernaponczku:
ale ty jesteś pasywnie agresywny... już mi się nie chce z tobą gadać :P

Też potrafię czytać słowniki tak jak programiści. Widocznie inne słowniki
  • Odpowiedz