Wpis z mikrobloga

Jak zablokować reklamy w Systemie Android w aplikacjach bez roota
Obecnie gdy na smartfonie masz nowy preinstalowany system Android - to aplikacje żyją swoim życiem , a kalkulator chce od ciebie dostępu do aparatu,lokalizacji i listy kontaktów.
W takim Xiaomi to niebawem gdy zadzwonisz po karatke to najpierw będzie trzeba obejrzeć minutową reklame . Ogólnie jest kilka sposobów na pozbycie sie reklam w aplikacjach i trackerów
I Da się to zrobić całkowicie bez roota, za pomocą darmowych narzędzi z F-Droida lub GitHub .
Poniżej opiszę to krok po kroku
#notourmattnotatki #android #internet #adguard
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
1. Pojawią się pytania a co to to jest ten F-Droid?

W skrócie F-Droid to otwartoźródłowy sklep z aplikacjami dla systemu Android, będący alternatywą dla Google Play

Najlepsze, że większość moich aplikacji jest z F-droid, bo są po prostu lepsze. Zrobione są przez ludzi, którzy chcieli konkretną funkcjonalność zrobić dla siebie i przy okazji się podzielić, a nie zaprojektowane pod wyciągnięcie jak największego hajsu z subskrypcji czy reklam. Aplikacje, które szanują twoje dane i
NotourMATT - 1. Pojawią się pytania a co to to jest ten F-Droid?

W skrócie F-Droid t...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
2.Instalacja DNSNet

DNSNet działa jak lokalny VPN, który blokuje reklamy, trackery i złośliwe domeny-bez wysyłania danych na zewnątrz.

➡️ Pobierz z GitHuba:
🔗 github.com/t895/DNSNet/releases
NotourMATT - 2.Instalacja DNSNet

DNSNet działa jak lokalny VPN, który blokuje reklam...

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
3. Po uruchomieniu zobaczymuy takie okienko

W DNSNet → „⋮ → Settings”:

✅ Resume on system start-up - włącz (auto-start po po ponownym włączeniu)

⛔ Block log - wyłącz (na początek, oszczędza baterię i RAM)
NotourMATT - 3. Po uruchomieniu zobaczymuy takie okienko

W DNSNet → „⋮ → Settings”:
...

Pobierz
  • Odpowiedz
@NotourMATT: takich aplikacji które blokują reklamy na zasadzie lokalnego VPN jest co najmniej kilka, ja kiedyś korzystałem z Blokady.

Wadą jest to, że nie można wyłączyć blokowania na poziomie poszczególnych witryn, czasem nie da się normalnie korzystać ze strony bo np. przez adblocka nie da się cookies zaakceptować.

Ja po prostu w ustawieniach androida ustawiłem dns adguard i korzystam z przeglądarki z adblockiem. W razie czego łatwo wyłączyć dla jakiejś
  • Odpowiedz