Wpis z mikrobloga

#notariusz
Mam dość poważny problem z moim obecnym mieszkaniem.Może są tu jacyś notariusze czy prawnicy i coś doradzą.

Kupiłem spółdzielcze własnościowe mieszkanie,bez wyodrębnionej własności,na poddaszu ze skosami.Spółdzielnia wydała zaświadczenie byłej właścucielce,że mieszkanie ma 33 m2,ale podali metraż liczony po podłodze zamiast użytkowego,który wynosi 29 m2.W pierwotnym akcie przydziału również widnieje metraż 29 m2.Notariusz przyjął błędny metraż z zaświadczenia ze spółdzielni i wpisał w akt notarialny,a sąd w KW.
Teraz mam mieszkanie z zawyżonym metrażem w akcie notarialnym.Notariusz odmawia aneksu/aneksu zmieniającego akt notarialny by poprawić metraż.Izba notarialna stoi po jego stronie.
Skori nie da się tego zmienić w akcie notarialnym,to chcę to zmienić w KW.

Pytania:

1.Czego potrzebuję i co mam robić by wpisać prawidłowy metraż mieszkania do KW?

2.Czy jak będę chciał sprzedać takie mieszkanie z innym metrażem w akcie,a prawidłowym w KW i aktualnym zaświadczeniem ze spółdzielni z prawidłowym metrażem,która wyjaśni że poprzedni był liczony "po podłodze" to notariusze będą odmawiać z tego powodu sporządzenia umowy kupna-sprzedaży mieszkania czy nie powinno być problemów?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podstawa ujawnienia w KW przy spółdzielczym jest zaświadczenie ze spółdzielni więc tutaj notariusz nie ma co prostować bo błędu nie zrobił. Trzeba wyodrębnić lokal tam będą rzuty i powierzchnię i tyle
  • Odpowiedz
  • 0
@Scrape: Czy będę miał problem ze sprzedażą mieszkania,które będzie miało prawidłowy metraż w KW,prawidłowy metraż w wydanym nowym zaświadczeniu ze spółdzielni mieszkaniowej do celów wieczystoksięgowych,ale nieprawidłowy w moim akcie notarialnym? Czy notariusz odmówi sporządzenia umowy kupna-sprzedaży takiego mieszkania kupującemu ze względu na powyższą wadę?
  • Odpowiedz
Czy będę miał problem ze sprzedażą mieszkania,które będzie miało prawidłowy metraż w KW,prawidłowy metraż w wydanym nowym zaświadczeniu ze spółdzielni mieszkaniowej do celów wieczystoksięgowych,ale nieprawidłowy w moim akcie notarialnym? Czy notariusz odmówi sporządzenia umowy kupna-sprzedaży takiego mieszkania kupującemu ze względu na powyższą wadę?

@polot: Nie, nie będzie to podstawą do odmowy sporządzenia umowy sprzedaży. W księdze wieczystej po sprostowaniu będzie informacja o dokumencie, który był podstawą zmiany danych.
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: Czy jako pośrednik kredytowy miałeś już do czynienia z sytuacjami,że przy kompletowaniu dokumentów do kredytowania spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu,ludzie przynosili ci zaświadczenie ze spółdzielni z innym metrażem niż ten widniejący w akcie notarialnym? Bank nie robi problemów z pozytywną decyzją kredytową,byleby się metraż zgadzał z tym w KW i zaświadczeniu ze spółdzielni?

I drugie pytanie-ponoć przy kredytowaniu spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu większość banków nie wymaga w ogóle
  • Odpowiedz
@polot: Odpis księgi wieczystej nie jest wymagany przez banki. Wystarczający jest numer KW. W systemie elektronicznych ksiąg wieczystych można w każdej chwili sprawdzić treść KW.

Jeśli spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu ma założoną księgę wieczystą i nie została nabyte w drodze darowizny to w wielu bankach podstawa nabycia nie będzie wymagana i wystarczy sam numer KW. Dość często jednak podstawa nabycia jest wymagana do ustalenia powierzchni użytkowej - w KW
  • Odpowiedz