Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika #pompaciepla #ogrzewanie
Obecnie mam PV na starych zasadach ale kombinuje coś takiego.

Zrobić osobne PV do zasilania pompy ciepła, tak żeby grzało CWU wiosna lato jesień oraz w okresie przejściowym wspomagało CO.
jaka moc jaka moc paneli do pampy 8kw, jaki falownik?, żeby tylko pobierał z sieci ale nie oddawał do sieci ?
czy ma sens magazyn w takim układzie
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@awdr: Zrób sobie kolejną normalną instalację, w papierach jest to rozbudowa mikroinstalacji. Ja miałem 8.5kWp i dołożyłem 13.5kWp
  • Odpowiedz
@awdr: ja właśnie będę dokładał do swojej 8kWp kilka paneli tak aby dociążyć falownik do tego dokupiłem używany za 1000zł i zrobię drugą instalację
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@magawek: tylko do którego roku są stare zasady chyba z 10-12lat jeszcze? czy rozbudowa obecnej instlacji może polegać na dołożeniu drugiego falownika i instalacja np na gruncie ? na dach więcej nie chce wciskać
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Bad__Wolf: mam normalnie ale chciałbym dodatkowo coś wyrwać ze słońca jak świeci i grzać wodę bo to co mam obecnie nie starcza na ogrzewanie
  • Odpowiedz
tylko do którego roku są stare zasady chyba z 10-12lat jeszcze?

@awdr: 15 lat od uruchomienia ale jakoś nie dłużej niż do 2040 lub podobnie (miało być pierwotnie do 2035 roku ale wydłużyli).

to dołóż do tego co masz i się nie przejmuj

Dokładnie jak pisze @Bad__Wolf. Jak chcesz myśleć o przyszłości to rozważ układ wschód - zachód. Lepsza autokonsumpcja przy nowych zasadach.
  • Odpowiedz
@mirekwirek: instalacja fotowoltaiczna powinna maksymalizować produkcję zima, bo wtedy:
1. Zuzycie energii masz największe
2. Ceny odkupu na gieldzie masz najwieksze

Instalacja wchod zachod, znacznie mniej wyprodukuje energii elektrycznej pora zimowa - slonce wschodzi później, zachodzi
  • Odpowiedz
@mirekwirek: nie zgadzam sie z Toba, mam instalacje na poludnie, pod normalnym katem bo tami dach - w lutym 9kwp mi wyprodukowalo 300kWh, w styczniu 250kWh.

Co z tego ze wiosna-lato zwiekszysz produkcje skoro pge odkupi od Ciebie prad po 0zl za kwh, a sam nie dasz rade skonsumować wyprodukowanej energii.

Nawet we wrześniu instalacja mi wyprodukowala ponad 1MWh. I co ja z ta energia zrobie? Oddam po 0zl za
  • Odpowiedz
nie zgadzam sie z Toba, mam instalacje na poludnie, pod normalnym katem bo tami dach - w lutym 9kwp mi wyprodukowalo 300kWh, w styczniu 250kWh.

@KRogala2512: WIęc jak widać, jest to tak zmienny parametr i dalej w skali roku (czy lat na jakie planujesz instalację) nadal nie jest to dużo. W innym roku będziesz miał mniej, w innym więcej. Te 250-300 kWh w styczniu to fajny wynik, ale trafiłeś na słoneczne
  • Odpowiedz
@mirekwirek: ale mam magazyn energii 10kwh, dla mnie nie ma roznicy czy ma najwieksza produkcje w poludnie czy nie, latem i wiosna. Nie zuzyje tej energii.

A zima nawet PC to zużyje, wez pod uwagę, że instalacja wchod zachod wypeodukuje znacznie mniej w okresie przejściowym, bo slonce nie wchodzi idealnie na wschodzie i zachodzi na zachodzie.

Nie widze sensu optymalizacji fotowoltaiki pod większą autokonsupcje latem gdzie:
1. Nie masz takiego zuzycia energii
  • Odpowiedz