Aktywne Wpisy
kutasoglu +16
Tak szczerze, to mnie zajebiście wymęczyła ta faza grupowa. Mało ciekawych meczy, gówniane pory, większość meczów o pietruszkę, bo jeszcze 8 drużyn z trzeciego miejsca wchodzi. Ostatnia kolejka zamiast być na żyletki, to niektórzy maja wyjebongo jak Norwedzy. Nie ma nawet walki o miejsce pierwsze w grupie, bo niekoniecznie drabinka ratuje.
Nie wiem. Może tylko ja tak mam, ale dla mnie fazy grupowe to było zawsze takie święto mistrzostw. Dwa zespoły odpadają, dwa
Nie wiem. Może tylko ja tak mam, ale dla mnie fazy grupowe to było zawsze takie święto mistrzostw. Dwa zespoły odpadają, dwa

ukojenie +29
Tysiąc euro miesięcznie obróciło sukces polskiej gospodarki w pył.
#antykapitalizm #kapitalizm #gospodarka #polska #finanse #bekazlibka #januszebiznesu
#antykapitalizm #kapitalizm #gospodarka #polska #finanse #bekazlibka #januszebiznesu
źródło: 1
Pobierz

Dziś na tapetę bierzemy Holdena Commodore. Zasadniczo Opla Omegę C z innej, alternatywnej rzeczywistości i nie są to wcale słowa rzucone na wiatr.
O ile sama australijska marka Holden może się niektórym kojarzyć, bo takie modele jak choćby Monaro były testowane w #topgear to Commodore jest równie popularny w Polsce co ramen (taki chiński rosół) na rodzinny niedzielny obiad.
Pierwsze Commodore bazowały na... Oplu Commodore, późniejsze na Oplach Senatorach (lata 70'-80' - cały czas trzymamy się Oplowskich flagowców). Początek lat 90' to samochody bazujące na podzespołach Omegi A, a później Omegi B. Z tą ostatnią jest szczególnie ciekawie, bo "topową" wersją była wersja MV6, z silnikiem V6 3.2. Były plany wsadzenia do nich V8, co by stanowiły jakąś alternatywę dla "premium" w stylu e39 535i i 540i ale... po wsadzeniu V8 do Omegi, niemieccy inżynierzy (ci prawdziwi, nie z pontonów) stwierdzili że się nie da. Że duży, ciężki, że się ledwo mieści, że układ chłodzenia nie wyrobi, że się będzie przegrzewał - ogólnie nie.
W tym czasie na południowej półkuli, w kraju gdzie żyje Kangurek Kao i Diabeł Tasmański inżynier Holdena przyszedł do pracy, nie wiedział że się nie da tego zrobić i to zrobił. Wsadzili silnik z Corvette (5.7l V8). I wszystko banglało, bez przegrzewania, w kraju gdzie planeta dosłownie płonie.
Ten przydługi wstęp był po to by zaprezentować wam Commodora VE (i późniejszy model/głęboki lift rodem z A4 B6 do B7 o nazwie VF). Od 2006 do 2013 roku. O ile Opel w Europie i na świecie, ubił model Omega i po Vectrze stworzył przyciężką Insignię, to w Holdenie nie zgodzili się by średniak klasy D był uznawany za flagowca. Płyta z Insignii nie nadawała się do dużego RWD, a z Cadillaców były zbyt drogie. Stworzyli więc własną i powstała współczesna wersja Omegi C, jako duchowy następca. Fajne, komfortowe, miały V8 6.0.
Po czym przyszedł GM, niszczyciel dobrej zabawy, uśmiechów dzieci i mniejszych marek. Kolejny Commodor to była już Insignia B w przebraniu. Małe silniki, głównie 2.0 z jedną opcją V6 dla 3.6l. W ogóle to się nie sprzedało i był to gwóźdź do trumny Holdena, marka została zamknięta w 2020 roku.
#samochody #motoryzacja #ciekawostki #szybkoalebezpiecznie
źródło: Holden-Commodore-SS-VE-Red-1
Pobierz@Hole_to_another_universe: ciężka sprawa bo zasadniczo nie istnieje na rynku wtórnym. Nie że w Polsce, ale nawet w Europie. Nie widziałem wcale.
O ile takie Monaro da się sprowadzić z #uk luzem, to Commodore raczej nie są importowane z Australii do Europy (bo tam to zwykłe auto, jak dla nas Vectra/Omega) i się nie
źródło: 31-ve-07VESSVUte-054-01
Pobierz@krystiano_ps3: tak między nami, oni wszystko przerabiali na pickupy
Holden Ute to w ogóle zasługuje na osobny wpis.
Pickupy dla rolników powstałe na autach segmentu D/E to wymysł Australijczyków i tylko tam się przyjął. Fajnie to wygląda szczególnie wobec amerykańskich pickupów ( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: 07vessvute-056-jpg
PobierzPs. Brać na tapet, nie na tapetę ;)