Wpis z mikrobloga

#animedyskusja
Nigdy nie oglądałem nic z serii Monogatari, a jest tego tak dużo, że chciałbym najpierw obejrzeć jakiś losowy najlepszy sezon, i tu moje pytanie, który sezon jest najlepszy według Was?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pytongino: Eee... losowy...? Tam jest ciągłość fabularna. Owszem, anime czasem skacze po chronologii (np. trylogia filmów Kizumonogatari jest chronologicznie pierwsza, choć wyszła dosyć późno, zwłaszcza przez opóźnienia), ale generalnie powinno się oglądać w takiej kolejności, w jakiej to wychodziło, czyli zaczynając od Bakemonogatari. Tam przedstawiają postacie, kto jest kim i w jakiej relacji i jak to wszystko działa.
Ja ze wszystkich najwyżej oceniłem "Bakemonogatari" i "Monogatari: Second Season", ale
  • Odpowiedz
  • 0
Serio takim pytaniem udało mi się zrobić ragebaita xD? Chłopie, nie znam prawie wcale serii, gdzieś kiedyś czytałem, że można różnie z kolejnością oglądać, to pomyślałem, że być może jest to jak seria Kara no Kyoukai.

@tobaccotobacco:
  • Odpowiedz
@Pytongino: kto cię okłamał że KnK można oglądać w dowolnej kolejności? xD owszem historia jest niechronologocznie ale z czasem układa się w całość i tak powstawały kolejne opowiadania
  • Odpowiedz
  • 0
No i właśnie i w KnK i tutaj chodziło mi o chronologiczność wydania a linią czasową. Nie napisałem, że KnK można oglądać w dowolnej kolejności. Chodziło mi o dwa sposoby oglądania - od 1 do 7, albo zgodnie z linią czasową. Brałem pod uwagę, że w Mono występuje coś podobnego, i że akurat może pierwsza część zgodnie z linią czasową jest najlepsza w przeciwieństwie do chronologii wydania, i zachęci mnie do obejrzenia
  • Odpowiedz
Się wszyscy odpalili xD

@Pytongino: Komentarz napisałem na wcześniej odpalonej karcie i nawet nie wiedziałem, że już tyle odpowiedzi się pojawiło xD
(bo nowy wykop nie pokazuje na bieżąco komentarzy we wpisie, a kiedyś to robił...)

Przeczytałem sobie jeszcze jedno opracowanie na ten temat, bo sam już tak dobrze nie pamiętam (śledziłem serię na bieżąco, to pierwsze części widziałem jakieś 10-12 lat temu). Są trzy rzeczy w anime, którym można byłoby zmienić kolejność
  • Odpowiedz
  • 1
@Krylan: O kurde, dzięki wielkie za rozpiskę i to taką długą. Wczoraj po tym odpale osób doczytałem dopiero, że w tej serii serio ludzie się potrafili kłócić o kolejność oglądania i powstawały nawet linie czasu co gdzie i jak. Otworzyłem niechcący puszkę pandory xD
  • Odpowiedz