Wpis z mikrobloga

Cześć, w ostatnim czasie zrobiłem duży research jeśli chodzi o używane auto do ok. 23 tysięcy. Mam dwoje faworytów - Renault Megane 3 1.6 16V w wersji 110 KM i Opla Astrę J 1.4T, które wydają mi się najbardziej pasować do moich preferencji, czyli zwykły dupowóz na co dzień, długie trasy sporadycznie, raczej okołomiejski, prosty w utrzymaniu i miarę tani w kontekście ewentualnych napraw, jeśli się coś posypie. Rozglądam się za rocznikami od 2012 wzwyż i raczej w wersji kombi, chociaż nie wykluczam hatchbacka jeśli trafi się dobra okazja. Jeśli chodzi o wyposażenie, to wiadomo, nie jest to najważniejsze, ale fajnie gdyby nie była to jakaś biedawersja.

No i teraz moje pytanie - co z tej dwójki? Gdybyście mieli podjąć taką decyzję, co byście wybrali i co by przeważyło, że ten a nie inny wybór? Jeśli ktoś chce odpowiedzieć "nic, wybrałbym coś innego", to oczywiście z góry dziękuję za radę, ale już większego mętlika nie chcę sobie robić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motoryzacja #renault #opel #kupnosamochodu #samochody

Jaki wybór?

• Renault 62.5% (30)
  • Opel 37.5% (18)

Oddanych głosów: 48

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karbonowy_bober: mam Scenica 3 z tym silnikiem + gaz, wcześniej mialem lagunę 3 ale w DCI, szedłbym bez pytania w Megane. Mniej wadliwe, silnik prosty w ciul, tanie to jak barszcz, a z gazem to w ogóle. Dobre wyposażenie, dość przyjemna jazda.
1.4 z opla niby też dość trwały, ale wystarczy że turbina padnie, a będzie droższa do wymiany niz pół silnika w renault.
Jedyny minus renówki to osiągi silnika
  • Odpowiedz
@karbonowy_bober: w megane 1.6 16v to jest stare sprawdzone k4m, dobrze znosi gaz i jest do niego dostępna masa części. Zestaw filtrów OEM to jest koszt 120zł, koło zmiennych faz OEM nieco ponad 400zł.
Ja bym brał megane, zwłaszcza w kombi i z gazem
  • Odpowiedz
@karbonowy_bober: Jak ma być prosty i tani to oczywiste, że Renault. Nie bardzo wiem, czemu niby ludzie zaznaczają Opla skoro lista potencjalnych napraw jest tam znacznie dłuższa.
  • Odpowiedz
nstalacji LPG w nowym samochodzie, bo są sprzeczne informacje na stronie mojego wydziału komunikacji z tym co mówiła osoba z infolinii

@karbonowy_bober: za 23k nie kupisz auta, kupisz gruchota. Dołóż 210k i kup teslę jak ja, bo mnie stać.
  • Odpowiedz