Wpis z mikrobloga

@wfyokyga: A Ja się zastanawiam co będzie z miastami w Polsce.
Jest jakiś taki trend że wszyscy lecą do miast za pracą bo w powiatowych masz 1 fabryke smrodu i głodu.
Mimo tego że jest niska dzietność i Polaków ubywa to zagraniczniaków przybywa. No więc myślicie że miasta rozrosną się w porąbany sposób z chorymi cenami, 0 komunikacją a powiatowe upadną i zostaną tylko dowalone chatki ludzi na zdalnym ?
  • Odpowiedz
@wfyokyga: budynki wytrzymują duzo więcej niż nam się wydaje. Rozbierałem 3 lata temu stary drewniany dom po dziadkach, mial ponad 70 lat, a samo drewno pewnie grubo ponad sto bo dom skladany byl z drewna rozbiórkowego w większości.

Z zewnatrz wyglądał jak ruina, zamierzałem po prostu pociąć i wykorzystać na opał. Okazalo sie po obiciu tynków, ze bale są w rewelacyjnym stanie i żal było to niszczyć. Udało sie znaleźć
  • Odpowiedz
@littlebuzz: dlaczego te bloki miałyby się sypać? Z blokami z wielkiej płyty był ten problem, że elementy spajające płyty były narażone na czynniki środowiskowe i z czasem zaczęły niszczeć. Ten problem rozwiązano wymieniając elementy i robiąc termoizolację, na początku XXI wieku.

W 1998 roku powstał państwowy Fundusz Termoizolacji, który partycypował w kosztach remontów, spółdzielnie / wspólnoty zaczęły właśnie wtedy na masową skalę modernizować budynki.

Wielka płyta / H rama jest
  • Odpowiedz
@wfyokyga: może czegoś nie rozumiem, ale co ma mróz do sypania się bloku? co najwyżej może tam rury z wodą rozsadzić. przecież mosty, wiadukty i inne kostrukcje też są z żelbetonu i też stoją na mrozie?
  • Odpowiedz
@littlebuzz: kochany.... Wiesz, że w wieku miastach w samym centrum są kamienice mające 100-150 lat? One się nie nie sypią choć ceglany mur jest bardzo delikatny z upływem czasu jeśli wpływają na niego warunki atmosferyczne. Otóż tego typu artykuly to zwykłe straszenie ludzi i próba pobudzenia popytu przez developeruch

Gdzie pójdą Ci ludzie? Otóż będą mieszkać w tych blokach jeszcze przez kilkadziesiąt lat i żadne biadolenie developera żeby kupić nowe
  • Odpowiedz
są kamienice mające 100-150 lat? One się nie nie sypią choć ceglany mur jest bardzo delikatny z upływem czasu jeśli wpływają na niego warunki atmosferyczne

@dzaro-dzaroslawski: w Łodzi są kamienice które się sypią i przez to nie da się pod Łodzią dokończyć tunelu ale jak widziałem zdjęcia to materiał z którego były zbudowane kamienice to bardziej przypominał piasek sklejony jakimś glutem niż cegły ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Nutaharion: no to fakt- mam wrażenie, że cegły z czasem zamieniają się .... W związany ale nie zbyt mocno piach w kolorze cegieł - zaprawa się trzyma dalej ale cegła traci swoje właściwości - dopóki tynki i cała reszta trzyma to jest okej.
Te kamienice czy budynki nie walą się ani nic im się nie dzieje ale trzeba je też zabezpieczyć przed wilgocią i jak się wierci w tych ścianach
  • Odpowiedz
@littlebuzz: bardzo dużo ludzi przeprowadza się do nowego budownictwa i do domków jedno/wielo rodzinnych. W małych miasteczkach bardzo dużo mieszkań stoi pustych w płytach albo starych kamienicach. Ich jedyną zaletą w zasadzie jest bliskość do centrum bo oprócz tego w uj minusów (użeranie się z administrację, podwyżki opłat z d--y, stare baby, cienkie ściany że wszystko słychać, zimno i gorąco (na zmianę w zależności od pory roku na opak) Ja
  • Odpowiedz