Wpis z mikrobloga

@fornson23: tworzy się taka społeczność, bo wymierają osoby, które pamiętają jeszcze swoje rodzinne strony sprzed 1945, prawie wszyscy "rodowici" mieszkańcy tych ziem są "już tu ochrzczeni" jak to mówił Pawlak w Samych Swoich.
  • Odpowiedz
  • 1
@galicjanin: no tak, przecież tu nikt z Polaków nie mieszkał przed II WŚ. Dziadek po wojnie przyjechał do Wrocławia z okolic Radomska by stworzyć sobie życie. Tak samo wiele innych osób z mojej rodziny. Taki "Dziki Zachód" :) A ja, rocznik 1992, rzeczywiście czuję pewną dumę z bycia Dolnoślązakiem.
  • Odpowiedz
@fornson23: na Górnym Śląsku, Opolszczyźnie, Warmii czy Mazurach było jednak troszeczkę autochtonów, którzy po wojnie określili się jako Polacy i zostali u siebie (choć potem za Gierka sporo z nich wyjechało do RFN jako przedwojenni obywatele Niemiec lub ich potomkowie). Prawda, społeczność Ziem Odzyskanych to: Kresowiacy, Wielkopolanie, Podlasianie, Kurpie i inni Mazowszanie, mieszkańcy obecnej Polski centralnej, w okolicach Wałbrzycha też potomkowie Polaków z północnej Francji (górnicy - fachowcy mający obsługiwać
  • Odpowiedz
  • 1
@galicjanin: to wszystko prawda, z córką uciekiniera z Grecji nawet chodziłem :) Co do polszczyzny na tych terenach, tak to prawda, mówimy najbardziej czystą polszczyzną bo nie ma naleciałości regionalnych, a komuniści stawiali na wytępienie analfabetyzmu.
  • Odpowiedz
Jestem ze Szczecina, ale połowę życia spędzam we Wrocławiu. Mam duże przywiązanie do tego miasta i całego województwa. I pomimo, że wg mnie Szczecin jest bardzo ładny, to bardziej czuję się Wrocławianinem. Sam jestem potomkiem kresowiaków, z okolic historycznej Litwy (obecnie Białoruś). I cieszę się, że miałem okazję poznać i porozmawiać z dwoma osobami z tamtych okolic co jeszcze pamiętają czasy wojny i moment po wojnie - przed repatriacją.
  • Odpowiedz
  • 0
@mocten żadni tam Słowińcy, ogromna większość to po prostu przesiedleńcy z II WŚ, albo jak mój dziadek ludzie próbujący swojego szczęścia na Zachodzie. Jako ciekawostkę podam, że mój dziadek pojechał do Wrocławia, a jego kuzyn do Będzina. Wnuk kuzyna mojego dziadka, to znany siatkarz - Tomasz Fornal.
  • Odpowiedz
Tomasz Fornal

@fornson23: od wielu lat go oglądam w kadrze i mam wrażenie, jakby był ode mnie dużo starszy... a realnie jest ode mnie dwa miesiące młodszy

co poszło nie tak? ja jestem już tak stary? XD
  • Odpowiedz
@fornson23: Ja mam słabość do tych ziem z innego powodu. Niemcy zostawili po sobie dobrą urbanistykę, czyli zwarte miasteczka i duże pola dookoła. To bardzo wpływa na percepcję miejsca. Teraz się to zaciera za sprawą polskiego bałaganu ale za każdym razem jak tam jadę to czuję się trochę jak w innym kraju, jest taki lepszy, nie wiem jak to nazwać, feeling.
  • Odpowiedz
@fornson23: Nie no, jak ktoś już uważa "najczystsza polszczyznę" za powód do dumy (nie jest - powodem dumy są regionalne dialekty) to powinien szukać w Szczecinie a nie Wrocławiu. Wrocław akurat dorobił się kilku regionalizmów jak bułka słodka (zawsze mnie bawi, przepraszam) czy pampuch (z jakichś przyczyn używany na Dolnym Śląsku i w łódzkim).
No i jako Ślązak z ziem odzyskanych - na górnośląskiej części ziem odzyskanych to akurat prawie
  • Odpowiedz
  • 1
od wielu lat go oglądam w kadrze i mam wrażenie, jakby był ode mnie dużo starszy... a realnie jest ode mnie dwa miesiące młodszy

co poszło nie tak? ja jestem już tak stary? XD

@winsxspl: co nie? Ja też nie wierzę, że jest 5 lata młodszy ode mnie, bo skurczybyk ma 2 metry wzrostu (akurat w mojej rodzinie to normalka, ja jestem niski, nikczemne 186 cm
  • Odpowiedz
@fornson23: patrząc na występowanie obu słów to raczej słowa jakie przyszły z przodkami obecnych dolnoslazakow i się tam ostały. Pampuch ewidentnie z lodzkiego, bułka słodka/słodka bułka z dawnego zaboru rosyjskiego (brak występowania w dawnych niemieckim i austriackim). Jak lubisz regionalizmy to polecam gościa od tych map:
Pas-ze-mna-owce - @fornson23: patrząc na występowanie obu słów to raczej słowa jakie ...

źródło: Screenshot_2026-03-03-09-21-20-31_47b1de08cbe52b7b893fed3d05f65040

Pobierz
  • Odpowiedz