Wpis z mikrobloga

Hej #gitarabasowa mam rozterkę czy brać korpus z olchy czy jesionu bagiennego. Niby słuchałem porównania i oba fajnie grają .. czy to voodoo tak naprawdę z ty drewnem ? Jeśli jest to to tylko niuanse które po kilku godzinch z instrumentem spowszednieją ?
Olcha malowana.. więc teoretycznie mogą być sęki
Jesion z widocznymi słojami. Bezbarwny
#gitaraelektryczna #gitara
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PilotChemitrialsa: bierz ladniejsza drewno moze i gra ale w skrzypcach albo cymbalach a nie w gitarze elektrycznej czy basowej, no chyba ze masz sluch absolutny i sprzety do gitary za miliony ze zlotymi kablami to wtedy kazdy sek i grubosc lakieru juz bedzie slyszalna XD
  • Odpowiedz
@LemurChmur: Też przychylę się do opinii, że drewno to jakiś dalszy punkt w kryterium wyboru. Moim zdaniem jest jeden główny. Wziąć gitary do ręki i posłuchać jak grają. I wybrać tą, której brzmienie ci pasuje. Ja kiedyś gdzieś u kogoś wziąłem pewien bas do ręki i po kilku dźwiękach wiedziałem, że to jest to coś :)

Inny aspekt to techniczne wykonanie gitary, czy gryf prosty, czy śmigło, jaka jakość szlifów
  • Odpowiedz
@Bestia_z_Jellystone: @mirekwirek @LemurChmur @lajsta77 @Najwiekszy_Paljak Dzięki!! Mam jeszcze rozkminę 4 czy 5 strun. bo w tej chwili 5 na promocji jest tańsza.
Miałem kiedyś GMRa 5 strings i był bardzo spoko (żałuje że sprzedałem) ale jakoś tej B struny specjalnie nie nadużywałem, za to za fajne oparcie dla kciuka robiła :)
Myślę bardziej o 4 bo potem struny tańsze :)

@OstroS Mam elektryka Sire w
  • Odpowiedz
@PilotChemitrialsa: a to już ile strun to sam wybierz, gryf będzie nieco wygodniejszy dla 4 strun, ale skoro sobie radziłeś z tym wcześniej to i teraz dasz radę jeżeli będzie miał podobny profil.
Jeśli chodzi o jakość gitar i że tanie = g---o, drogie = dobre to już dawno zostało to zdementowane, a czasami jest wręcz na odwrót, przykładowo Gibson który z pękającymi główkami od patrzenia stał się memem. Można
  • Odpowiedz
4 czy 5 strun

@PilotChemitrialsa: Jak zaczynasz weź 4. Serio, będzie łatwiej, większość kursów w oparciu o 4. A 99% utworów to też na 4 strunowym. 5 to już kawał gitary/gryfu. Fajnie szpanować 5, szczególnie jak się ma MM ;) ale jak miałbym polecić ile strun to śmiało powiem 4.

brzmienie gitary elektrycznej praktycznie w całości odpowiada elektronika

@Najwiekszy_Paljak: No umówmy się na 95%. Te pozostałe parę procent
  • Odpowiedz
@PilotChemitrialsa: I pewnie Sire to będzie super wybor. Mój komentarz to taki lekki sarkazm w stronę internetowych porad gdzie o cokolwiek się zapyta to trzeba kupić najlepsze i najdroższe bo cała reszta to szit

Daj znać po zakupie jak się podoba :) Tez mam ochote na ten model (choć Sterling Ray34HH mnie bardziej kusi ale jest 2x droższy :/).

Miłego grania!
  • Odpowiedz