Wpis z mikrobloga

dlaczego przesiedliście się z linuxa/windowsa na macos?

pytanie szczególnie do osób technicznych. Coraz częściej marzę o tym żeby komputer mi po prostu działał. Często chciałbym po prostu móc pracować na laptopie - a nie doprowadzać tego laptopa do stanu żeby nadawał się do pracy. O macbookach słyszałem tylko 2 rzeczy - że na nich wszystko działa i są drogie.

nie chodzi mi o takie błache powody dlaczego przeszliście na macos jak: jestem fanboyem, cała rodzina ma, tylko na maku jest aplikacja X, ekran jest ładniejszy. Chodzi mi o takie sytuacje gdzie wiecie że przepłacicie za maka, że płacicie 1000zł za 512GB dysku, że w tej cenie mielibyście 4 mocniejsze thinkpady a i tak świadomie wybraliście macboooka z jakiś powodów. Co to za powody?

z 10 lat już pracuje codziennie tylko na linuxie, wszystko co mi się zepsuje to sobie naprawię, ale ostatnio czuję że mi się nie chce w to już bawić, w te ciągłe małe drobne naprawy. W pracy regularnie mam kontakt z macos i nadal czuję niechęć do tego systemu, no nie mogę się przekonać. Boję się tego że kupię sobie tego macbooka i skończy się że maile będe tylko z niego wysyłać a robotę trzeba będzie robić z innego laptopa który nie jest od apple i ma linuxa. Albo że będę musiał co 2/3 wymieniać tego macbooka za 9k bo będzie lagować

#apple #macbook #macos #programista15k #programowanie #windows #linux #pytaniedoeksperta #komputery
sha128 - dlaczego przesiedliście się z linuxa/windowsa na macos?

pytanie szczególnie...

źródło: hq720

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sha128: Jak dla mnie Linux > MacOS > Windows. Na macu też są losowe problemy do rozwiązywania, np. z usypianiem, portami thunderbolt - czasem potrafi przestać działać przesyłanie obrazu na kilku z nich, później wraca do życia, c--j wie czemu.
  • Odpowiedz
cenie mielibyście 4 mocniejsze thinkpady a i tak świadomie wybraliście macboooka z jakiś powodów. Co to za powody?

@sha128: To zależy od zastosowania - mam Mac Studio który jest przepłacony ale lubię ten system - tutaj wybrały przyzwyczajenia ale co do MacBooków to jest tak oczywiste.

Pracuje w podróżach na Air nawet z starszym procesorem np. M2 kupisz nowy w okolicach 3 tysięcy złotych, wymień mi alternatywny laptop nowy za takie pieniądze
  • Odpowiedz
@sha128: od ponad 10 latach na maku i nie wrócę nigdy do pracy na innym OSie. Ten komp nie laguje, procki M są zajebiste, bardoz wydajne, ciche, kupa czasu na baterii. No i ma wszystkie plusy UNIXa, bo na tym system stoi.

Czy są drogie? No są (mowie o mbpro), ale mają świetny taczpad, retina jest bardzo dobrym ekranem, ale te kompy są na lata, zwlaszcza ARMy. Obecnie od 2
  • Odpowiedz
@sha128: z perspektywy kogoś kto przepracował 3 lata na macu, 3 na windzie i jakieś 1-2 lata na linuxie

- mac z perspektywy firmy i działu IT jest najłatwiejszy w obsłudze w kwestii zarządzania systemem, aplikacji, obsługi wtyczek etc - mając dostęp np do narzędzia Kandji, mają bardzo łatwe zadanie co do kontroli i wymuszenia aktualizacji czy to systemu czy aplikacji czy wtyczek, ekran (oled?) robi wrażenie rozdzielczością i nasyceniem
  • Odpowiedz
@sha128: Mac to wielokrotność działania baterii i niezawodność. Linuch wiadomo, dobry kompromis: open source ale dłubanina w config'u. Windows? Tylko jeśli zmusza corpo.
  • Odpowiedz
co do kwestii czystej mocy obliczeniowej lub ulepszeń, mac to najgorsza opcja.

@lktr1: po przesiadce z i9 na m2pro testy mi lecialy 10x szybciej. Seria ARM appla jest bardzo wydajna, procki AMD nie mają do tego nawet podjazdu, a Ty podajesz za przykład jeszcze zen5. Nie chce się wdawać w techniczną polemikę, bo ide spać, ale makowe eMki zjadają w każdych testach prawie wszystkie mobilne procki na rynku.

A cena
  • Odpowiedz
macOS calkowicie inaczej zarządza pamięcią (czytaj: lepiej), ze nawet kompy z 8 czy 16gb dobrze sobie radzą

@pasta_alla_carbonara: nie zarządza lepiej, tylko twórcy programów muszą się bardziej starać wiedząc, ze ich programy będą musiały pracować na bieda-konfiguracji.
  • Odpowiedz
Chodzi mi o takie sytuacje gdzie wiecie że przepłacicie za maka, że płacicie 1000zł za 512GB dysku, że w tej cenie mielibyście 4 mocniejsze thinkpady a i tak świadomie wybraliście macboooka z jakiś powodów. Co to za powody?

@sha128: zacznijmy od tego, że w cenie macbooka o bardzo sensownej wydajności będziesz miał co najwyżej thinkpada o połowę wolniejszego. Od kiedy wyszło M1 to mówienie o przepłacaniu za makówkę jest lekko
  • Odpowiedz
No i ma wszystkie plusy UNIXa, bo na tym system stoi.

@pasta_alla_carbonara: ten system tyle ma wspólnego z UNIXem, że ma papierowy certyfikat UNIX i niektóre bebechy, bo musieli to odziedziczyć jak nie potrafili napisać j---a tylko wzięli jakieś BSD. Ktokolwiek kto miał z tym do czynienia szybko się zorientuje na etapie drzewa katalogów z rootfs jaki to jest "UNIX". O ile wytrzyma obsługując archaiczne wersje standardowych narzędzi od GNU
  • Odpowiedz
@sha128: nie przesiadłem się. Siedzę na Windowsie. Probowałem Linuxa, ale dałem sobie spokój - wiecznie coś nie działa, brak softu i sterowników zmuszał mnie do ciągłej walki o podstawowe rzeczy jak skaner.
  • Odpowiedz
@sha128: kupiłem po raz pierwszy za 4tys macbooka m1 8/256 w 2020, do dziś działa super i nie ma sensu go wymieniać, kilka miesięcy temu skoro już windows 10 przestał być wspierany zastąpiłem też stacjonarny maciem mini m4. Jak patrzysz cenowo na upgrade wersji bazowe to jest to strasznie drogie, ale jak na całość to i tak to jest bardzo tani komputer jak na swoje możliwości.

@zetisdead: nawet
  • Odpowiedz
@sha128: pół roku zbierałem się do kupna maka, kupiłem w końcu, kupe kasy wydałem, dosyć mocnego. Użyłe mze dwa razy i mnei wkurzało że nic nie umiem w nim zrobić (a na windowsie jestem że tak powiem harduserem lezy i się kurzy
  • Odpowiedz
ja przesiadlem sie z windowsa na maca, mam aira m4 i mini m4, używam go tak samo jak windowsa, coś tam sobie gram, korzystam z internetu, ale też ogarniam rzeczy związane z bioinformatyką które wymagają korzystania z terminala, wszystkie obliczenia lecą sprawnie i jestem zadowolony. Wiadomo pewnie wypasiony pecet byłby lepszy ale nie chce mi się już bawić z windowsem i wolę platformę gdzie system skrojony jest idealnie pod mój sprzęt, a
  • Odpowiedz