Wpis z mikrobloga

Co rainbow zabrał to orlen oddał, a pamiętam jak ludzie sprzedawali po 100 bo już drogo. Chyba niektórzy zapominają że to KONCERN MULTIENERGETYCZNY. Dla mnie to brzmi bogaciej niż artificial intelligence albo jakieś dejta center.
#gielda
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

KONCERN MULTIENERGETYCZNY

@jonzi: ... z prawie 50% udziałem Skarbu Państwa. Jak jest dobrze to jest dobrze. Jak się zacznie coś dziać to zacznie się skubanie.
  • Odpowiedz
@jonzi: Polecam zobaczyć, co się dzieje z drogimi spółkami jak narracja się zmieni, na SaaSy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Orlen faktycznie jest drogi jak na polskie standardy, a jest duże prawdopodobieństwo, że cenę trzyma głównie dywidenda, która ze względu na duże wydatki państwa będzie musiała być jeszcze bardziej zwiększona.

Problem z orlenem jest taki, że tam marża rafineryjna wzrosła o 100% r/r i gdyby nie to,
  • Odpowiedz
Do lpg ta marża się nie liczy, a tak to zerknąłem na raport, żeby cię nie oszukać to za q4 jest jednak wzrost o 120% r/r i to daje blisko 25gr na litrze (zaawansowane obliczenia z gpt), to możemy sobie przyjąć na spokojnie 20gr na litr.
  • Odpowiedz
  • 0
Problem z orlenem jest taki, że tam marża rafineryjna wzrosła o 100% r/r i gdyby nie to, to wyniki byłyby giga c-----e. (czytaj orlen j---e polaków na hajs)

@jungerpl: z punktu widzenia ynwestora to chyba dobrze że j---e?
  • Odpowiedz
@jonzi: No właśnie to jest to ryzyko ssp. Czy w ich interesie jest maksymalizacja zysków, czy troska o Polskę? Konflikt interesów.

Dodatkowo ja bym wolał, jakby wzrost był spowodowany wzrostem biznesu, a nie maksymalizacją zysków.
  • Odpowiedz