Tak patrzę na te stare, używane wagony z Niemiec. Te, które kupiło PKP Intercity, czytam komentarze, różnych Jurków na FB i wniosek jest jeden:
- To są ludzie, którzy muszą krytykować każdą decyzję "Bo z Niemiec", ale jeżdżą starym Passatem - bo solidne niemieckie auto! I ch#j, że głosowali na PiS. Passat to Passat, a nie wagon. Chociaż wagon i wagen i volkswagen to prawie to samo ;)
Dajcie zarobić polskim firmo, a nie kupujecie złom z niemiec! No przecież PKP daje zarobić, ale firmy mają takie, a nie inne terminy. Wagony potrzebne są na już, a nie na za dwa, trzy lata.
Potem jedzie ci Jurek i Bożenka nad morze / w góry pociągiem i narzeka, że ciasno, że miejsc nie ma! No, ale lepiej jak ogórek w słoiku niż siedzieć w niemieckim wagonie!
Mi jak ostatnio odwołali Pendolino - to musiałem jechać TLK Karpaty. Bez gniazdek, bez nadziei, a wagon wyglądał jak dołączony na siłę z jakiejś zapomnianej bocznicy.
Oddzielcie politykę od biznesu.
Aż strach pomyśleć co by było gdyby Braun przejechał się w takim wagonie i powiedział, ze było ok. By wam mózgi popaliło. Patrioci z Lidla.
Ale stare! stare te wagony! Twoja stara jest stara, chodzi od 30 lat w tych samych zapierdziałych spodniach i ci to nie przeszkadza. Nie przeszkadza ci stary niemiecki samochód - bo niemiecka solidność, której już nie ma! Na działce masz tv balupunkt z kineskopem i dekoderem bo lepszego to nie ma panie!
Wszystko tylko nie wagon. Wagon to nie.Wagon to przesada.
@brygadzistausmiechnietejpolski: wiesz, jak ja sprzedawalem swojego zloma tez mi sie udalo pare zajebistych foci zrobic tak ze bys nie poznal na zywo, takze nie ma co sie brandzlowac pod tych pare odpicowanych propagandowych fotek, ludzie maja racje, j---c zlom z niemiec
@brygadzistausmiechnietejpolski: jezeli faktycznie kosztują 15% ceny nowego wagonu, a remont nie będzie drogi to jak pojezdza 10lat na mniej uczeszczanych polaczeniach to moze tragedii nie będzie, ale nie ma się co oszukiwać - 40-letni wagon z DB nigdy nie będzie w dobrym stanie, bo to jest po prostu niemożliwe.
@pasta_alla_carbonara: przecież przez większość czasu te wagony jeżdżą puste, jak nie opóźnienia, to strajki. Byl chwilowy boom na tą Deutschland Karte ale te wagony wyglądają jak z ICE więc na nie sie nie łapią
@pasta_alla_carbonara: a myślisz że nasze wagony które jeżdżą po torach kiedy były wyprodukowane? To spadek po PRL, tak są po remontach, modernizacjach ale też mają po 40 lat
- To są ludzie, którzy muszą krytykować każdą decyzję "Bo z Niemiec", ale jeżdżą starym Passatem - bo solidne niemieckie auto! I ch#j, że głosowali na PiS. Passat to Passat, a nie wagon. Chociaż wagon i wagen i volkswagen to prawie to samo ;)
Dajcie zarobić polskim firmo, a nie kupujecie złom z niemiec! No przecież PKP daje zarobić, ale firmy mają takie, a nie inne terminy. Wagony potrzebne są na już, a nie na za dwa, trzy lata.
Potem jedzie ci Jurek i Bożenka nad morze / w góry pociągiem i narzeka, że ciasno, że miejsc nie ma! No, ale lepiej jak ogórek w słoiku niż siedzieć w niemieckim wagonie!
Mi jak ostatnio odwołali Pendolino - to musiałem jechać TLK Karpaty. Bez gniazdek, bez nadziei, a wagon wyglądał jak dołączony na siłę z jakiejś zapomnianej bocznicy.
Oddzielcie politykę od biznesu.
Aż strach pomyśleć co by było gdyby Braun przejechał się w takim wagonie i powiedział, ze było ok. By wam mózgi popaliło. Patrioci z Lidla.
Ale stare! stare te wagony! Twoja stara jest stara, chodzi od 30 lat w tych samych zapierdziałych spodniach i ci to nie przeszkadza. Nie przeszkadza ci stary niemiecki samochód - bo niemiecka solidność, której już nie ma! Na działce masz tv balupunkt z kineskopem i dekoderem bo lepszego to nie ma panie!
Wszystko tylko nie wagon. Wagon to nie.Wagon to przesada.
#kolej #podroze #polska #niemcy #gospodarka
źródło: Screenshot 2026-02-27 at 12-11-45 PKP Intercity kupiło stare wagony z Niemiec. Tak wyglądają - Forsal.pl
PobierzTo spadek po PRL, tak są po remontach, modernizacjach ale też mają po 40 lat