Wpis z mikrobloga

#komputery #windows #windows11 #wirus #wirusykomputerowe

Przed chwilą zwiesił mi się komputer i sprawdzając logi zauważyłem że zainstalowały się dwie usługi.

IOMap oraz cpuz159x64.sys

Kurde, ja w windowsie jakiś czasu temu wyłączałem jakieś zabezpieczenie żeby móc odpalić emulator xenia który był uporczywie blokowany przez kochaną jedenastkę. Jakiś czas temu bawiłem się też wsl i możliwe że też coś wtedy wyłączyłem. Tylko to miało miejsce tygodnie temu... dzisiaj aktualizowałem sterownik graficzny dla nowego residenta i chwilę przed zdarzeniem pobierałem sobie pliki .torrent które chciałem wysłać na serwer. Wiecie może co to za usługi? Mogłem instalować kiedyś cpu-z zaraz po złożeniu komputera ale nie jestem pewien czy na nowym systemie czy jeszcze na starym gdy sprawdzałem czy w ogóle wstanie stara instalacja na nowym sprzęcie. Słaby jestem w wyszukiwanie informacji i nie wiem co to są za usługi. Czy sam plik .torrent może być nośnikiem dla złośliwego kodu? Nie otwierałem tych plików bo tak jak napisałem miały lecieć na serwer :/

to są ścieżki tych usług

ServiceName cpuz159
ImagePath C:\WINDOWS\temp\cpuz159\cpuz159
x64.sys

ServiceName IOMap
ImagePath C:\WINDOWS\system32\drivers\IOMap64.sys

Tak to widzę też błąd

"Updated Secure Boot certificates are available on this device but have not yet been applied to the firmware. Review the published guidance to complete the update and maintain full protection. This device signature information is included here.
DeviceAttributes: BaseBoardManufacturer:ASUSTeK COMPUTER INC.;FirmwareManufacturer:American Megatrends Inc.;FirmwareVersion:3602;OEMModelBaseBoard:ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI;OEMManufacturerName:ASUS;OSArchitecture:amd64;
BucketId: fa3fc535a9b21b601c8d46b20d37cad19907bf72b6e4720eb90205514cb2ac6b
BucketConfidenceLevel: Under Observation - More Data Needed"

oraz coś takiego

Podjęto próbę dodania adresu URL (http://*:5357/68d03ab4-1aa3-4a94-a3a0-966a00fdd78a/) do grupy adresów URL (0xFE00000220000001). Stan: 0x0. Identyfikator procesu 0x2D74 \Device\HarddiskVolume3\Windows\System32\svchost.exe ścieżki pliku wykonywalnego, USŁUGA LOKALNA użytkownika

Pobieżnie sprawdziłem tylko ostatnie zdarzenia. Wiecie może czy powinienem się przejmować?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@casuallook: niby czym? z systemem nie dojdziesz. Bo windows jest juz tak popieprzony ze bania mala. jak masz pewnosc ze temperatury masz spoko. nic sie nie grzeje i sprzet jest ok. to jak ci sie system zacznie bardziej sypac to postaw system jeszcze raz i na jakis czas moze bedziesz miec spokoj
  • Odpowiedz
  • 0
@OTyUjuBobrze: Bios aktualizowałem jakoś w grudniu zaraz po zakupie. Zrobię update.

Z jakim procesorem masz ją sparowaną? Mam 7800x3d i wrażenie że nie idzie on na pełen gwizdek, mam zaniżone wyniki w cinebenchu, a pobór prądu cpu nie może dobić nawet do 90W. Włączyłem tylko pbo, expo, skróciłem trenowanie pamięci przy starcie i gpt polecił wyłączyć tweaki asusa automatyczne co też zrobiłem. Nie mam zainstalowanego tego całego armoury crate bo
  • Odpowiedz
@casuallook: mam 7 7700. i mi procek idzie na maksa. Ale jak testowlem cinebrenchem to pokazywal mi jakas lipe. i nie wiem czemu. przetestowalem innym programme i pokazl tak jak trzeba. choc to gry dopiero pokazuja czy procek ciagnie tak jak trza. co do armor crate. mam zainstalowany. i na procku tez troche za bardzo wiatraki sie kreca. choc to juz zalezy jakie chlodznie. nie na kazdym bedzie milion obrotow.
  • Odpowiedz
  • 1
@OTyUjuBobrze: w takim razie może spróbuję ten soft raz jeszcze zainstalować. mój komputer generalnie jest cichy z wyjątkiem chłodzenia cpu. lekki stresik, temperatura rośnie momentalnie i uruchamia się głośna suszarka.

pamiętasz może jakim jeszcze programem testowałeś procesor? w grach niby karta graficzna idzie na 100%, ale też moje wyniki nie pokrywają się z tym co widziałem w testach na youtube. ogółem to nie narzekam bo żaden ze mnie zapalony gracz,
  • Odpowiedz
@casuallook: robilem to jakis czas temu. i jak dobrze pamietam to na pewno 3dmark i cpu-z benchmark chyba. i jeden i drugi ktorym testowalem pokazywal ze jest wszystko ok. A cinebrenchem kilka razy i pokazywal jakby cpu wogole nic prawie nie byl obciazony. Ale nie zaglebialem sie dlaczego. Co do armory crate. no mi tez to przeszkadzalo. Ale fan expert w tym programie naprawde fajnie pokazuje ile obrotow ma ktory
  • Odpowiedz
@casuallook jeszcze jedna uwaga. Jak zainstalowales sterowniki płyty. A dokladnie Chipset, to sprawdz sobie plan zasialania i jak masz ustawiony. bo jak jakies zrownowazone czy inne oszczedzanie energi to lubi lokowac procka. najlepiej jesli nie liczysz sie z oszczedzaniem pradu ustawic wysoka wydajnosc. I nie zawsze ale zmiana czasem jest odczuwalna po restarcie pc. Wiec lepiej po zmianie takowe zapodac
  • Odpowiedz