Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

stndix +105
#budownictwo #prl #ciekawostki
nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę, ale w Polsce w latach 80, w gospodarce wiecznych niedoborów negatywy z produkcji różnych blaszanych rzeczy "od sztancy" miały bardzo często zastosowanie jako elementy dekoracyjne w budownictwie, szczególnie przy ogrodzeniach. Sam zwróciłem na to uwagę niedawno (kupiłem dom z ogrodzeniem, które było z negatywu - jak się później dowiedziałem - jakiegoś elementu karoserii od FSC Żuka) i
nie wiem czy zwróciliście kiedyś uwagę, ale w Polsce w latach 80, w gospodarce wiecznych niedoborów negatywy z produkcji różnych blaszanych rzeczy "od sztancy" miały bardzo często zastosowanie jako elementy dekoracyjne w budownictwie, szczególnie przy ogrodzeniach. Sam zwróciłem na to uwagę niedawno (kupiłem dom z ogrodzeniem, które było z negatywu - jak się później dowiedziałem - jakiegoś elementu karoserii od FSC Żuka) i
źródło: image
Pobierz

dla zasięgu #nba - nie robię tego nagminnie, więc wybaczcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Puchar, puchar i po pucharze. Czas na kadrę.
Marcowe okienko jest nietypowe, bo gramy dwa razy z tym samym rywalem – Łotwą.
O awans do drugiej rundy kwalifikacji Mundialu 2027 możemy być raczej spokojni, ale gra toczy się o zabranie do niej jak najlepszego bilansu. Na jesieni wygrywaliśmy z Austrią i Holandią (2-0), Łotysze tylko z Austrią (1-1).
⏰ pt. 18:30 (Ryga) 🇱🇻 Łotwa – 🇵🇱 Polska, transmisja 📺 TVP Sport (TV, net, apki)
⏰ nd. 20:30 (Gdynia) 🇵🇱 Polska – 🇱🇻 Łotwa, transmisja 📺 TVP Sport (TV, net, apki)
Dołożenie kolejnego 2-0 w tym okienku dałoby realne szanse na rozpoczęcie drugiej fazy przy stanie 6-0 (tu zagramy z Niemcami, Chorwacją na pewno i praktycznie na pewno z Izraelem). Takie 6-0 lub 5-1 (ale z wygranym bezpośrednim dwumeczem z Łotwą) z pierwszej fazy pięknie ustawiłoby naszą reprezentacje na drodze do awansu.
Obie kadry będą mocno osłabione. W naszej dwunastce na mecz w Rydze są:
OBROŃCY:
• Jordan Loyd (G, 193/33) – Efes (🇹🇷 Turcja / Euroliga), śr. 10 pkt., 3 zb., 2 as. w lidze i 10 pkt., 2 zb. i 2 as. w Eurolidze,
• Andrzej Pluta (G, 190/26) – Legia (🇵🇱 PLK / Liga Mistrzów FIBA), śr. 11 pkt., 5 as. w lidze i 15 pkt., 3 zb., 5 as. w pucharach,
• Kamil Łączyński (PG, 183/37) – Arka (🇵🇱 PLK), śr. 7 pkt. i 6 as.,
• Jakub Garbacz (G/F, 197/32) – Arka (🇵🇱 PLK), śr. 12 pkt. i 3 zb.,
SKRZYDŁOWI:
• Mateusz Ponitka (G/F, 198/33) – Bahcesehir (🇹🇷 Turcja / EuroCup), śr. 6 pkt., 3 zb. w lidze i 6 pkt., 4 zb. i 2 as. w pucharach,
• Michał Sokołowski (F, 196/34) – Karsiyaka (🇹🇷 Turcja), śr. 10 pkt. i 4 zb.
• Przemysław Żołnierewicz (G/F, 196/31) – King (🇵🇱 PLK), śr. 8 pkt., 4 zb. i 3 as.
