Wpis z mikrobloga

Jestem bliski zakupu mieszkania 56m2 z rynku wtórnego w takim układzie. Plan mam taki, żeby z obecnej kuchni zrobić sypialnię, a zabudowę kuchenną przenieść do salonu na ścianę z łazienką. Ale wiąże to się z dodatkowymi kosztami a ja od początku planuję remont w myśl zasady "tanio i średnio" a większość rzeczy planuję zrobić sam (nic nie umiem xD)

Jak głupim pomysłem w obecnych czasach będzie zostawienie kuchni tam gdzie jest? Na pewno wielu z was kupowało mieszkanie w podobnym układzie, jestem ciekaw jak rozwiązaliście sytuację

#nieruchomosci #remontujzwykopem #mieszkanie
sikpi - Jestem bliski zakupu mieszkania 56m2 z rynku wtórnego w takim układzie. Plan ...

źródło: 1000019373

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sikpi jeżeli nie ma gazu, to jest to wykonalne. Ewentualnie łączysz sypialnie z kuchnia i w nich powstaje salon z aneksem, ale wtedy balkon przynależy do nowych małych pokojów. No i parę innych wad, ale to tak myśl luźna.
  • Odpowiedz
@sikpi: Na takim metrażu zrobienie 3 pokoi to jest obowiązek, jeżeli chodzi o remont to jak nic nie umiesz to możesz już wywieszać białą flagę. Jeżeli kupujesz mieszkanie do generalki w starym budownictwie, to za samą robotę sporo wydasz i nawet nie ma takiej opcji ze wszystko zrobisz sam.
  • Odpowiedz
@sikpi: osobna kuchnia od salonu to jest najlepsze co może być, zamykasz drzwi, otwierasz okienko, możesz sobie usmażyć grubego steczora na naoliwionej żeliwnej patelni i inne rzeczy po których jest dymówa w ch*j zamykasz kuchnię wietrzysz, a w salonie masz czysto. Zostawiłbym tak. Będziesz się chciał rozmnożyć to pozostaje kanapa w salonie więc kup dużą i wygodną, a pokój dla dzieciaka.
  • Odpowiedz
@sikpi raczej głupim pomysłem jest robienie kuchni z największego pomieszczenia w mieszkaniu. Ale kto go lubi. Jak rury z wodą i odpływ masz na ścianie między salonem i łazienką to jest to bez problemu do ogarnięcia ale sam hydrauliki nie zrobisz i tanie to nie będzie.
  • Odpowiedz
@sikpi: remont4you w tej chwili remontuje dokładnie takie mieszkanie i przenosił kuchnię. Obejrzyj kilka odcinków to zobaczysz z czym to się wiąże
  • Odpowiedz
@sikpi: zrób to. Wode i odplyw masz przez sciane z lazienki. Kuchnie zrob indukcyjna. Jesli nie jestes maniakiem gotowania, to super wentylacji nie musisz robic. Ja tak zrobilem. Jeden pokoj wiecej.
  • Odpowiedz
@Niebadzkotem: Co ty ziomek mu tutaj piszesz, po co piszecie rzeczy o których nie macie zielonego pojęcia. Na spokojnie na 3 metrach może zrobić spadek rur ze zlewozmywaka. Spadek rur 2-3% na 3m = 6-9cm to czego się nie da zrobić ?
  • Odpowiedz
@sikpi: Ogólnie to nie patrz na opinie ludzi na wykopie odnośnie aneksu w salonie, bo tutaj to występuje wyższy lvl s----------a. Na 56m2 utrzymanie 2 pokojowego mieszkania to jeat spokojnie kilkadziesiąt tysięcy straty w stosunku do 3 pokoi. Zrób sobie aneks w salonie, tylko przemysł rozłożenie sprzętów i zlewu w kuchni, tak aby zachować spadek do szachtu. Ogólnie temat jest łatwy, w momencie gdy masz o tym jakiekolwiek pojęcie, nie
  • Odpowiedz
@chciwykrasnolud: z takimi mądrościami to pewnie podzielił 56/2 i na 3 i ch co taki wynik da bo nie wiem na czym ma polegać strat pieniędzy w tym przypadku xD że niby jak są 3 pokoje po 3x3m to mieszkanie jest więcej warte?
  • Odpowiedz