Wpis z mikrobloga

Nikt mi nie wmówi, że maszty telekomunikacyjne to coś obojętnego dla zdrowia. Tak samo jak ogólnie smog elektromagnetyczny, czy samo korzystanie z telefonu.
Potrafię jechać samochodem i poczuć ból migrenowy (albo tępy) w pobliżu masztu telekomunikacyjnego zanim go zauważę.
Nadmiar ludzi z włączoną transmisją internetową w tel. - to samo.
Tyle dobrze, że sam jestem po elektrotechnice, rozumiem fizykę elektromagnetyzmu i pracowałem przez >5 lat przy projektowaniu układów radiowych, jestem w stanie to zmierzyć i nikt nie nazwie mnie "szurem".
Mogę nie widzieć źródła emisji, a je poczuć i zmierzyć. Wszystko powyżej -40 dBm (600 MHz- 1GHz) w szerszym paśmie to charakterystyczne migrenowe mrowienie albo czasem chwilowy tępy ból.
Myślałem, że to przypadek więc brałem przenośny analizator RF wykorzystywany w pracy. Przykładowo:
Jadę autem, skrzyżowanie czerwone światło, stoję - nagle migrenowe mrowienie (żona to samo). Wyciągam analizator - -37 dBm w piku + całe pasmo ~kilkadziesiąt MHz zajęte trochę niżej obwiednia. Źródła nie widziałem.
Dzisiaj: umówiłem się na oglądanie domu. Fajna okolica, 4 miesięcy wcześniej byłem, relaksująca, tereny górskie, pełen luz.
Będąc wcześniej (te kilka miesięcy temu) już na to uczulony wykonałem pomiar: Poniżej -60 dBm, pomijalne. Dzisiaj zajeżdżam: nerwowość, "mrowienie", zaniepokojenie. No nic - wypiłem energetyka jadąc samochodem, zganiłem na zmęczenie i lekkie poddenerwowanie. Prezentacja domu itp. spoko, ale nie przeszło. Z racji, że to tereny górskie wybrałem się na okoliczny szczyt - dopiero później zauważyłem dwa maszty, których wcześniej nie widziałem (w sensie, w czasie prezentacji bo zostały dobudowane przez te ostatnie 4 mies., wcześniej ich nie było) w odległości kilkuset metrów. Pomiar przy domu - więcej jak -40 dBm.

To są moje obserwacje, ale można sobie znaleźć masę badań z listą różnych objawów czy nawet chorób ludzi mieszkających przy masztach telekomunikacyjnych lub korzystających często z telefonu.

#zdrowie #telekomunikacja #medycyna #elektronika
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To są moje obserwacje, ale można sobie znaleźć masę badań z listą różnych objawów czy nawet chorób ludzi mieszkających przy masztach telekomunikacyjnych lub korzystających często z telefonu.

@LaurenceFass: najpierw poprosiłem o te badania, a potem o streszczenie..
Oto krótkie i rzeczowe streszczenie całości:

1️⃣ Mieszkanie przy
  • Odpowiedz
  • 1
Duże badania międzynarodowe i kohortowe (np. Interphone, badania duńskie, Million Women Study) nie wykazały jednoznacznego wzrostu ryzyka nowotworów mózgu w populacji ogólnej.

@tajek:
Jestem ciekawy czy każdy osesek, który pod tym się podpisuje zgodziłby się zakładać opaskę na noc z anteną i mocą nadawczą na poziomie 0.5W (czyli tyle co może nadawać telefon) przez rok? Skoro to takie bezpieczne.
  • Odpowiedz
  • 1
@DziwoHuop:
Nie mierzyłem, ale przy prawidłowym zastosowaniu myślę, że nie.
Tzn. dobra antena kierunkowa (wiązka idzie w określonym kierunku - tu do góry, a nie wokół anteny - to są ogromne różnice na poziomie 30-40 dB w stosunku anteny kierunkowej, a do np. standardowej pionowej), odpowiedniej odległości przynajmniej te 5-10m i wysoko. Sama moc nadawcza Starlinka jest stosunkowo niewielka maks. 2-3W czyli poziom krótkofalówki.
Dużo gorszy jest telefon z włączoną
  • Odpowiedz
  • 1
@KollA:
Chińskim przenośnym analizatorem częstotliwości (TinySA do 6 GHz).
Porównywałem ze stacjonarnym wysokiej klasy i do takich zgrubnych pomiarów jest wystarczający, różnica w pomiarze zaledwie 0.8 dB przy tym samym zadanym sygnale w paśmie LTE. Większy błąd 1-2 dB powstaje na antenie (pionowa rozkładana, która była dołączona).
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: wrzuć jakieś screeny bo -40 dBm to mi się wierzyć nie chce, że w odległości kilkuset metrów masz. Przy każdym nadajniku są robione pomiary i można zobaczyć je na stronie si2pem.pl .
Zobacz pomiary tamte i pokaż je tutaj.
  • Odpowiedz
@LaurenceFass: ale nie możesz liczyć free space propagation bo to jest dla próżni. W rzeczywistości masz sygnał niższy, jest absorpcja w rzeczywistym świecie.
Stojąc u siebie na dzielni pod nadajnikiem nigdy więcej niż -60 do -70 nie widziałem. Telefony mają zakres pomiaru dla 4G do -55 i wartości wyższe to tylko uzyskiwałem w labie w pracy bo akurat pracuje w branży.
Jakie wartości na stronie si2pem widzisz?
Poza tym to
  • Odpowiedz
  • 1
ale nie możesz liczyć free space propagation bo to jest dla próżni.

@Maryjusz1337:
Różnice są pomijalne próżnia vs powietrze. J.w. wpływ mają przeszkody.

Stojąc u siebie na dzielni pod nadajnikiem nigdy więcej niż -60 do -70 nie widziałem. Telefony mają zakres pomiaru dla 4G do -55 i wartości wyższe to tylko uzyskiwałem w labie w pracy bo akurat pracuje
  • Odpowiedz
No to unikalni z żoną jesteście. Rzucę klasykiem: „taki już pana urok”.
Nic się z tym nie da zrobić, musicie się zorganizować w większym gronie i próbować działać.
Szukać dowodów naukowych i iść do urzędów.
  • Odpowiedz