• Jarosław Zyskowski (F, 203/34) – Arka (🇵🇱 PLK), śr. 13 pkt. i 4 zb.,
• Tomasz Gielo (PF, 205/32) – King (🇵🇱 PLK), śr. 13 pkt. i 6 zb.,
PODKOSZOWI:
• Dominik Olejniczak (C, 213/30) – Tortona (🇮🇹 Włochy), śr. 11 pkt. i 8 zb.
• Jakub Urbaniak (F/C, 206/23) – Śląsk (🇵🇱 PLK / EuroCup), śr. 9 pkt., 6 zb. w lidze i 7 pkt., 4 zb. w pucharach,
• Mikołaj Witliński (C, 207/31) – Trefl (🇵🇱 PLK / FIBA Europe Cup), śr. 9 pkt., 4 zb. w lidze i 9 pkt. i 5 zb. w pucharach.
Nieobecności jest sporo. Zaczynamy standardowo od USA: absencji Jeremiego Sochana (F, 203/23) za bardzo nie trzeba tłumaczyć, nie ma też Igora Milicicia jr (F, 208/24) z Delaware w G League, choć on był w szerokiej kadrze, więc chyba jakieś szanse na przyjazd były? Najpoważniejszą „europejską” absencją jest kontuzja kolana Olka Balcerowskiego (C, 216/26), który rozgrywa świetny sezon w Maladze, ale ostatnio trapią go jakieś pomniejsze urazy. W jego miejsce nie można było dowołać Szymona Zapały (C, 213/25) z Trefla (skręcił kostkę na Pucharze Polski), więc awaryjnie (podobno z urlopu) ściągnięto Witlińskiego, żeby był backupem Olejniczaka i Urbaniaka.
Kontuzjowany jest też Łukasz Kolenda (G, 195/27) z niemieckiego Rostocku, szanse dostałby zapewne też robiący furorę w PLK i wzbudzający zainteresowanie za oceanem Jakub Szumert (PF, 205/21) z Zastalu. W ostatniej chwili ze zgrupowania wypadł również gracz Śląska Błażej Kulikowski (G/F, 197/25), ale mam wrażenie że i tak ciężko byłoby mu się zmieścić do dwunastki. Z graczy którzy w ostatnich latach grywali regularnie ostatnio w kadrze brakowało miejsca dla Michała Michalaka (G/F, 196/34) z Anwilu, który i tak dochodzi do siebie po kontuzji i Aleksandra Dziewy (F/C, 207/29) z portugalskiej Benfiki – może gdyby miał bliżej to on by zastąpił Balcerowskiego/Zapałę?
No i kwestia gracza naturalizowanego – podobno (choć nie jestem do tej tezy przekonany) nie można rotować nimi w trakcie jednego okienka, więc Jerrick Harding (G, 185/28) grający na co dzień w litewskim Rytas został odesłany do domu. A szkoda, bo Loyd grał wczoraj mecz Euroligi, miał też wcześniej problemy zdrowotne i aż się prosiło żeby zagrać w piątek Hardingiem i w niedzielę Loydem.
Realnie – kadra pozbawiona jest pewnie trzech-czterech graczy z podstawowej dwunastki – Sochana, Balcerowskiego i jednego lub dwóch z grupy Kolenda-Szumert-Milicić. Realnie – to nie dużo.
Łotysze mają dużo większe braki, ale o tym skrobnąłem dla SuperBasketu i zawołam jutro jak się ukaże :)
A jakby ktoś przegapił bardziej w szczegółach o naszych kadrowiczach i innych z egzotycznych lig to: https://wykop.pl/wpis/85133095/plk-koszykowka-sport-nba-ncaa-comiesieczne-podsumo
Comiesięczne podsumowanie występów Polaków poza parkietami PLK (odc. 5/9) - stan na końcówkę lutego.
Do poczytania: https://super-basket.pl/raport-polacy-poza-plk-sochan-uwolniony-od-spurs-loyd-od-kontuzji-balcerowski-kontra-sergio-scariolo/ - tekst aktualny na wczoraj, statsy poniżej na dzisiaj rano
Skrót
źródło: HCF7ulHWkAAbQD1
Pobierz