Wpis z mikrobloga

@BenizBurger: tam raczej wszystkie silniki i reszta nie sprawia kłopotów.

W pewnych rocznikach w silnikach B4 i B5 był mokry pasek pompy oleju, który potrafił się zrywać, więc zalecana jestr wymiana albo zmiana na łańcuch.

Poza tym czy to s/v60 czy 90 to dość podobne auta, te same silniki, te same infotaiment. praktycznie ten sam wygląd
Sam chciałem wziąć v90, ale stwierdziłem, że jednak za duża do miasta i na
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: O tym pasku słyszałem, ale podobno w 2022 chyba go już poprawili i zmienili na łańcuch. W dieslach jest jeszcze chyba problem z trwałością turbiny, ale diesla i tak bym nie brał bo jazda głównie po mieście. No i w którymś roku zmienili skrzynię biegów z klasycznej 8 biegowej hydrokinetycznej na 7 biegowe DSG, które jest mniej trwałe podobno.
  • Odpowiedz
@BenizBurger: te nowsze mają 7 biegową, ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich hybryd czy gdzieś to w trakcie zmieniali.

Ja mam w D3 '20 nalatane jakieś 225kkm i z turbo nic się nie dzieje, w ogóle z niczym kompletnie nic się nie dzieje.
No, amorki mi się wylały xD

W poprzedniej generacji miałem D4 i właściwie tą samą skrzynię i przy 325kkm działało wszystko jak w nowce.
Zachwycony byłem
  • Odpowiedz
idź w d4 jeśli chodzi o spalanie i osiągi.

@say-my-name: to prawda, zwłaszcza w v90.
Ale do normalnej jazdy te 150KM też sobie radzi, a niestety w używkach nie zawsze się trafi to co chce.
Nie jest tak, że to muł. Nie ma problemu z osiągnięciem vmax(180kmh)
Po prostu absolutnie nie ma odczucia, że się to odpycha.
No i sterowniki poblokowane, więc nawet nie da się tego zachipować, żeby się
  • Odpowiedz
@hpiotrekh @say-my-name

Dzięki za Wasze opinie, teraz jeżdżę Volvo V70 T5 z 98' roku, 2.3 turbo 240KM, ale w Warszawie jest ta j----a SCT i w styczniu 2027 Volvo będzie zbanowane. Mam jeszcze Abatha 595 z euro 6 także luz jeśli chodzi o SCT. Powoli się rozglądam żeby zamienić te dwa samochody na jeden oczywiście w kombi, rozważam Volvo i BMW, VAG z gównianym TFSI odpada. Macie porównanie do BMW?
  • Odpowiedz
@BenizBurger niestety BMW nie mialem doczynienia ale też chodziło mi po głowie.
Tyle że tam na jakieś 2.0 narzekali a nie chciało mi się doktoryzować xD dlatego poszedłem znowu w volvo.
Czy po złożeniu ma 180 to nie wiem. Jest zdecydowanie większe od alfy 159 i poprzedniego V60.

Jak nie zapomnę to jutro zmierzę xD
  • Odpowiedz
  • 1
@BenizBurger: Powinno dać się spać na luzie. Mam 180 i w v90 na spokojnie da się, v60 jest niewiele krótsze. Za mną też BMW chodziło ale brałem tez pod uwage serwisy, które przy bmw beda znacznie wyszło, a na to mnie nie stać obecnie.
  • Odpowiedz