Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was zmieniał elvanse na inny lek? Biorę 50mg i zaczyna mnie już martwić to tętno 120, innych skutków ubocznych brak xd
Lek mimo, że drogi to działa super (oprócz tego serca), nie też próbowałam żadnego innego oprócz medi (jednorazowo). Nie wspominam dobrze, bo miałam po nim takie uczucie focusu i niepokoju jednocześnie. Może wasi lekarze przepisują coś innego/ nowszego- mam wizytę za tydzień i chyba chciałabym coś zasugerować i pewnie zmienić lek #adhd
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nutellowa nic lekarzowi nie sugeruj, on jest po to żeby sugerować Tobie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Elvanse nie miałem, ale medikinek działał na mnie podobnie. Na mnie najlepiej działa symkinet ale mam po nim straszne zjazdy, więc odstawiłem całkowicie i staram się ogarnąć środowisko i dostosować wszystko pod siebie, a lek biorę tylko jak nie mam takie możliwości, kilka dni w miesiącu max.
  • Odpowiedz
@Nutellowa albo może powinnaś brać niższą dawkę? Przy medi też miałam to uczucie niepokoju, ale też głównie na wejściu leku. Moja znajoma bierze medi i pregabaline razem, żeby właśnie tego uniknąć, lekarz jej tak polecił i działa.
  • Odpowiedz
@Nutellowa: nie wiem stary ja czytałem że jak jest puls za wysoki to nawet czasami zła dawka za niska. Mi kardiolog kazał odstawić leki obniżające puls bo reszta git. A za to psychiatra mówi że puls musi być niski
  • Odpowiedz
@Nutellowa: zarówno metylofenidat jak i lisdexamfetamina czy dexamfetamina mogą dawać sercu w dupę.

1. Masz brać minimalna skuteczna dawkę.
2. Jak zwiekszasz dawkę leku, to nie z 30 na 50 mg na "pałę", tylko kilka dni 35 mg (albo nawet ponad tydzień). Później 40 mg itp.

Elvanse jest stabilne 3 doby w wodzie w lodówce, rozpuszczając w wodzie można fajnie dzielić. To co się nie rozpuszcza to wypełniacz - celuloza.
  • Odpowiedz
@Nutellowa: Nie bierz wszystkiego na raz. Rozpuść tabletkę w 100 ml wody i najpierw wypij polowe i druga polowę po 2h albo i wiecej., Dzięki temu peak nie będzie taki wyraźny a działanie będzie dłuższe, stabilniejsze i mniej walace po sercu
  • Odpowiedz