Wpis z mikrobloga

@forfiterex: netto w ogóle to babcia z mieszkaniem w wojewódzkim jest grubasem jakby bańka wystarczyła xd

Nie wiem czy jest sens o ogólnym majątku myśleć, ja bym bral pod uwagę aktywa, które zarabiają, bo np. Dom w którym mieszkasz to już pasywo, auto tak samo, tylko pożera kapitał, ale bańka w mieszkaniach pod wynajem, albo w akcjach to już grubas. Tak to widzę
  • Odpowiedz
  • 0
@nie_umiem_inwestowac: bardzo sluszna uwaga. Mieszkanie/dom w którym mieszkasz to pasywo, nie powinno sie liczyć (znam typów co maja chaty za 2kk, ale aktywów niewiele ponad zero).

Ale już na przykład działka kupiona stricte inwestycyjnie, to raczej nadal aktywo (bo możesz upłynnić), a mimo wszystko bierze jakieś grosze z Twojego portfela co roku (podatek itp).

@vladi_putin: gratulacje! Pochwal się ile w Betonie (specjalnie z dużej) i napisz dlaczego chcesz
  • Odpowiedz
  • 0
@vladi_putin: Ok, rozumiem :) Jak SOMSIAD zaleje to niech płaci z ubezpieczenia cwel yebany. Ja tam sobie trzymam i cenię bo mimo wszystkich zawirowań na giełdzie (raz euforia i gigantyczne wzrosty, innym razem kibel długotrwały), takie mieszkanka sobie generują comiesieczne przyjemne przypływy. Jako dywersyfikacja wg mnie spoko (ale moze mnie jeszcze najemcy nie wyruchali porządnie xD)
  • Odpowiedz
@forfiterex: E tam. Jak chcesz cashflow to możesz równie dobrze kupić np. JGPI.DE i mieć hajs co miesiąc (yield jakies 7-8% rocznie)
Przy obecnych kursach 400k PLN w tym ETFie da ci jakies 2100 pln miesiecznie po podatku belki.
  • Odpowiedz
  • 0
JGPI.DE

@vladi_putin: Tylko ten ETF ma trochę krótką historię - nie ma żadnej gwarancji, że będzie te 7% powtarzał co roku. Inna sprawa, że zazwyczaj takie high dividend yield akcje/ETF niespecjalnie rosną w czasie (ani niekoniecznie zwiększają stopę dywidendy). Więc koniec końców, może nie nadażać za inflacją itp. A takie mieszkanie jednak z biegiem czasu powinno na wartości wzrastać (no chyba, że miasto kiepskie).
  • Odpowiedz
Jego yield jest tak wysoki, poniewz operuje na kontraktach i an tym zarabia ;)

@vladi_putin: jednak ryzyko jest spore, bo ich algorytm nie jest jeszcze sprawdzony. Z tego co słyszałem oni używają algorytmu trzeciej generacji, a ETFy generacji 1 i 2 nie wytrzymały próby czasu i ich już nie ma. Kto wie, może 3 generacja będzie już działać, ale nie ryzykował bym więcej niż 10%
  • Odpowiedz