Wpis z mikrobloga

Jak tam #programowanie #programista15k ? Depresja już jest? Czy uczymy się stolarki? A o #studia i #informatyka nie wspominam nawet, to po kulturoznastwie czy dżender się łatwiej znajdzie prace.

Pracuję w średnim korpo w jednym z większych miast, stacjonarnie. Było nas kilkunastu od #software, teraz jestem ja i dwaj dodatkowi seniorzy. Juniorów zwolnili a my pracujemy w pełni z #ai #sztucznainteligencja, zasadniczo tylko piszemy prompty, 99% rzeczy można zrobić słownie.

Wciąż jest potrzebna wiedza co i jak działa, ale tylko wiedza seniora - dodatkowo nie trzeba pisać wcale kodu i wszystko pisze się dosłownie 10x szybciej. Nie ma też problemu ze slop, bo jak się wie co robi, to można tym całym #ai pokierować

Sam mam teraz obawy, że również polecę, bo w zasadzie nas aż 3 teraz nie potrzeba tam, więc już się szykuję na szukanie innej pracy czy w najgorszym wypadku #neet , ale bardziej mnie zastanawia co tam u kolegów juniorów IT z #kariera, o bootcampach już nie wspominam

Jak to u Was wygląda? A może mamy na wypoku kogoś kto studiuje teraz #informatyka ? Zastanawiam się, czy serio tacy ludzie są w 2026 czy to tak jak ten mityczny jednorożec ( ͡° ͜ʖ ͡°) dla mnie soft jest skończony, co z tego, żę AI nie programuje samo, jak jeden senior + AI robi pracę za stu.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
@TomSz: o bycie czyim multikontem mnie oskarżasz? moderacja może sprawdzić, że nie jestem niczyim multikontem, a konto założyłem by dołączyć do dyskusji

dodatkowo tekst o multikoncie świadczy o tym, że brakuje ci argumentów by obalić to co napisałem. Widzę pierwszy #programista15k striggerowany już jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gzhr: jedyne czym jestem striggerowanym to tym, że głupki zakładają multikonta by spamować na tagu swoimi głupotami i nie idzie z wykopu korzystać bo osoby z niskim IQ piszą swoje głupoty
  • Odpowiedz
@szefczyk: raczej wątpie by sprawianie że z wykopu nie idzie korzystać miało jakikolwiek wpływ na rynek, szczególnie że teraz są większe problemy jak AI i Indie.
  • Odpowiedz
@gzhr: To jest dokładnie to samo co w większości zawodów, które się automatyzują.
Zanim powstały CADy i inne programy, to miałeś pełno kreślarzy, bo trzeba było te rysunki jak CRUDy tworzyć.

To samo jest z "programistami". Teraz zapotrzebowanie jest głównie na Inżynierów oprogramowania, takich co zrobią system od A do Z, a nie tylko umieją wyklepać kod. Więc jedyne co się na rynku zmienia, to coraz mniejszy brak zapotrzebowania na
  • Odpowiedz