Wpis z mikrobloga

@lormont: Typ wygląda na okolice 40 i się dziwi że nie może znaleźć pracy w IT xD Ageism w IT jest bardzo silny, ci starzy co są w IT to zazwyczaj ci co się zasiedzieli w jednej firmie X lat albo przeszli ścieżkę awansu na jakiegoś managera. Nową pracę znaleźć ekstremalnie ciężko w tym wieku.
  • Odpowiedz
@lormont: Ageism w IT to chleb powszedni, pisałem o tym nieraz. Dla porównania gdyby był lekarzem w tym wieku firmy i szpitale by się o niego biły i miałby dobry wiek na ordynatora.
  • Odpowiedz
@JestemKaspi: Otóż to - nie spotkałem jeszcze w IT kogoś kto nie mógł znaleźć pracy jeżeli był w miarę dobry + był w miarę normalny. Jak ktoś się buja po LI więcej niż ~3 miesiące serio szukając roboty to już wiem jaki to gagatek.

Ostatnio mi taki przeświadczony o swojej wyjątkowości wyjaśniał, że dla ludzi z jego wykształceniem to jest 6 stanowisk na całym świecie XDD gdzie typ zajmował się
  • Odpowiedz
@ViniciusZunior: mam 42 lata, dzisiaj 4 interview do Mety na M1
Ostatnia runda w poniedzialek.

Nigdy nie czulem ageismu w IT.
Malo tego, czuje ze mlodsze roczniki wykazuja respect i sami chca byl coachowani jak wspominam im o takich sprawach jak stockdale paradox albo czy chesterton's fence.
Pracuje na codzien ze starszymi od siebie na
  • Odpowiedz
ci starzy co są w IT to zazwyczaj ci co się zasiedzieli w jednej firmie X lat albo przeszli ścieżkę awansu na jakiegoś managera.

@ViniciusZunior: a ci co zmieniali firmy to im się kasował wiek przy każdej zmianie czy co? xD

Dla porównania gdyby był lekarzem w tym wieku firmy i szpitale by się o niego biły i miałby dobry wiek na ordynatora.

@Ksiega_dusz: na ordynatora to raczej
  • Odpowiedz
Po czterdziestce nawet jakiś Mariuszek co robi ma budowie ma jakieś poważanie bo "zna się na rzeczy" albo "swój chłop". Tymczasem w IT 40-latek jest maglowany jak ostatnia szmata. Ta branża to ściek

@BlackpillMonster: pamiętam doskonale czasy przed covidem, jak elyta programistów gardzila tutaj innymi ludźmi i uważali się za nadludzi, jakby byli naznaczeni przez najwyższego xd
A jak robiłeś coś innego niz programowanie to już jesteś po prostu śmieciem
  • Odpowiedz
Ale gość wysyła CV, dostaje zaproszenie na rozmowy, przechodzi kolejne etapy. Wg mnie kwestia czasu aż znajdzie robote. Gość też nie chce sie przeprowadzać i wcale mu się nie dziwie. Ale przed COVIDem praca zdalna to moze od wielkiego dzwonu raz w miesiacu za zgoda przelożonego :D
  • Odpowiedz