Wpis z mikrobloga

@r3m0: uszczelniacze chyba już dawno się skończyły, ta przerwa na świecy to ()
ile to ma tysięcy km? jeszcze mi powiedz że bez gazu to pewnie fabryczna świeca, a zrobione z 70k-120k

Obstawiam spalanie około 3L oleju na 1000km.
  • Odpowiedz
@r3m0: to może coś się wykrzaczyło tylko przy jednym zaworze/cylindrze i tamtędy cały olej idzie? wszystkie tak wyglądają czy ta jedna?

Jakby szło po równo to przy 2L na 1000 ta świeca wyglądała by 100 razy lepiej.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@r5678: Jedną wyjąłem, dwie pozostałe ciężko siedzą a klucz miałem taki średnio wygodny, żeby mocniej pokręcić.
Jak wyjmę pozostałe do podrzucę aktualizację.
  • Odpowiedz
@r3m0: na letnio/ zimno odkręcaj, nie na gorąco żebyś gwintów nie uszkodził.
Chociaż silnik i tak pewnie do przetopienia na metale.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@eugeniusz_geniusz: @r5678 Do wczoraj jeździł, ale po 3 tygodniach stania i przejechaniu 2 km zaświecił się check, potem check z wykrzynikiem i na wyświetlaczu "usterka silnika, napraw pojazd" :) No i od tego momentu wypada zapłon, chodzi jak traktor, silnik wpada chyba w jakiś tryb awaryjny bo od razu startuje wentylator.
No ale przedtem jeździł normalnie, wesoło pił sobie olej, ale jeździł.

Silnik na pewno do przetopienia - ma
  • Odpowiedz
Silnik na pewno do przetopienia - ma 140k, jak na puretech to i tak niezły wynik.

@r3m0: 140k i niezły wynik w jednym zdaniu kompletnie mi się nie klei, to jakaś abstrakcja imo xD to kumpel do 200k dobija w 1.0 Ecoboost i jeździ pomijając że ostatnio wydał kilka tysi na rozrząd
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@Krzemol: Wiem, że 140k i śmierć silnika to mało, ale w puretech to jak najbardziej normalka. Masowo biorą olej już dużo wcześniej, widziałem takiego co przy 60k już palił litr.
  • Odpowiedz
@r3m0: no jak ma pojechać jak tam kompresji już ma. ten cylinder już nigdy nie zapali.
To autko to już na lawecie zjedzie od Ciebie z parkingu.
  • Odpowiedz
Pytam bo nie chce iść w koszty i nie chcę wymieniać dobrych świec

@r3m0: nie bój się. Nie wymienisz dobrej świecy. Ta świeca to pewnie wierzchołek góry lodowej. Nie masz przypadkiem za bogatej mieszanki?
  • Odpowiedz
@r3m0: Dla pewności możesz cewkę sprawdzić. jak są osobne to podmień na tą która wiesz że działa. możesz zczytać pewnie najtańszym obd błędy to pokaże który cylinder nie chodzi i będziesz wiedział na 100%

Bo to przerwy to wywalone tu są z 2mm jak nie lepiej, a to poniżej 1 powinno być. 0.7-0-9mm im większa przerwa tym cewka szybciej sie zużywa. Gdyby okazało się że jednak cewka, to przy okazji
  • Odpowiedz