Wpis z mikrobloga

Gram głównie na #gitara akustyczna i na elektrycznej głównie na cleanie. W sumie gram to dużo powiedziane. Uczę się raczej. Moj wzmacniacz to vox pathfinder i czasami chcialbym pograć na overdrive ale żeby osiągnąć sensowny przester muszę ustawić sprzęt dosyć głośno. Zastanawiam się czy jak kupię sobie kostkę overdrive osobną to będę mógł osiągnąć przester na niż szych poziomach glośności? Pytanie totalnego laika. #gitaraelektryczna
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@giermek: pytanie czy chcesz overdrive czy distortion.
Overdrive jest "delikatniejszy", distortion da Ci więcej mięcha.
Tylko przed kupnem zrób sobie dobry research, bo niektóre kostki, zwłaszcza distortion jak np boss ds1 są...dla pasjonatów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@giermek: tak, osiągniesz przester na niższych poziomach głośności. Jak mowa o kostce to polecam tube screamer i jego tańsze kopie, jest dosyć uniwersalny. No a najlepiej jakiś multiefekt, gdzie kostek jest od zasr... Panie idź pan w ch***( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@giermek: Jeśli dopiero odkrywasz swoje brzmienie to lepiej by było pójść w combo gitarowe albo multiefekt. Na kostkach to zbankrutujesz, bo nagle zechcesz jeszcze dorzucić jakiś delay, reverb, chorus itd. Oczywiście jest sporo purystów gitarowych, którzy powiedzą, że multiefekt to zło i tylko kostki i wzmacniacz lampowy.
  • Odpowiedz
  • 2
Zastanawiam się czy jak kupię sobie kostkę overdrive osobną to będę mógł osiągnąć przester na niż szych poziomach glośności?

@giermek: tak
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@xGrahir: miałem bossa katanę, blackstara id , i line6 spider starego. I generalnie żaden wzmacniacz mi się nie podobał pod kątem brzmienia. Biec celuje raczej w jakąś tania lampę i kostki. Pathfinder moim zdaniem ma świetny dźwięk ale myślę perspektywicznie o rozwoju setu.
  • Odpowiedz
@giermek: To że nie brzmiały dobrze to też moze byc kwestia Twojego obecnego skilla niestety, wiec lampa i kostki tez moga duzo nie dac w tym temacie.
  • Odpowiedz