Aktywne Wpisy

serio_serio +11
zabawa. jaki tytuł (nie treść) książki albo filmu najlepiej Cię opisuje? u mnie wiadomo, "rozważna i romantyczna"
tylko nie ściemniać nic a nic
tylko nie ściemniać nic a nic
#artemis #astrofaza Zawsze mnie coś drażniło w tym typie ale jak widze że on nawet przy takim evencie nie poprowadzi transmisji te 2 godziny dłużej żeby być przy tych wydarzeniach jak wrócą itd tylko idzie spać to sorry. Jest ogromna nisza żeby ktoś zajął miejsce tego farmazona, który ewidentnie nie ma do tego pasji tylko to robi dla hajsu od niechcenia.

Obecnie mam PV na starych zasadach ale kombinuje coś takiego.
Zrobić osobne PV do zasilania pompy ciepła, tak żeby grzało CWU wiosna lato jesień oraz w okresie przejściowym wspomagało CO.
jaka moc jaka moc paneli do pampy 8kw, jaki falownik?, żeby tylko pobierał z sieci ale nie oddawał do sieci ?
czy ma sens magazyn w takim układzie
Komentarz usunięty przez moderatora
@awdr: Ale po co? :)
Komentarz usunięty przez moderatora
@awdr: 15 lat od uruchomienia ale jakoś nie dłużej niż do 2040 lub podobnie (miało być pierwotnie do 2035 roku ale wydłużyli).
Dokładnie jak pisze @Bad__Wolf. Jak chcesz myśleć o przyszłości to rozważ układ wschód - zachód. Lepsza autokonsumpcja przy nowych zasadach.
@KRogala2512: Dlaczego?
1. Zuzycie energii masz największe
2. Ceny odkupu na gieldzie masz najwieksze
Instalacja wchod zachod, znacznie mniej wyprodukuje energii elektrycznej pora zimowa - slonce wschodzi później, zachodzi
Co z tego ze wiosna-lato zwiekszysz produkcje skoro pge odkupi od Ciebie prad po 0zl za kwh, a sam nie dasz rade skonsumować wyprodukowanej energii.
Nawet we wrześniu instalacja mi wyprodukowala ponad 1MWh. I co ja z ta energia zrobie? Oddam po 0zl za
@KRogala2512: WIęc jak widać, jest to tak zmienny parametr i dalej w skali roku (czy lat na jakie planujesz instalację) nadal nie jest to dużo. W innym roku będziesz miał mniej, w innym więcej. Te 250-300 kWh w styczniu to fajny wynik, ale trafiłeś na słoneczne
A zima nawet PC to zużyje, wez pod uwagę, że instalacja wchod zachod wypeodukuje znacznie mniej w okresie przejściowym, bo slonce nie wchodzi idealnie na wschodzie i zachodzi na zachodzie.
Nie widze sensu optymalizacji fotowoltaiki pod większą autokonsupcje latem gdzie:
1. Nie masz takiego zuzycia energii