Wpis z mikrobloga

Hej Astromirki, szykuję się na obserwację czerwonego księżyca (w UK szanse na to marne, ale nie zerowe :D). Mam skywatchera Heritage-76 i do tego:
- super 25 wide angle long eye relief
- super 10 long eye relief
- barlow x2
- barlow x3
- barlow x5

W jakiej konfiguracji najlepiej oglądać? Przetestowałam wlasnie wszystkie i chyba najlepiej barlow x3 z wide eye.

Chciałabym jeszcze fotkę telefonem zrobić (bo mi sie tata śmiał z mojego Jowisza :(). W Samsung S23 mam do wyboru 3 kamery:
-ultra wide (0.6x)
- wide (1.0x)
- telescope (3.0x)

Ktora najlepsza?

Rety, nic sie nie znam :D

#astronomia #astrofoto #pytanie #kiciochpyta #teleskopy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hej Astromirki, szykuję się na obserwację czerwonego księżyca (w UK szanse na to marne, ale nie zerowe :D).

@isomalta: Hej, zapewne masz na myśli całkowite zaćmienie Księżyca 3 marca? Niestety muszę cię na wstępie zmartwić. W UK szanse na to będą ZEROWE i nie nie mam tu na myśli wątpliwej pogody, tylko raczej to, że nie będzie ono w ogóle widoczne z Europy, nawet jeśli chodzi o fazę częściową tego zaćmienia...

Mam
  • Odpowiedz
Soczewki Barlowe są w zasadzie bezużyteczne przy obserwacjach wizualnych.

@Rancor: whaat? Barlow to najtańszy sposób by zwiększyć liczbę ogniskowych w zestawie okularów. Szczególnie dobrze działa to na jasnych obiektach, gdzie spadek jakości i źrenicy wyjściowej nie robi takiego dramatu. Barlow do wizuala jak najbardziej ok.
  • Odpowiedz
@Rancor: to nie tyle mity co kwestia jakości optyki, kasy i rozumienia jak Barlow działa. Żeby nie kompikowac sytuacji mówi się że Barlow zwiększa zoom ileś tam razy np X2, ale nie dodaje że to powiększenie ma swoją cenę - kolejny element w torze, potencjalne mydlenie obrazu przy taniej soczewce, zmniejszenie źrenicy wyjściowej i odległości do oka co wpływa na komfort obserwacji. Jeżeli masz np. (jak ja) okular 2'' 30mm
  • Odpowiedz
  • 0
@Rancor: szłam przed 6 rano na siłownię i myślę co to takiego czerwonego na niebie, za wcześnie na wschód, który zresztą jest po drugiej stronie.

Zdjecie kijowe, ale było czerwono, może sam księżyc nie (średnio go było widać i tak), ale chmury poniżej dawały wrażenie wschodu słońca.

isomalta - @Rancor: szłam przed 6 rano na siłownię i myślę co to takiego czerwonego n...

źródło: 1000058604

Pobierz
  • Odpowiedz
@isomalta: Klimatyczna fotka. Zachodzący i wschodzący Księżyc niemal zawsze przybiera pomarańczową, bądź czerwoną barwę. Ale to nie to samo zjawisko, co zaćmienie, które właśnie widać nad Pacyfikiem
  • Odpowiedz
Dużo historii o złym obrazie przy barlowach wynika z tego, że przekracza się zdolności rozdzielcze teleskopu¯\(ツ)/¯

@BassGru: I to by sporo wyjaśniało. Z drugiej strony, być może zmienię swoje przekonania kiedy już "przesiądę się" na sprzęt z automatycznym prowadzeniem i na spokojnie będę mógł analizować uzyskany obraz
  • Odpowiedz