Wpis z mikrobloga

Mirki, korzysta u was ktoś u was z tej chmury SAP? Każda opinia którą o nich czytałem jest taka, że ta ich chmura jest c-----a i niedobra, ale lepszej nie ma( ͡° ͜ʖ ͡°), a zastanawiam się nad zaletami takiego czegoś. Czemu nikt tego nie zmienia, skoro to jest takie ponoć gówniane?
#programista15k #programowanie #sap #cloud
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MagicznaRuda: w rozwiązanie chmurowe mało kto wszedł. Większość klientów dalej siedzi na rozwianiu on-premise. Zaleta jest fakt, że chmura załatwia temat aktualizacji. Nie trzeba utrzymywać serwerów. Wszystko jest po stronie sapa. Clean core też ma swoje plusy i upraszcza update. Do tego trzeba trzymać się Best practice więc jest szansa że procesy się uproszczą. Nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce bo widziałem tylko system demo.
  • Odpowiedz
@Galvay: Daj znać jak wrażenia. Można wiedzieć w jakiej branży działa firma? Umiem sobie wyobrazić wdrożenie gdzie są proste procesy, ale fmcg, chemii albo automotive ciężko mi sobie wyobrazić standardowe wdrożenie z minimalną ilością rozszerzeń w robionych w btp.
  • Odpowiedz
  • 1
@zygmunt90: produkcja sprzętu AGD.
Clean core jest wymagany przy S4. ERP można zmigrowac na chmurę z wszystkimi Z-tkami. Dopiero przy apgrejdzie trzeba się tego pozbyć.
My migrujemt zarówno S4 jak i erp.
  • Odpowiedz
@zygmunt90 Są dwa rodzaje instalacji SAP S/4 w prywatnej chmurze i publicznej. W publicznej masz dostęp do systemu współdzielonego, masz swoje dane ale kodu nie możesz zmieniać - jedyne dodatki robisz przez udostępnione API i/lub przez BTP. W private masz sytem taki jak on-prem ale zainstalowany w chmurze, zazwyczaj sapowej (tak zwany RISE) gdzie wszystki się ogarnia w systemie ticketowym (ustawienia na poziomie systemy, restarty itp), tutaj możesz zmieniać kod tak
  • Odpowiedz