Wpis z mikrobloga

#plk #koszykowka #sport
dla zasięgu #nba - nie robię tego nagminnie, więc wybaczcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Puchar, puchar i po pucharze. Czas na kadrę.

Marcowe okienko jest nietypowe, bo gramy dwa razy z tym samym rywalem – Łotwą.
O awans do drugiej rundy kwalifikacji Mundialu 2027 możemy być raczej spokojni, ale gra toczy się o zabranie do niej jak najlepszego bilansu. Na jesieni wygrywaliśmy z Austrią i Holandią (2-0), Łotysze tylko z Austrią (1-1).

pt. 18:30 (Ryga) 🇱🇻 Łotwa – 🇵🇱 Polska, transmisja 📺 TVP Sport (TV, net, apki)
nd. 20:30 (Gdynia) 🇵🇱 Polska – 🇱🇻 Łotwa, transmisja 📺 TVP Sport (TV, net, apki)

Dołożenie kolejnego 2-0 w tym okienku dałoby realne szanse na rozpoczęcie drugiej fazy przy stanie 6-0 (tu zagramy z Niemcami, Chorwacją na pewno i praktycznie na pewno z Izraelem). Takie 6-0 lub 5-1 (ale z wygranym bezpośrednim dwumeczem z Łotwą) z pierwszej fazy pięknie ustawiłoby naszą reprezentacje na drodze do awansu.

Obie kadry będą mocno osłabione. W naszej dwunastce na mecz w Rydze są:

OBROŃCY:
Jordan Loyd (G, 193/33) – Efes (🇹🇷 Turcja / Euroliga), śr. 10 pkt., 3 zb., 2 as. w lidze i 10 pkt., 2 zb. i 2 as. w Eurolidze,
Andrzej Pluta (G, 190/26) – Legia (🇵🇱 PLK / Liga Mistrzów FIBA), śr. 11 pkt., 5 as. w lidze i 15 pkt., 3 zb., 5 as. w pucharach,
Kamil Łączyński (PG, 183/37) – Arka (🇵🇱 PLK), śr. 7 pkt. i 6 as.,
Jakub Garbacz (G/F, 197/32) – Arka (🇵🇱 PLK), śr. 12 pkt. i 3 zb.,

SKRZYDŁOWI:
Mateusz Ponitka (G/F, 198/33) – Bahcesehir (🇹🇷 Turcja / EuroCup), śr. 6 pkt., 3 zb. w lidze i 6 pkt., 4 zb. i 2 as. w pucharach,
Michał Sokołowski (F, 196/34) – Karsiyaka (🇹🇷 Turcja), śr. 10 pkt. i 4 zb.
Przemysław Żołnierewicz (G/F, 196/31) – King (🇵🇱 PLK), śr. 8 pkt., 4 zb. i 3 as.
Jarosław Zyskowski (F, 203/34) – Arka (🇵🇱 PLK), śr. 13 pkt. i 4 zb.,
Tomasz Gielo (PF, 205/32) – King (🇵🇱 PLK), śr. 13 pkt. i 6 zb.,

PODKOSZOWI:
Dominik Olejniczak (C, 213/30) – Tortona (🇮🇹 Włochy), śr. 11 pkt. i 8 zb.
Jakub Urbaniak (F/C, 206/23) – Śląsk (🇵🇱 PLK / EuroCup), śr. 9 pkt., 6 zb. w lidze i 7 pkt., 4 zb. w pucharach,
Mikołaj Witliński (C, 207/31) – Trefl (🇵🇱 PLK / FIBA Europe Cup), śr. 9 pkt., 4 zb. w lidze i 9 pkt. i 5 zb. w pucharach.

Nieobecności jest sporo. Zaczynamy standardowo od USA: absencji Jeremiego Sochana (F, 203/23) za bardzo nie trzeba tłumaczyć, nie ma też Igora Milicicia jr (F, 208/24) z Delaware w G League, choć on był w szerokiej kadrze, więc chyba jakieś szanse na przyjazd były? Najpoważniejszą „europejską” absencją jest kontuzja kolana Olka Balcerowskiego (C, 216/26), który rozgrywa świetny sezon w Maladze, ale ostatnio trapią go jakieś pomniejsze urazy. W jego miejsce nie można było dowołać Szymona Zapały (C, 213/25) z Trefla (skręcił kostkę na Pucharze Polski), więc awaryjnie (podobno z urlopu) ściągnięto Witlińskiego, żeby był backupem Olejniczaka i Urbaniaka.
Kontuzjowany jest też Łukasz Kolenda (G, 195/27) z niemieckiego Rostocku, szanse dostałby zapewne też robiący furorę w PLK i wzbudzający zainteresowanie za oceanem Jakub Szumert (PF, 205/21) z Zastalu. W ostatniej chwili ze zgrupowania wypadł również gracz Śląska Błażej Kulikowski (G/F, 197/25), ale mam wrażenie że i tak ciężko byłoby mu się zmieścić do dwunastki. Z graczy którzy w ostatnich latach grywali regularnie ostatnio w kadrze brakowało miejsca dla Michała Michalaka (G/F, 196/34) z Anwilu, który i tak dochodzi do siebie po kontuzji i Aleksandra Dziewy (F/C, 207/29) z portugalskiej Benfiki – może gdyby miał bliżej to on by zastąpił Balcerowskiego/Zapałę?

No i kwestia gracza naturalizowanego – podobno (choć nie jestem do tej tezy przekonany) nie można rotować nimi w trakcie jednego okienka, więc Jerrick Harding (G, 185/28) grający na co dzień w litewskim Rytas został odesłany do domu. A szkoda, bo Loyd grał wczoraj mecz Euroligi, miał też wcześniej problemy zdrowotne i aż się prosiło żeby zagrać w piątek Hardingiem i w niedzielę Loydem.

Realnie – kadra pozbawiona jest pewnie trzech-czterech graczy z podstawowej dwunastki – Sochana, Balcerowskiego i jednego lub dwóch z grupy Kolenda-Szumert-Milicić. Realnie – to nie dużo.
Łotysze mają dużo większe braki, ale o tym skrobnąłem dla SuperBasketu i zawołam jutro jak się ukaże :)

A jakby ktoś przegapił bardziej w szczegółach o naszych kadrowiczach i innych z egzotycznych lig to: https://wykop.pl/wpis/85133095/plk-koszykowka-sport-nba-ncaa-comiesieczne-podsumo
@cult_of_luna +29
#plk #koszykowka #sport #nba #ncaa

Comiesięczne podsumowanie występów Polaków poza parkietami PLK (odc. 5/9) - stan na końcówkę lutego.

Do poczytania: https://super-basket.pl/raport-polacy-poza-plk-sochan-uwolniony-od-spurs-loyd-od-kontuzji-balcerowski-kontra-sergio-scariolo/ - tekst aktualny na wczoraj, statsy poniżej na dzisiaj rano

Skrót
cultofluna - #plk #koszykowka #sport
dla zasięgu #nba - nie robię tego nagminnie, wię...

źródło: HCF7ulHWkAAbQD1

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
  • 1
  • 2
@Sralaktyt: Napisałeś jakieś 3 słowa. Masz udar? Nie bardzo rozumiem co to dredniak, choć mogę się domyślać Nie bardzo wiem co chcesz mi przekazać. To pytanie? Pytanie kończymy znakiem zapytania. Jeśli coś Cię interesuje na temat dredniaka, to przeczytaj tekst który skomentowałeś wysilając chyba ostatnie szare komórki. Może znajdziesz odpowiedź.
  • Odpowiedz