Wpis z mikrobloga

Chciałbym się podzielić moją obserwacją z postępów leczenia łysienia.

Mija nieco ponad rok jak stosuję kwasy AHA (alfa-hydroksykwasy) przy myciu skóry głowy i nie tylko. Mam 36 lat i okazało się, że całe życie miałem łojotokowe zapalenie skóry, którego nie było widać przy dwukrotnym codziennym myciu. Ponadto cholerne odżywki do włosów działały niekorzystnie i tylko szkodziły skórze głowy. Wcześniej zdiagnozowano u mnie łysienie androgenowe, które okazało się nietrafną diagnozą.

Czynniki takie jak palenie papierosów, przebywanie w zadymionych pomieszczeniach, kawa, stres, ostre przyprawy i bezsenność nasilajały ten problem. Ale czemu o tym piszę? Otóż po ponad roku stosowania zauważyłem spore zmiany! Linia włosów na zakolach przesunęła się do przodu o 1–1,5 cm, a włosy na całej głowie zagęściły się, oraz zrobiły się grubsze i lśniące. Na środku zakoli zaczynają wyrastać spowrotem pojedyncze włoski i widać, że jeszcze rok kuracji do pełnego efektu. Odkąd skóra jest "odetkana" i oddycha, co jest szczególnie odczuwalne latem – jest chłodniej, przestałem się pocić. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Skoro dbać to przy okazji schudłem 40 kg, a później nabrałem 9 kg masy mięśniowej. Nie mam już kompleksów związanych z łysieniem i nadwagą.

#zdrowie #lysienie #wlosy #wlosyboners #chudnijzwykopem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na środku zakoli zaczynają wyrastać spowrotem pojedyncze włoski i widać, że jeszcze rok kuracji do pełnego efektu.

@Nick7C5: No na to za bardzo bym nie liczył jednak. U Ciebie już doszło do fazy ponownego wzrostu.

Cykl życia włosa to ciągły, powtarzalny proces, składający się z trzech głównych faz: anagenu (wzrost, 2-7 lat), katagenu (przejście, 2-3 tygodnie) i telogenu (spoczynek, 3-4
Estetykatopodstawa - > Na środku zakoli zaczynają wyrastać spowrotem pojedyncze włosk...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Estetykatopodstawa: O tym że kofeina miejscowo pomaga wiem, ale dzięki że wspomniałeś. U mnie główna część problemu to zapychające się pory w skórze, przez co mieszki włosowe się kurczą. Wiem że można jeszcze korzystać z minoxidilu, finasterydów, dutasterydów, terapi światłem laserowym (LLLT) - np. czapki Kiierr, które są bardzo skuteczne.

Powiem Ci że po rozpoczęciu terapi kwasami pojawił się meszek na zakolach, po czym zniknął. Pojawił się ponownie, pierwsze grubsze
  • Odpowiedz
  • 1
@AdiLDZ: Najtaniej i najskuteczniej z EcoSPA. Alfa-hydrokwasy. Czyli mix:
- kwas glikolowy,
- kwas mlekowy,
- kwas winowy,
- kwas cytrynowy,
-
  • Odpowiedz
@Nick7C5: miałem łojotokowe zapalenie skóry

Jak się u Ciebie objawiało i jak to wyleczyłeś? coś takiego zaczęło mi się od kilku miesięcy na głowie pojawiać, takie jakby łuski i zaczerwienienia a przy okazji zakola się powiększają. Byłem na razie u jednego lekarza, to pani powiedziała, że tak jest i nie wiadomo dlaczego
  • Odpowiedz