Wpis z mikrobloga

Mirasy, zmieniam robotę i w czasie podpisywania umowy mam zdecydować czy chcę kwotę w PLN czy przeliczenie po dzisiejszym kursie na euro. Jakie są minusy i ryzyka oprócz wahań kursowych?
#programista15k #b2b
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Epicwins: w sumie jedynie te ryzyko walutowe xd teoretycznie może to wpływać też na to czy bak da Ci hipoteczny w PLN czy w EUR ale sam zarabiałem w EUR i wziąłem hipoteczny w PLN więc whatever chyba xD
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: bulwersuje mnie fakt, że przez garstkę osób, w tym Ciebie już nikt z wykopu nie korzysta bo 9/10 wpisów to brednie których nie da się czytać. Nadal są banki które udzielają kredytów, a Ty wyjeżdzasz z "nikt".
  • Odpowiedz
@Epicwins: Nie wszystkie banki akceptuja b2b z klientem ktory placi w walucie np w pekao sa z zubrem nie dostalbys kredytu hipotecznego. Druga sprawa ze gdyby klient Twojego klienta placil w walucie a Ty w pln i kurs sie znacznie zmienil to jest szansa ze mialbys rozmowe o zmiane warunkow kontraktu. np ja podpisywalem umowe z firma i wybralem 4k usd miesiecznie. Gdybym wzial pln to by bylo 20k. i
  • Odpowiedz
czy rozliczenie z urzędami wygląda inaczej

@Epicwins: jest reverse charge więc nie dostajesz VATu, więc jakiekolwiek koszty VATu jakie robisz to albo wnosisz o zwrot VATu (bez sensu, bo większe ryzyko kontroli), albo księgowa Ci przeksięgowuje to jakoś magicznie na podatek PIT xd
  • Odpowiedz
@glos_zenady: wiem kto to, bo mam z 10 osób na blackliście w tym jego. Ale wydaje mi się, że on nie uważa się za trolla i żyje w przekonaniu, że to co pisze ma jakąkolwiek wartość, więc mu po prostu dosadnie odpisałem żyjąc w nadziei że może do niego to dotrze ;)
  • Odpowiedz
@TomSz: no nie wiem, wraz z dwoma-trzema innymi miksują te swoje wypociny wtrącając jakieś swoje doświadczenia które siedząc X lat w branży wiesz że są wyssane z palca, pewnie jeszcze z pomocą gpt, i przez to od prawie 2 lat nie da się śledzić ten tag
  • Odpowiedz
@Epicwins: możliwe że p------e kocopoły ale wypłata w EUR - kredyt w EUR. Dobrze i niedobrze, sam zdecyduj i sprawdź bo bedziesz chcial wziąć hipotekę to możesz sie zdziwić
  • Odpowiedz
  • 0
@slgdfhsdhjfbs: dzięki za odpowiedź, a słyszałem jeszcze o mechanizmie, że zwrot vatu można wziąć na subkonto, które będzie się rozliczało z zusem i automatycznie będzie tam schodziło. Czy to prawda czy już grubsze manewry trzeba wykonać?
  • Odpowiedz