Aktywne Wpisy

mxala +21
Jakie dobre książki sci-fi polecacie przeczytać? Szukam perełek i tytułów, które naprawdę warto znać.
Mam już za sobą Solaris, Projekt Hail Mary, Marsjanina, Nowy wspaniały świat, Diunę, Kwiaty dla Algernona, trylogię Wspomnienie o przeszłości Ziemi, a teraz kończę Człowieka z Wysokiego Zamku.
#czytajzwykopem #sciencefiction
Mam już za sobą Solaris, Projekt Hail Mary, Marsjanina, Nowy wspaniały świat, Diunę, Kwiaty dla Algernona, trylogię Wspomnienie o przeszłości Ziemi, a teraz kończę Człowieka z Wysokiego Zamku.
#czytajzwykopem #sciencefiction

omicronns +111

Potrafię jechać samochodem i poczuć ból migrenowy (albo tępy) w pobliżu masztu telekomunikacyjnego zanim go zauważę.
Nadmiar ludzi z włączoną transmisją internetową w tel. - to samo.
Tyle dobrze, że sam jestem po elektrotechnice, rozumiem fizykę elektromagnetyzmu i pracowałem przez >5 lat przy projektowaniu układów radiowych, jestem w stanie to zmierzyć i nikt nie nazwie mnie "szurem".
Mogę nie widzieć źródła emisji, a je poczuć i zmierzyć. Wszystko powyżej -40 dBm (600 MHz- 1GHz) w szerszym paśmie to charakterystyczne migrenowe mrowienie albo czasem chwilowy tępy ból.
Myślałem, że to przypadek więc brałem przenośny analizator RF wykorzystywany w pracy. Przykładowo:
Jadę autem, skrzyżowanie czerwone światło, stoję - nagle migrenowe mrowienie (żona to samo). Wyciągam analizator - -37 dBm w piku + całe pasmo ~kilkadziesiąt MHz zajęte trochę niżej obwiednia. Źródła nie widziałem.
Dzisiaj: umówiłem się na oglądanie domu. Fajna okolica, 4 miesięcy wcześniej byłem, relaksująca, tereny górskie, pełen luz.
Będąc wcześniej (te kilka miesięcy temu) już na to uczulony wykonałem pomiar: Poniżej -60 dBm, pomijalne. Dzisiaj zajeżdżam: nerwowość, "mrowienie", zaniepokojenie. No nic - wypiłem energetyka jadąc samochodem, zganiłem na zmęczenie i lekkie poddenerwowanie. Prezentacja domu itp. spoko, ale nie przeszło. Z racji, że to tereny górskie wybrałem się na okoliczny szczyt - dopiero później zauważyłem dwa maszty, których wcześniej nie widziałem (w sensie, w czasie prezentacji bo zostały dobudowane przez te ostatnie 4 mies., wcześniej ich nie było) w odległości kilkuset metrów. Pomiar przy domu - więcej jak -40 dBm.
To są moje obserwacje, ale można sobie znaleźć masę badań z listą różnych objawów czy nawet chorób ludzi mieszkających przy masztach telekomunikacyjnych lub korzystających często z telefonu.
#zdrowie #telekomunikacja #medycyna #elektronika
@LaurenceFass: najpierw poprosiłem o te badania, a potem o streszczenie..
Oto krótkie i rzeczowe streszczenie całości:
1️⃣ Mieszkanie przy
@tajek:
Jestem ciekawy czy każdy osesek, który pod tym się podpisuje zgodziłby się zakładać opaskę na noc z anteną i mocą nadawczą na poziomie 0.5W (czyli tyle co może nadawać telefon) przez rok? Skoro to takie bezpieczne.
Nie mierzyłem, ale przy prawidłowym zastosowaniu myślę, że nie.
Tzn. dobra antena kierunkowa (wiązka idzie w określonym kierunku - tu do góry, a nie wokół anteny - to są ogromne różnice na poziomie 30-40 dB w stosunku anteny kierunkowej, a do np. standardowej pionowej), odpowiedniej odległości przynajmniej te 5-10m i wysoko. Sama moc nadawcza Starlinka jest stosunkowo niewielka maks. 2-3W czyli poziom krótkofalówki.
Dużo gorszy jest telefon z włączoną
Chińskim przenośnym analizatorem częstotliwości (TinySA do 6 GHz).
Porównywałem ze stacjonarnym wysokiej klasy i do takich zgrubnych pomiarów jest wystarczający, różnica w pomiarze zaledwie 0.8 dB przy tym samym zadanym sygnale w paśmie LTE. Większy błąd 1-2 dB powstaje na antenie (pionowa rozkładana, która była dołączona).
Zobacz pomiary tamte i pokaż je tutaj.
Co w tym dziwnego? Mogę zrobić screen, ale po co weź np. kalkulator:
https://www.everythingrf.com/rf-calculators/free-space-path-loss-calculator
Wpisz dane:
Zysk anteny nadawczej (sektorowa takie jakie są na masztach): np. 15 dB
Zysk odbiorczej:
Stojąc u siebie na dzielni pod nadajnikiem nigdy więcej niż -60 do -70 nie widziałem. Telefony mają zakres pomiaru dla 4G do -55 i wartości wyższe to tylko uzyskiwałem w labie w pracy bo akurat pracuje w branży.
Jakie wartości na stronie si2pem widzisz?
Poza tym to
@Maryjusz1337:
Różnice są pomijalne próżnia vs powietrze. J.w. wpływ mają przeszkody.
Nic się z tym nie da zrobić, musicie się zorganizować w większym gronie i próbować działać.
Szukać dowodów naukowych i iść do urzędów.