Wpis z mikrobloga

Wytłumaczy mi ktoś jak kiedyś na wsiach z jednej pensji budowali takie chaty? (°°
jmuhha - Wytłumaczy mi ktoś jak kiedyś na wsiach z jednej pensji budowali takie chaty...

źródło: 1000019752

Pobierz
  • 116
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: Zacząłeś już robić pustaki metodą gospodarczą?
Skombinujesz trochę cementu po taniości, piasek ze żwirowni od szwagra/kolegi i możesz zacząć mieszać beton i odpalić produkcję. Można dodać wypalone popioły i inne wynalazki by ograniczyć koszty. XD

Domy się budowało z rodziną po 10+lat kombinując materiały. Zero izolacji, kiepskie odwodnienie, nieszczelne okna drewniane, itp.
Teraz ludzie się dziwią czemu te domy są tak energochłonne i pompy ciepła się nie sprawdzają. ʕ
  • Odpowiedz
kto ci powiedział że z jednej pensji, taki dom to często było kilka-kilkanaście lat jeżdżenia do Niemiec czy Austrii i roboty na czarno, oczywiście 90% prac robisz sam albo z sąsiadami czy rodziną

@heinrich-von-spychow: + lata wykańczania w środku. Tak np. wyglądało budowanie domu u mnie. Ojciec ani matka nigdzie nie jeździli za granicę, budowali z pensji w polsce + coś tam chyba pożyczali od teściów, ale zeszło kilka lat
  • Odpowiedz
@jmuhha: jedna oficjalna pensja, praca na drugi etat na czarno albo na roli, do tego okazjonalne wyjazdy do reichu, robienie wszystkiego samemu, załatwianie materiału na lewo itd
  • Odpowiedz
  • 24
@jmuhha: moj stary wykończył dom gdy miałem 23 lata, mój młodszy brat 22 i we dwóch robiliśmy wszystko od dachu, elewacji po centralne i rekuperacje xD
Teraz pompa ciepła daje rade, sufit w pokoju w którym mieszkałem do liceum nie przemarza. Generalnie fajnie ze rodzice mają ciepło i wygodnie na stare lata i jest wygodniej jak przyjeżdżamy na święta.

Ale miło wspominam czasy gdy w pokoju obok na piętrze mieszkały
  • Odpowiedz
@jmuhha: zawsze jak patrzę na te budynki to zastanawiają mnie te 3 rzeczy:
- po co taki wielki dom, skoro przez 20+ lat nie był nawet ocieplony
- kto w nim mieszka oprócz 2 czy 1 starszej osoby
- dlaczego to jest wystawione za 500 tysięcy gdzie poza zrobieniem 3x tego samego piętra na rzucie zbliżonym do kwadratu, jest jeszcze rachunek za ogrzewanie
  • Odpowiedz
20 lat temu za 2-3 sezony na zmywaku na czarno kupowało się mieszkanie we Wrocławiu.

@Tagliacozzo: Totalna bzdura. Nikt tyle nie zarabiał. Byłem 18 lat temu na zbiorach za granicą i jedyne na co było mnie stać to samochód za 10k, a nie 1/6 mieszkania xD

Dużo osób tam jeździło, żeby dozbierać na wykończenie kuchni, zakup samochodu, płot, a nie całe mieszkanie
  • Odpowiedz
@jmuhha: faktycznie elegancka chałupa. Okna po taniości, drzwi po taniości, elewacja nie skończona, ogrodzenia brak, barierek brak, w środku pewnie tylko zagladzony tynk i od cholery metrów sześciennych do ogrzania. Widać, że ktoś miał łeb do interesów
  • Odpowiedz
Na wsi czy nie na wsi. W 2014 za wykończenie mieszkania 75m2 w Warszawie w bardzo wysokim standardzie za robocizne w całym mieszkaniu płaciłem 23 000 zl ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jmuhha: ja p------e wykopki w formie. Tylko komentują a że słabo ocieplony a że krzywe ściany. Ja p------e odklejeńcy was nawet na wynajem mikrokawalerki nie stać a komentujecie, że ktoś własnymi siłami postawił wielki dom? Czy was odkleiło totalnie? Powinniście podziwiać takie osoby które z----------y w polu czy u Niemca na truskawkach i w każdej wolnej chwili z teściem dom budowali.
  • Odpowiedz