Wpis z mikrobloga

Gdybym chciał wstawić retrospekcję podczas walki na kanwie zdania "He could vanquish Ser Duncan the Tall, but not Dunk of Flea Bottom", to zrobiłbym to tak:

Podobnie jak w oryginale, Dunk dostaje kopią w bok, a potem morgenszternem w łeb i spada z konia w błoto.

Scena przechodzi w retrospekcję: wychudzony dryblas przekrada się po obskurnej karczmie i wyżera resztki żarcia ze stołów i klepiska. W karczmie wybucha bójka, może z racji napaści na jakąś kobietę (np. służącą). W obronie kobiety staje pół-pijany Arlan, a w samą bójkę zostaje wmieszany też młody Dunk. Obaj sobie w bójce nieźle radzą, ale Dunk dostaje w łeb i ląduje na glebie.

Powrót do teraźniejszości. Dunk leży oszołomiony na glebie, a my przez dobrą chwilę oglądamy starcia pozostałych walczących. Następnie kamera pokazuje podchodzącego do Dunka Aeriona, chełpiącego się swoją dominacją i gotowego na kończący walkę cios. Jajo drze się "get up!" (ale tylko raz, na bogów starych i nowych).

Z powrotem wracamy do retrospekcji. Bójka karczemna właśnie się skończyła. Do nadal leżącego Dunka podchodzi Arlan, któremu spodobał się duży chłopak na giermka, i pyta go "You want to ride with me, boy"? Dunk kiwa głową, na co Arlan wyciąga do niego rękę i mówi "Then get up!".

Dunk otrząsa się z gleby i podcina Aeriona. Można teraz zrobić jak w oryginale - akcja tarczą i szybkie pokonanie Targaryena, albo przeciągnąć walkę i pokazać dłuższą konfrontację na miecze, w której Aerion jest dużo lepszy technicznie, ale Dunk nadrabia rozmiarami, wytrzymałością i być może zapaśniczym podejściem. Następnie przejść do tarczowania i wygranej Dunka.

Oczywiście dorzuciłbym pod koniec kilka scen z pozostałymi walczącymi (które zresztą są w opowiadaniu).

Ot, moje 2 grosze.

#got #graotron #gameofthrones #rycerzsiedmiukrolestw #hbo #seriale
ossprime - Gdybym chciał wstawić retrospekcję podczas walki na kanwie zdania "He coul...

źródło: the-trial-by-seven-in-the-hedge-knight

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ossprime: Nie wiem tylko dlaczego - podobnie jak inni - uczepiłeś się, że w tej retrospekcjach musi pojawić się wątek heroiczny.

Z książek wiemy, że Arlan po prostu postanowił przygarnąć chłopaka z biednej dzielnicy, którego zobaczył jak ganiał za świnią. Jak banalnie można byłoby wykorzystać ten wątek w serialu -> Duncan jako dzieciak gania za świnią w jakimś chlewie, potyka się i pada na ziemię, babra się w błocie ->
  • Odpowiedz
  • 0
@waro: Tak jak piszesz też byłoby ok. W moim wpisie chciałem świadomie zachować balans pomiędzy pomysłem "robimy retrospekcje podczas walki (a nie przed samą walką albo w poprzednich odcinkach)" oraz tempem scenariusza. Uważam, że jakąś dziecięcą/nastoletnią bójkę (niekoniecznie z heroicznych pobudek) należało pokazać, żeby Dunk nie wyszedł na kompletną łamagę, jak niestety to wyszło w serialu.
  • Odpowiedz