Wpis z mikrobloga

• 0
@SzmaragdowySmok: Ja mam matrycę 180Hz i teraz jak nie siedzę w okolicach 100-120fps to mam wrażenie że gra laguje, pomimo tego że np. trzyma to 60fps, czy to Cyberpunk z RT czy to GTA:SA z przyblokowanymi klatkami.
  • Odpowiedz
@supra107: Również mam 180Hz i podobne obserwacje. Warto sobie obczaić ile trwa czas wyświetlania jednej klatki przy danym fps. Różnica pomiędzy 30 a 60 fps jest k---a GIGANTYCZNA i nie wiem jakim trzeba być konsolowcem żeby akceptować 30 klatek w 2026 roku przy obecnej technologii monitorów/telewizorów. Z drugiej strony doskonale tutaj widać że przy wartościach większych niż 100fps różnice w czasie generowania klatek stają się coraz mniejsze dlatego granie powyżej
Larsberg - @supra107: Również mam 180Hz i podobne obserwacje. Warto sobie obczaić ile...

źródło: FPS MS

Pobierz
  • Odpowiedz
@Larsberg: Powyżej 100 to de facto aby panel był znośny, a teraz i tak większość klepie 144/165Hz jako standard poza jakimiś ultrabiednymi 60hz
  • Odpowiedz
@tellet: Ale o czym my tu rozmawiamy? Bo chyba o fps a ty poruszasz temat monitorów.

Co do monitorów to żyjemy w fajnych czasach bo panele IPS +100Hz wyglądają bajecznie (poza czernią oczywiście) a coraz bardziej przystępne stają się OLEDy choć tam nadal jest problem z wypalaniem pikseli.
  • Odpowiedz