Wpis z mikrobloga

@pyszniarz: Łatwiej i taniej dostałem obywatelstwo. Dzięki temu łatwiej i taniej dostałem się na studia. Wyjechało dużo fachowców, wykorzystałem to i zmieniłem pracę. Z tego samego powodu co roku mam całkiem spoko podwyżki. Moje hobby zaczęło przynosić kasę, bo ludziom nie opłaca się kupować z Europy podobnych rzeczy. To tak na szybko, bo jeszcze by się znalazło parę rzeczy, o których kiedyś już tutaj pisałem. No i żeby było jasne
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika:

Łatwiej i taniej dostałem obywatelstwo.

Możesz rozwinąć jak? Kryteria uzyskania brytyjskiego obywatelstwa się przecież nie zmieniły, za to po brexicie dużo trudniej i dużo drożej jest uzyskać ILR niezbędny do obywatelstwa (z wyjątkiem osób objętych EUSS, ci dostali na to dużą promocję).
  • Odpowiedz
@pyszniarz: A bym zapomniał o najważniejszym, po głosowaniu za Brexitem był moment paniki i ceny domów zaczęły spadać. Miałem to szczęście, że właśnie wtedy kupiłem dom. Nie dość, że cena była niska, to w trakcie całego postępowania (które w UK trwa czasami dość długo, w moim przypadku 6 miesięcy) zbiliśmy cenę o £10k ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika Proces przyznawania obywatelstwa dla obywatela EU był taki sam przed i po brexicie. Studia podobnie, proces przyjęcia obywatela EU na studia w UK był taki sam przed i po brexicie, bo ze statusem wymogi były praktycznie takie same jak dla osób z angielskim obywatelstwem. Czesne też były takie same dla osób z UK i EU przed i po brexicie. Tak że sorry, ale te dwa argumenty to tak trochę wymyślone
  • Odpowiedz
Proces przyznawania obywatelstwa dla obywatela EU był taki sam przed i po brexicie

@romek898: nie musialem robic Permanent Residence Card tylko settled status, a to znaczy (taniej i szybciej) ogolnie zadarmo i w ciagu 10 minut niewychodzac z domu.

Studia podobnie, proces przyjęcia obywatela EU na studia w UK był taki sam przed i po brexicie, bo ze statusem wymogi były praktycznie takie same jak dla osób z angielskim obywatelstwem. Czesne też
  • Odpowiedz
@pyszniarz

jak się nie da unii rozmontowac poprzez wyprowadzanie kolejnych państw, to się doprowadzi do jej samoistnego rozpadu poprzez wplywanie na wybory w poszczególnych krajach.

Francja podobno już proponuje nowy sojusz 6 panstw
  • Odpowiedz
@pyszniarz: generalnie Brexit jest na minus, @mielonkazdzika mówi o benefitach personalnych, które nie byłyby wcale tak inne gdyby Brexitu nie było.

Dla większości kraju i biznesów to były głównie straty. Zresztą najbardziej rozdmuchany problem czyli imigracja nielegalna - to wynik Brexitu, imigracja legalna w postaci egzotycznych ludzi to wynik Brexitu i pomysłów Borisa.

Czyli tworzymy poroblem aby później go rozwiązywać?
  • Odpowiedz