Wpis z mikrobloga

Chciałbym móc używać jakiegos narzędzia ai, ale moja korpo blokuje nawet internetowe słowniki. Jakieś proste skrypty trzeba sobie przesyłać pocztą jak małpy, mając nadzieję, że filtry tego nie wyłapią.
  • Odpowiedz
@trevoz: Najnowsze modele w zasadzie rozwiązały dla mnie problem kodowania. W zasadzie każde zadanie zaczynam od poproszenia o to AI a następnie 50/50 proszę o poprawki albo robię to sam. To już ostatnie podrygi pisania kodu ręcznie.
  • Odpowiedz
  • 4
@PrzyjaznyMireczek: ja na razie widzę coś odwrotnego, pracy jest jeszcze więcej niż było, przynajmniej w firmie w której pracuję.
Ale może specyfika branży - nas AI zwiększył produktywność może o max 15-20%. A z tego co czytam w necie to niektórzy deklarują zwiększenie produktywności o kilkaset %.
  • Odpowiedz
Czy AI zastąpi niedługo programistów w waszych firmach?

@trevoz:
W pierwszej nie, bo robimy tam zbyt poważne rzeczy, jedna drobna pomyłka to może być strata na poziomie milionów $ w sekundach i nie da się tutaj zrobić redukcji etatów na zasadzie 3x mniej devów ta sama produktywność (+ AI średnio sobie akurat w tym radzi). Ale w drugiej firmie na boku klepie takie typowe g---o mikroserwisy i jestem wręcz pewny,
  • Odpowiedz
sam jestem ciekaw jak to ludzie robią, że model faktycznie robi konkretną funkcje / klase i ogarnia całą zależność codebase, by nie popsuć kodu w 5 innych miejscach, albo jak robi testy które faktycznie sie uruchamiają i przechodzą i które sa coś warte
jakich sztuczek używacie?
i jeszcze pytanie jak security w waszej firmie przyjeło to, że model wam sobie wolna śmiga po terminalu i skanuje całe repo przesyłając dane na serwery
  • Odpowiedz
@trevoz: proste zadania przyspieszył, ale niestety czas wykonania tych bardziej złożonych zazwyczaj wydłuża, często finalnie trzeba więcej czasu poświęcić na poprawki tego co zrobił. Nie wspomnę już o tym, że w połowie przypadków kod który dodaje nawet się nie kompiluje
  • Odpowiedz
@trevoz: nie jestem programistą, ale czasem muszę coś banalnego odklepać. Pamiętam kilka lat temu musiałem się prosić o zrobienie kilku skryptów w JS do parsowania tekstu czy coś do teamu devów. Ticket założony i miesiąc czekania xD, bo mają ważniejsze zadania. Dziś odpalam copilota, czasem jakaś poprawka, coś człowiek pokuma, dopiszę = and or /, i mam to w 30 minut.
  • Odpowiedz