Wpis z mikrobloga

@PomidorovaLova: Odnoszę wrażenie, że z nienawiści do PiS całkowicie niektórym zaczadziały łby. Oczywiście, że na pożyczkach zyskają państwa, które posiadają rozbudowaną zbrojeniówkę - Niemcy i Francja. Polska też coś może zarobić, ale to już kwestia lobbyingu co u nas jest widzą tajemną, dlatego nie zdziwi mnie jak więcej ugrają Czesi czy Szwedzi. Druga kwestia to bez sensu jest finansować rozwój polskiej zbrojeniówki z pożyczki w euro, kiedy Polska ma własną
  • Odpowiedz
@PomidorovaLova: Pożyjemy, zobaczymy. Całkiem prawdopodobne, że AfD wygra następne wybory i zacznie się jazda bez trzymanki. Chociażby wypowiedź jednego członka AfD, który oficjalnie oskarżył Polskę o wysadzenie NS2
  • Odpowiedz
@Logytaze: bardzo spokojne, wywazone i filozoficzne niemalze podejscie.

To ze inni zyskaja nie znaczy ze my stracimy. Niech zyska Francja, niech zyskaja Niemcy ale wiekszosc srodkow zostanie rozlokowanych w PL. Europejski przenysl zbrojeniowy urośnie, a kredyty na zbrojenia i tak bralismy dotychczas w obcej walucie.

Co do obligacji - deficyt mamy juz niebezpiecznie wysoki i powinnismy dywersyfikowac finansowanie - stad tez cala inicjatywa emisji wspolnego dlugu. To narzedzie, ktoee daje
  • Odpowiedz
Niech zyska Francja, niech zyskaja Niemcy ale wiekszosc srodkow zostanie rozlokowanych w PL

@jeremiasz-ruski: I to jest głupota biorąc pod uwagę, że Polska jest emiterem złotówki i bardziej opłaca jej się wpompować środki w zbrojeniówkę z deficytu. W tej materii jestem tego samego zdania co Wolski.

Europejski przenysl zbrojeniowy urośnie, a kredyty na zbrojenia i tak bralismy dotychczas w obcej
  • Odpowiedz
@Logytaze: 200 mld 5 lat temu, daleki jestem Balcerowiczowi, ale faktem jest ze zbyt duzy stosunek deficytu do zadluzenia oraz koszty obslugi dlugu moga sprowokowac agencje do obnizenia ratingu. Poza tym wraz z wzrostem deficytu rosnie trudnosc pozyskiwania pieniedzy z obligacji

Stad tez alternatywa jest w cenie i z bardzo korzystnym oprocentowaniem. Do tego, ma byc w znacznej wiekszosci wpompowana w polski przemysl a to jest to czego potrzebujemy jak
  • Odpowiedz