Aktywne Wpisy

panna_kotta +3
Rynek matrymonialny po 30 to jest jakiś żart. Ciężko znaleźć przystojnego (mało kto mi się podoba), fajnego, ogarniętego faceta 30+, bo to co zostało to takie "chłopaki do wzięcia" albo dzieciaci z odzysku. Jak już się wydaje, że ideał, to nagle okazuje się, że jednak zryty beret albo jeszcze co innego. Dlatego ponawiam pytanie. Są tu jakieś ogarnięte #niebieskiepaski 30+? Pyta ładna, ogarnięta, niedzieciata i chyba fajna, w każdym razie

źródło: image
PobierzOd jakiego majątku (wartości) netto jest sie grubasem?
Nie wiem czy jest sens o ogólnym majątku myśleć, ja bym bral pod uwagę aktywa, które zarabiają, bo np. Dom w którym mieszkasz to już pasywo, auto tak samo, tylko pożera kapitał, ale bańka w mieszkaniach pod wynajem, albo w akcjach to już grubas. Tak to widzę
Ale już na przykład działka kupiona stricte inwestycyjnie, to raczej nadal aktywo (bo możesz upłynnić), a mimo wszystko bierze jakieś grosze z Twojego portfela co roku (podatek itp).
@vladi_putin: gratulacje! Pochwal się ile w Betonie (specjalnie z dużej) i napisz dlaczego chcesz
Przy obecnych kursach 400k PLN w tym ETFie da ci jakies 2100 pln miesiecznie po podatku belki.
@vladi_putin: Tylko ten ETF ma trochę krótką historię - nie ma żadnej gwarancji, że będzie te 7% powtarzał co roku. Inna sprawa, że zazwyczaj takie high dividend yield akcje/ETF niespecjalnie rosną w czasie (ani niekoniecznie zwiększają stopę dywidendy). Więc koniec końców, może nie nadażać za inflacją itp. A takie mieszkanie jednak z biegiem czasu powinno na wartości wzrastać (no chyba, że miasto kiepskie).
@vladi_putin: jednak ryzyko jest spore, bo ich algorytm nie jest jeszcze sprawdzony. Z tego co słyszałem oni używają algorytmu trzeciej generacji, a ETFy generacji 1 i 2 nie wytrzymały próby czasu i ich już nie ma. Kto wie, może 3 generacja będzie już działać, ale nie ryzykował bym więcej niż 10%