Wpis z mikrobloga

Cześć, Mam Macbooka (M4 Air) niecały rok. Od tamtej pory korzystałem z Safari. Wczoraj zainstalowałem Google Chrome i mam wrażenie, że surfowanie po necie przyspieszyło, że strony często ładują się szybciej, youtube odpala filmy od razu, gdzie na Safari potrafił się zastanawiać z 3 sekundy i nie ma problemu z blokowaniem wyskakujących okien tam gdzie nie chcę.
Zastanawia mnie czy Chrome rzeczywiście działa szybciej i bardziej bezproblemowo, czy to raczej kwestia tego, że jest świeżo zainstalowany, a Safari już śmiga od miesięcy i mogło się na nim nagromadzić trochę syfu, do tego mam na nim AdBlocka?

Generalnie od wczoraj lepiej używa mi się chroma. Jedyne czego mi póki co brakuje z Safari to wypełnianie haseł. Zainstalowałem na chrome wtyczkę "Hasła w iCloud" i działa, ale nie jest to tak szybkie, sprawne i miłe dla oka jak wbudowane w Safari.

#macbook #przegladarki #macos #chrome #safari
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Masseur: Może sprawdź uBlock Origin na Safari. Ja kiedyś korzystałem z AdGuarda i od kiedy zmieniłem na uBlocka (bo jest od niedawna w sumie), to wszystko ładuje się szybciej. Chrome nie instalowałem i nie chcę, a w zapasie mam Firefoxa (też z uBlockiem).
  • Odpowiedz
@Masseur: Z niektórymi rzeczami sobie Safari niestety nie radzi, laguje dużo bardziej niż inne przeglądarki, przykład tutaj: https://wykop.pl/wpis/65017047/tez-tak-macie-ze-wam-na-safari-nie-dziala-wam-spor
Ogólnie jedyną zaletą jest mniejsze zużycie baterii, no i Apple Pay/iCloud.

Od siebie zdecydowanie polecam Helium Browser zamiast Chrome'a. Oparta jest na tym samym silniku, w zasadzie jest to ungoogled-chromium - czyli bez szpiegowania, co więcej od razu jest ublock zainstalowany ;) - tylko z dodatkowymi różnymi patchami, interfejsem zajmującym mniej miejsca
  • Odpowiedz
  • 0
@sm_m: chodzi o wersje Lite? Bo taką tylko widzę w App Store

@jmmzon no właśnie płatności Apple są super wygodne i tego by mi brakowało, ale od biedy mogę wchodzić na safari, gdy chcę coś kupić, chociaż wolałbym mieć jedną przeglądarkę do wszystkiego. No i wypełnianie haseł z aplikacji Hasła w Safari - to działa super i jest bardzo wygodne i szybkie.
A jak z bezpieczeństwem w Helium? Safari
  • Odpowiedz
Helium Browser

@jmmzon: Przez ciebie dałem mu szansę. Ja Firefox team, ale na Macu ma problemy z wydajnością/ramożerny i spróbuję.
Safari byłby idealny, ale kilka jego wad dla mnie psychicznie nie do obejścia.

Trochę mi w niej jeszcze brakuje różnych funkcjonalności z Zen Browser/Arc, ale ogólnie
  • Odpowiedz
@mirekwirek:
Nie brakuje mi niczego co by uniemożliwiało przeglądanie neta, ale po używaniu Arc a potem Zen Browser (oparty na Firefox BTW):
- wygodnego przełączania się pomiędzy space'ami, z osobnymi profilami/kontenerami, w zen w panelu z kartami mogę się przełączać pomiędzy widokami, w których mam różne karty poprzypinane, z osobnymi ciasteczkami
- jako, że jestem team vertical tabs, brakuje mi compact mode'a (czyli sidebar z zakładkami który by się chował i
  • Odpowiedz
@jmmzon: Od kilku dni testuję, raz mi się zawiesił, zawartość stron zaczęła migotać i nic nie zostało jak zamknięcie.

Z rzeczy co mi brakuje, to mam zakładki z 10 stronami testowymi co muszę odpalić w trybie incognito w nowej niejako sesji. Jak zamknę jakąś zakładkę, to brakuje mi w tym trybie jej przywrócenia, co ma Firefox. Czy to dobre dla trybu incognito to bym nie wnikał, ale dla mnie przypadatne.
  • Odpowiedz