Aktywne Wpisy
ATAT-2 +359
Oglądając takie filmy często zachodzę w głowę, jak duże problemy psychiczne / problemy ze sobą / problemy z agresją mają niektórzy na drogach.
Dorosły chłop, dorobił się porsche w leasingu, zapewne ma pracę, rodzinę, męża, dom, obowiązki.
A jednak, wystarczy że ktoś za długo będzie wyprzedzał ciężarówkę lewym pasem i poświęci 10 minut swojego życia na hamowanie przed maską, zajeżdżanie drogi i kilkukrotne próby zablokowania przejazdu na publicznej trasie.
A jak już
Dorosły chłop, dorobił się porsche w leasingu, zapewne ma pracę, rodzinę, męża, dom, obowiązki.
A jednak, wystarczy że ktoś za długo będzie wyprzedzał ciężarówkę lewym pasem i poświęci 10 minut swojego życia na hamowanie przed maską, zajeżdżanie drogi i kilkukrotne próby zablokowania przejazdu na publicznej trasie.
A jak już
źródło: image
Pobierz
donalejd 0
Ktoś tu wczoraj pytał czy warto się bawić tradingiem na giełdzie przy dużych zarobkach, a ja mam inny przypadek: w połowie przyszłego roku chciałabym kupić mieszkanie, mam uzbierane więcej niż połowę + rodzina da mi jakieś wsparcie. Gdzie najlepiej trzymać te pieniądze teraz żeby bardzo nie traciły na inflacji? Rozumiem, że od giełdy trzymać się z daleka?
#finanse #gielda #nieruchomosci
#finanse #gielda #nieruchomosci

Od czasu zainstalowania Windowsa 7 jeszcze w wersji RC w 2009 roku jedyne poważne problemy w kontekście codziennego użytkowania miałem z Windowsem 8 który dosłownie freezował mi się w losowych momentach.
Tak to w sumie 3 własnych stacjonarnych komputerach i 3 laptopach które przewinęły mi się przez ręce (nie wliczając sprzętu służbowego który ciężej mi zliczyć co do sztuki) nie miałem nigdy żadnego poważnego problemu z kolejnymi wersjami tego systemu z aktualną 11 włącznie gdzie jak dotąd moim największym problemem było jednorazowe wylogowanie się z konta M$ i konieczność ponownej autoryzacji.
Nieco inna rozmowa jest w kontekście używania tego systemu w bardziej zawodowych celach gdy wchodzi w grę przykładowo konteneryzacja czy lokalnego uruchamiania narzędzi dookoła programowania aplikacji webowych (z perspektywy javowca) gdzie faktycznie potrafią pojawić się schody i gdzie Linux i macOS faktycznie mają wyraźne przewagi, ale ciężko też takie zastosowanie nazwać "codziennym użytkowaniem".
#windows #systemyoperacyjne #windows11 #linux
Jeśli chodzi o codzienne użytkowanie to ja od czasu niskiej jakości WinXP SP0 nie pamiętam żebym miał jakieś większe problemy.
Choć Linux na pewno jest dużo lżejszy niż Windows i na kiepskim komputerze z definicji będzie działał lepiej.
@witajswiecie: Ło panie! Teamsy nagle przestają wysyłać powiadomienia o wiadomościach i callach. Outlook nie znajduje maila, mimo że ten jest widoczny w skrzynce mojego podwładnego na tym samym koncie. Outlook nagle przestaje wysyłac powiadomienia o nadchodzących spotkaniach, bo tak. SharePoint co chwila się wykracza i wybija błędy jak chcesz plik większy niż 5 mb wrzucić.
1. Od tamtego czasu jakoś sprzętu konsumenckiego się popsuła:
- Intel 8gen z problemami: uwalające kontrolery RAM, aktualizacje mikrokodu uwalające niektóre "batche" procków
- Intel 13gen/14gen (chyba), problemy z napięciami rozwalającymi układy scalone.
Sprzęt "pocovidowy" często zrobiony na odpierdziel (np. biznesowe delle z problemami z dotykiem, cyrki z sterownikami do układów dźwiękowych Realteka, problemy z modemami LTE i inne
@pietryna123: no ja z czasów używania XPka mam raczej chłodne wspomnienia nawet w wersji z SP2 i SP3
z jakiegoś powodu zawsze kultura pracy tego systemu pikowała mi z czasem coraz bardziej w dół bez wyraźnego powodu, nawet gdy miałem już kompa z 4GB RAM i
Te appki to od kogo są i na jakim systemie pracują?
źródło: image
Pobierz@sirpingus: mam pewne podejrzenie trochę w ramach dygresji, że może tu wchodzić kwestia nieco innej filozofii obsługi błędów sprzętowych gdy porównujemy Linux'a/y i Windowsa, instynktownie bym powiedział, że pewnie strategia "fail fast" byłaby bezpieczniejsza w takim przypadku niż podtrzymywanie pracy systemu dalej za wszelką
@witajswiecie: Ale to jest wada i to obiektywnie. Z punktu widzenia użytkownika zdecydowanie im więcej procesów jest w stanie się naprawić tym lepiej. Problem jest taki, że napisanie kodu żeby jakoś działał to najmniejszy problem. Potem, żeby sprawdzić wszystkie wyjątki jakie mogą wystąpić
@Pawulon_Dla_Starych: przecież ty ułomie nie wymieniles problemów z windowsem tylko z aplikacjami zainstalowanymi na windowsie (-‸ლ)
poza tym nie jestem jakimś antyfanem linuxa, tak długo jak ma się świadomość jego ograniczeń w zakresie kompatybilności czy to ze sprzętem czy różnym softem potrafi być bardzo użytecznym narzędziem i widać postęp jaki się dokonał przez ostatnie lata
inna sprawa, że jego psychofani bardziej szkodzą niż pomagają jego reklamie tworzeniem fałszywej wizji, że jest
@witajswiecie: Oczywiście gdybyś im to powiedział to by zaczęli piać że to tylko taka "głośna mniejszość społeczności", a nie przeciętne doświadczenia przeciętnego użyszkodnika z tą wspaniałą otwartą społecznością. Chyba nic bardziej nie szkodzi Linuksowi niż
Tymczasem ja od roku 2007 na windowsie 0 problemów, ani razu nie wykrzaczyl mi się ten system, nigdy nie aktualizowalem, wszystko działa od ręki w przeciwieństwie do upośledzonego linuxa który się wysrywa z była powodu i ma zero kompatybilności miedzy nawet tą samą dystrybucją a jedynie