Wpis z mikrobloga

PV się zupełnie nie opłaca - w zimę 0 produkcji! - jasne to też *prawda - oczywiście tylko w nocy, bo w nawet bardzo pochmurne dni zawsze tej produkcji jest od kilkunastu do kilkuset W.

Lubię patrzeć jak pobieram 0kw z sieci, zużycie prądu to ponad 10kw, tak jak produkcja.
Każda godzina to darmowe ok. 11 zł zwrotu z inwestycji tylko dlatego, że słońce świeci, dodatkowy zysk to darmowe kilometry przejechane elektrykiem.

#fotowoltaika #oze #nieruchomosci #finanse #inwestycje #motoryzacja #samochody #tesla
mowcaumarlych - PV się zupełnie nie opłaca - w zimę 0 produkcji! - jasne to też *praw...

źródło: Zrzut ekranu 2026-02-26 104214

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mowcaumarlych: Ci co tak uważają serio nie potrafią liczyć :). Sam mam aktualnie 10kWp i 20kwh baterii, ale zaraz to będę rozbudowywał o jeszcze 3kWp i 10kWh, od marca do października włącznie mam w pełni darmowy prąd (oprócz opłat stałych oczywiście), a listopad-luty mi w tym roku ponad 1.3 MWh wyprodukowało + jeszcze nadwyżka ponad 1500zł za sprzedany prąd :).

Za instalacje zapłaciłem 27k (23k zwrotu) i teraz za rozbudowę
  • Odpowiedz
@lobo: ja 2 razy dokładałem (z 7 tys byłbym do przodu jakbym zrobił to za 1x razem :)) obecnie mam ok 22kwp
u mnie było podobnie z FV za prąd ok. 30 zł póki auto nie wleciało i przebiegi po 4-5k miesięcznie XD

Mi w symulacjach wychodziło zwrot w 5-7 lat, a z autem 3-4 XD

Wiadomo że kiedyś ceny prądu muszą spaść (wierze głęboko w to, że nie damy
  • Odpowiedz
Czyli wydaliśmy miliardy ale przyszła zima i nic to nie dało.

@Arktosik: tak, bo tak dziala fotowoltaika - o tym wiadomo

w wakacje zapytasz po kiego nam tyle elektrowni cieplnych skoro zuzycie pradu jest nikle i w wiekszosci pokryte z PV?

pozatym - jakie miliardy wydales ? potezna czesc elektrowni PV zostala wybudowana za prywatne pieniadze
  • Odpowiedz
@Arktosik: Może dlatego że ilość energii produkowanej przez OZE w krótkim okresie nie jest wprost proporcjonalna do mocy zainstalowanej?

W 2020 moc zainstalowana OZE to około 12.5 GW , 2024 moc zainstalowana OZE 24.8 GW
Styczeń 2021 14.2% udział OZE w produkcji elektrycznej.
Styczeń 2025 26.3% udział OZE w produkcji elektrycznej.

U mnie ciągle rośnie:)
zibizz1 - @Arktosik: Może dlatego że ilość energii produkowanej przez OZE w krótkim o...

źródło: styczeń

Pobierz
  • Odpowiedz
Styczeń 2022 22.6% udział OZE w produkcji elektrycznej.

Styczeń 2026 21.2% udział OZE w produkcji elektrycznej.

Czyli wydaliśmy miliardy ale przyszła zima i nic to nie dało.

@Arktosik: no jak nie dało? po pierwsze piszesz o styczniu, czyli wiadomo, że to nie jest czas dla PV, ale gdyby taka zima była w styczniu 2022 to udział oze byłby poniżej 10%
  • Odpowiedz