Wpis z mikrobloga

@JAn2: Ci co najłdłużej będą pluć na PV, pompy ciepła czy samochody elektryczne najdłużej będą dymani, taka prawda.
  • Odpowiedz
@Mezomorfix: xD
Zobacz sobie ile mi sΕ‚oΕ„ce pokrywa zuΕΌycia. W zeszΕ‚ym roku 42% energii konsumowanej przez moje gospodarstwo domowe pochodziΕ‚o bepoΕ›rednio ze sΕ‚oΕ„ca. Nie mam magazynu. Gazu kupiΕ‚em maΕ‚Δ… puszke do palnika, kilka workΓ³w wΔ™gla do grila i pare litrΓ³w benzyny do wertykulatora i agregatu. Reszta sam prΔ…d.

@Bad__Wolf Ja akurat mam stare zasady ale na nowych teΕΌ siΔ™ opΕ‚aca.
zibizz1 - @Mezomorfix: xD
Zobacz sobie ile mi sΕ‚oΕ„ce pokrywa zuΕΌycia. W zeszΕ‚ym roku ...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: zuzycie

Pobierz
  • Odpowiedz
Ci co najłdłużej będą pluć na PV, pompy ciepła czy samochody elektryczne najdłużej będą dymani, taka prawda.

@zibizz1: Powiedz mi jak to wszystko zainstalowaΔ‡ w bloku. Świadkowie wiechowi i ich urojenia xD
  • Odpowiedz
@NocnyFuriat: Tak samo jak w domu albo na dziaΕ‚ce. Po pierwsze musisz byΔ‡ wΕ‚aΕ›cicielem powierzchni na ktΓ³rej moΕΌna to zamontowaΔ‡. JeΕ›li nie masz wystarczajΔ…co to moΕΌesz wynajΔ…Δ‡ lub zakupiΔ‡. Potem masz takie cos jak wirtualny prosument, czyli np panele moΕΌesz zamontowaΔ‡ na dziaΕ‚ce rekreacyjnej, poΕ‚Δ…czyΔ‡ 2 liczniki w jeden wirtualny i rozliczyΔ‡ to wspΓ³lnie. Ale najprostszym wyjΕ›ciem jest zmieniΔ‡ pracΔ™, wziac kredyt i sie przeprowadziΔ‡. ( Ν‘Β° ΝœΚ–
  • Odpowiedz
@zibizz1: Ha ha jakie to Ε›mieszne. Ponad poΕ‚owa kraju ΕΌyje w mieΕ›cie, ale haΕ‚abaΕ‚y nie przejmujΔ… siΔ™ takimi drobnostkami. No i fizyka ani logika im nie przeszkadza w gΕ‚oszeniu religii klimatyzmu.
To może powiedz jak w bloku mam sobie zrobić lądowisko dla śmigłowca, bo korki okrutne i strefy czystej biedy wprowadzają, no i jakiś szyb naftowy z mała rafinerią, bo na razie nie ma helikopterów na bateryjki, a widzę że
  • Odpowiedz
@NocnyFuriat: elektrowni atomowej do tego mieszkania też nie wstawisz, ale możesz z niej korzystać, ważne żeby popierać jej budowę. To samo z PV i innymi technologiami. Wszystko przyczynia się do tego że energia jest tańsza.
  • Odpowiedz
@zibizz1: A ta taΕ„sza energia jest teraz z tobΔ… w pokoju? Lewactwo jak zwykle w formie, najpierw coΕ› radzi i obiecuje, potem okazuje siΔ™ ΕΌe to fizycznie niemoΕΌliwe i zwyczajnie gΕ‚upie, na koniec zmiana tematu i rada kompletnie z d--y. No brawo, juΕΌ rozumiecie dlaczego klimatyzm i ozizm to sekta i gΕ‚upota?
  • Odpowiedz
@NocnyFuriat: Co jest niemoΕΌliwe i gΕ‚upie? Kupowanie prΔ…du z farmy PV mieszkajΔ…c w mieszkaniu jest niemoΕΌliwe i gΕ‚upie?

Ja korzystam z G12 i wyglada to tak(w nawiasie droga/tania brutto w groszach):
W 2018 Ε›rednia pensja 4500 a cena energii Ε›rednia na moim rachunku 43gr(55/39)
w 2026 Ε›rednia pensja 9700-9800 a Ε›rednia cena na moim rachunku 76gr(125/61)

Jak widać jest taniej.
  • Odpowiedz