Wpis z mikrobloga

#implanty #dentysta #ortodoncja #medycynaestetyczna

Od zawsze miałem problem z zębami. Nie wyrosła mi górna dwójka po lewej stronie (w jej miejscu była trójka), dwójka po prawej stronie była dużo mniejsza niż inne zęby. 15 lat temu założono mi aparat, ustawiono zęby. Mniejszą dwójkę lekko zeszlifowali i nałożyli koronę, wygląda dobrze, nie ma z nią żadnych problemów. Po lewej stronie odsunięto trójkę na swoje miejsce i w miejsce dwójki wstawiono śrubę oraz implant. Byłem wtedy młody i zaakceptowalem to jak zostało zrobione. Teraz coraz mniej mi się podoba ten implant. Jest wyraźnie większy niż druga dwójka (a powinny być bardzo podobne), jest “wyższy” niż pozostałe zęby, czy w lini dziąsła jest największy. Teraz po latach jedynki zaczęły się przesuwać i jedna już lekko na niego wchodzi.

Pytanie:

Czy jest możliwość zjęcia tego implantu i wymiana na inny kształt ? Śruba w dziąśle przecież jest, więc pytanie czy jest to technicznie możliwe żeby zrobić nowy implant identyczny jak druga dwójka ? Czy wtedy dziąsło się odbuduje żeby wyrównać się i nie było dziury ?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Narun: poza randomami w internecie takimi jak ty są na tym portalu normalni ludzie, którzy służą pomocą jeśli się o nią poprosi.
Na konsultacje jestem zapisany, jak odezwie się ktoś kto ma wiedzę to na PM dopytam o więcej szczegółów
  • Odpowiedz
@Ernando: poza tym mylisz pojęcia. Jak ci się implant może nie podobać skoro jest on wsadzony w kość pod dziąsłem. Na nim jest adapter i korona która jest sztucznym zębem, to ona ci się może nie podobać i tak, można ją wymienić
  • Odpowiedz
  • 0
@trollasek: Ok faktycznie mylę pojęcia, ale zrozumiałeś o co chodzi.

Jeśli teraz mam dużą koronę i chce wymienić na mniejszą to co z powstałą w ten sposób „dziurą” przy dziąśle ?
  • Odpowiedz
@Ernando: Idź do protetyka co się zajmuje implantami albo chirurga, bo często chirurg też robi protetykę a implantach. Najlepiej jakbyś wrócił w to samo miejsce. Jak się nie da to weź dokumentację ze sobą do innego gabinetu żeby było widać co to za implant był wszczepiany, bo każdy system ma inne łączniki.
Jak nie ma stany zapalnego i implant jest dobrze zintegrowany to powinno się dać wymienić koronę
  • Odpowiedz