Wpis z mikrobloga

Myślałem nad takim ekspresem Lelit Anna z PID aczkolwiek słyszałem że mają one niestandardowe porta filtry 57mm. A pierwszą rzeczą którą trzeba zrobić w takim ekspresie to wymiana na portafilter bez dna i z lepszym standardem rozłożenia otworów. Na dodatek chciałbym jakiś tamper który blokuje się na filtrze żeby nie musieć zwracać uwagi na równe dociskanie

Na ile problematyczny jest ten niestandardowy rozmiar filtrów?

Czy może jest coś lepszego bang-per-buck dla kogoś kto chce rozpocząć zabawę z espresso i kawami specialty (i młynkiem DF54) ?

Quick Mill Superiore?
#kawa #espresso
dzemzrzodkiewki - Myślałem nad takim ekspresem Lelit Anna z PID aczkolwiek słyszałem ...

źródło: obraz

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzem_z_rzodkiewki: Quick Mill Superiore - to ekspres oparty o termoblok, więc jest trochę różnica.

Co do akcesoriów to teraz jest ich tak wiele, zarówno lelit ma oficjalne 57mm albo od Chińczyka to nie problem.
  • Odpowiedz
Quick Mill Superiore - to ekspres oparty o termoblok, więc jest trochę różnica.

@bonus: i o co chodzi w tym termobloku, trzeba go unikać? psuje się? czy nie ma regularności. Wiem mniej więcej jak zrobić dial-in ale o technikaliach ekspresu nie wiem nic oprócz PID i fakcie że to ciastko ma robić ciśnienie a nie pressurized portafilter jak w tanich ekspresach
  • Odpowiedz
Co do akcesoriów to teraz jest ich tak wiele, zarówno lelit ma oficjalne 57mm albo od Chińczyka to nie problem.

@bonus: Ok, czyli wygląda na to że to popularny i dobry wybór. Boję się tylko że będę musiał czekać te 10-15 minut na zagrzanie boilera na jedną kawkę rano
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki mam ten model :)
Więc tak, portafiltr faktycznie ciężko dostać, ja swój zamawiałem z koszykami z bluestar coffee. Tampery, distribution tool kupisz na aliexpress w sklepie kisshome - rozmiar 57.5 pasuje idealnie
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki +jeśli chcesz budżetowo to możesz zerknąć na młynek Baratza encore ESP, mi wyszedł nowy za 584zl (z kuponem po zakupie wspomnianego ekspresu) z przyjaciele kawy(jest jeszcze opcja bez esp, ale nie zmieli tak drobno pod espresso)
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: to jest chyba to co mam właśnie, ja brałem stąd https://www.bluestarcoffee.eu/en/Lelit-57mm-N---d-Portafilter-generic/m-3497.aspx co do jakości- moim zdaniem nie jest zły, działa jak powinien, basket z którym przychodzi już jest trochę gorszej jakości, dziurki są porysowane i trochę nierówne, ale możesz sobie wymienić na ten z zestawu od ekspresu, albo kupić lepszy, co kto woli. Kolba spadła mi już parę razy i panele ucierpiały, koszyk wypadł, a ona śladu nie ma
  • Odpowiedz