Aktywne Wpisy

jmuhha +29
7400 założenie jednostki + zgoda spółdzielni 2000 zł = 10400 koszt klimy w bloku
źródło: 1000029103
Pobierz
Famine +221
Ktokolwiek napisze filtr/wtyczkę do ukrywania tego powinien być natychmiast beatyfikowany bez rozróżnienia na wyznawaną religię
#oswiadczenie
#oswiadczenie
źródło: temp_file4137377395543729351
Pobierz

Telefonu użytkuję dość intensywnie i w różny sposób: na wyjazdach dwa razy do roku robię setki zdjęć, w życiu codziennym korzystam z podstawowych aplikacji, a w pracy bardzo często testuję strony internetowe w wersji mobilnej (ważne jest dla mnie przesyłanie na żywo aplikacji do windows bez lagów, tak jak działało to na s22 ultra). Sporadycznie zdarzało się, że grałem np. w gierki w psx/ps2 na emulacji. Zależy mi przede wszystkim, żeby telefon był po prostu niezawodny w każdej sytuacji.
Zalety jakie widzę w Samsungu: znam ten ekosystem, mam telefony tej marki prawie od zawsze (z jedną przerwą na Huawei), posiadam smartwatcha i słuchawki Samsunga, które idealnie z nim współpracują i raczej nie planowałem ich wymiany, do tego s26u wyjdzie mnie taniej raczej niż Vivo.
Zalety Vivo: aparat. Z każdego testu wychodzi lepiej. Porównywałem nawet w galerii do X300 Pro, to już tam było widać różnicę na korzyść chińczyka, więc zakładam że w Ultra będzie jeszcze lepiej.
Nie jestem jakimś profesjonalnym fotografem, ale lubię zrobić różne zdjęcia: od widoczków/portretów w dobrym i słabym świetle, przez zdjęcia na zoomie (3/5/10x) aż po nocne panoramy miast czy widoki z plaży. Dlatego moją uwagę przykuł właśnie Vivo, który te fotki robi jednak lepiej.
Za Samsunga na teraz z kodami i zniżkami prognozuję, że zapłaciłbym jakieś 4500 i to na FV + odkup s22 ultra za 715, więc zmiana kosztowałaby mnie realnie pewnie poniżej 3k z własnej kieszeni.
Vivo z tego co czytam prognozy to raczej nie zapowiada się poniżej 6k (Pro kosztuje w pl 5,5), więc z FV i użeraniem się ze sprzedażą na OLX starego (o ile się zdecyduję na sprzedaż) wyjdzie jakieś 4k.
Pytanie więc, czy te aparaty w Vivo robią aż taką różnicę żeby warto byłoby dopłacić tą kwotę i czy nie spotkam się z jakimiś problemami przy innym użytkowaniu? Nie chciałbym np. żeby okazało się, że dla zrobienia 10 zdjęć w skali roku lepszej jakości będę się użerał na co dzień z chińskim dziurawym softem, brakiem wydajności czy uszczupleniem funkcjonalności, z których korzystam.
Może ktoś miał np. S25 Ultra i X300 Pro albo coś podobnego i byłby w stanie ocenić, jakie są między nimi różnice?
Brałem przez chwilę też pod uwagę opcję nr 3: Zakup S26 Ultra oraz w przyszłości zakup jakiegoś aparatu do 3k, ale tu obawiam się, że w tej cenie to jakościowo i tak nie będzie szału w porównaniu z tymi telefonami, a dodatkowy grat do noszenia na wycieczkach, więc też mi to chyba nie leży.
#smartfon #samsung #galaxy #vivo #android #smartfony #fotografia
Co wybrać?
W Samsungach nie ma, nawet w serii A chyba już to wycofali. W Pixelach nie ma, w Xiaomi nie ma, w Motoroli Signature nie ma, we wspomnianym przez opa Vivo nie ma, iPhona to nawet nie trzeba wymieniać, bo tam nigdy tego nie było.
Już nawet średniaki coraz rzadziej mają taką opcję.