Wpis z mikrobloga

#meksyk
Od dawna zastanawia mnie dlaczego USA nie wjeżdża tam wojskiem zapolować na te kartele, WTC to jest pikuś przy tym ile ludzi w stanach zabija fentanyl z Meksyku
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vvvariacik: sprawdź ilu członków liczy taki kartel, dodaj do tego skorumpowanych polityków i osoby współpracujące i pracujące dla kartelu. To nie takie proste jakby się mogło wydawać. Kolejna kwestia to uwarunkowania terenu i klimat. Meksyk to nie jak się większości ludzi wydaje, bezkresne pustynię z kaktusami.
  • Odpowiedz
@vvvariacik:

W Meksyku jest masa karteli i to nie jest jedna struktura a cała siatka. Zabicie bossa jednego kartelu prawdopodobnie spowoduje to, że powstanie kilka kolejnych karteli. W dodatku przeogromna ilość obywateli jest powiązana z kartelami (często przez strach lub przymus), więc USA by musiał wybić przeogromną liczbę ludzi, a i tak by wszystkich nie wybili. Dodatkowo, USA naraża się na jakieś ataki na cywili w kraju. Kartele mają tak
  • Odpowiedz
Od dawna zastanawia mnie dlaczego USA nie wjeżdża tam wojskiem zapolować na te kartele

@vvvariacik: Meksyk nie istnieje bez karteli, to ważna część ich gospodarki, korzystają na tym zwykli obywatele, firmy, i politycy. Podobnie jest z Somalią. To kraje nie do uratowania. Trzeba by tam wszystko zedrzeć do podłogi, włącznie z obywatelami, i zacząć od zera, żeby cokolwiek zmienić.
  • Odpowiedz
Od dawna zastanawia mnie dlaczego USA nie wjeżdża tam wojskiem zapolować na te kartele, WTC to jest pikuś przy tym ile ludzi w stanach zabija fentanyl z Meksyku

@vvvariacik: Od dawna zastanawia mnie dlaczego Polska nie wjeżdża na Białoruś z wojskiem zapolować na tego Łukaszenkę, Smoleńsk to jest pikuś przy tym ile ludzi w stanach zabija Ziemniaczana Małpa z Białorusi

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vvvariacik: Dlatego, że Meksyk go nie Afganistan - z Meksyku do Stanie niedaleko, a i w Stanach Meksykanów pełno. Nietrudno sobie wyobrazić, że wojna nie toczyłaby się tylko na terenach Meksyku.
  • Odpowiedz