Aktywne Wpisy

ntdc +88
źródło: 1000013893
Pobierz
jabol6000 +522
źródło: 1000005202
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000013893
Pobierz
źródło: 1000005202
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mam dość poważny problem z moim obecnym mieszkaniem.Może są tu jacyś notariusze czy prawnicy i coś doradzą.
Kupiłem spółdzielcze własnościowe mieszkanie,bez wyodrębnionej własności,na poddaszu ze skosami.Spółdzielnia wydała zaświadczenie byłej właścucielce,że mieszkanie ma 33 m2,ale podali metraż liczony po podłodze zamiast użytkowego,który wynosi 29 m2.W pierwotnym akcie przydziału również widnieje metraż 29 m2.Notariusz przyjął błędny metraż z zaświadczenia ze spółdzielni i wpisał w akt notarialny,a sąd w KW.
Teraz mam mieszkanie z zawyżonym metrażem w akcie notarialnym.Notariusz odmawia aneksu/aneksu zmieniającego akt notarialny by poprawić metraż.Izba notarialna stoi po jego stronie.
Skori nie da się tego zmienić w akcie notarialnym,to chcę to zmienić w KW.
Pytania:
1.Czego potrzebuję i co mam robić by wpisać prawidłowy metraż mieszkania do KW?
2.Czy jak będę chciał sprzedać takie mieszkanie z innym metrażem w akcie,a prawidłowym w KW i aktualnym zaświadczeniem ze spółdzielni z prawidłowym metrażem,która wyjaśni że poprzedni był liczony "po podłodze" to notariusze będą odmawiać z tego powodu sporządzenia umowy kupna-sprzedaży mieszkania czy nie powinno być problemów?
@polot: Nie, nie będzie to podstawą do odmowy sporządzenia umowy sprzedaży. W księdze wieczystej po sprostowaniu będzie informacja o dokumencie, który był podstawą zmiany danych.
I drugie pytanie-ponoć przy kredytowaniu spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu większość banków nie wymaga w ogóle
Jeśli spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu ma założoną księgę wieczystą i nie została nabyte w drodze darowizny to w wielu bankach podstawa nabycia nie będzie wymagana i wystarczy sam numer KW. Dość często jednak podstawa nabycia jest wymagana do ustalenia powierzchni użytkowej - w KW