Aktywne Wpisy

lubie-sernik +17
Dobra powiedzcie mi szczerze dlaczego nie śpicie w środku tygodnia o 2:30?
Kazdy kto widzi ten wpis musi odpisać. Trudno.
Ja nie śpię bo stres mocno i nie mogę spać.
Kazdy kto widzi ten wpis musi odpisać. Trudno.
Ja nie śpię bo stres mocno i nie mogę spać.

otualw 0
Jakie jest określenie w języku polskim, gdy ktoś podburza/ nastawia kogoś przeciwko komuś by samemu czerpać z tego korzyści?

Chciałbym czytać ale jak zaczynam to po 30-50 stronach wiekszość tego co jest napisane to jakbym już wiedział. Książki psychologiczne czy o wychowaniu to mam wrażenie że sam mógłbym pisać. Orwel czy Huxley i tego typu tematy są tak oczywoste że nic tam nie zaskakuje. Historyczne spoko ale też normalna sprawa że się działo to czy tamto. Morderstwa czy opowieśći to od dziecka analizowałem chyba wszystkie typy ludzi i nic nie nie zaskoczy i nie zdziwi nawet jakieś zjadanie żywych ludzi etc. Wszystko ogólnie wydaje mi się takie oczywiste i zwyczajne.
Moja wyobraźnia natychmiast rozkłada wszystko na czynniki pierwsze i już sam dopisuje szybko setki scenariuszy i możliwości do danego tematu.
Z czego to moze wynikać? Może nie każdy nadaje się do czytania.
#ksiazki
Skończ z poradnikami psychologicznymi, skoro już dla Ciebie wszystko na jedno kopyto.
Orwell czy Huxley - wyszedłeś tutaj poza "sztandarowe" dzieła, czy jedziesz tylko na klasyce klasyki? Bo można mniej znane utwory też.
Książki historyczne - jeśli to powieści, to nie doszukuj się novum. To się czyta dla rozrywki, nie dla nowości. Motywy i wydarzenia będą powtarzalne
@-Melek- mam tak samo jak ty. Poszukaj może czegoś o czym jeszcze nie myślałeś lub nie analizowałeś, np. historie ludzi którzy przeżyli śmierć kliniczną, o wyjściach z ciała i podróżach
Co do książek non fiction, to jest duża różnica czy sobie o czymś myślałeś i rozumiesz coś na chłopski rozum, czy czytasz książkę specjalisty, który się na czymś realnie zna, oraz ma poglądy na wątki nieoczywiste.
Możesz
Poradniki psychologiczne, zwłaszcza amerykańskie, to od dawna wiadomo że są wpisem na blogu przerobionym na książkę żeby zmonetyzowac prosty pomysł.
Mam dla Ciebie trzech autorów, którzy mogą sprawić Ci nieco więcej trudności, a jednocześnie wiele nauczyć: Sapolsky, Dennett i Pinker.