Wpis z mikrobloga

hej Mirki, mam pytanie w kwestii akustyki w mieszkaniu z lat 80tych (wielka płyta).
Poprzedni właściciele wyburzyli jedną ze ścian (najpewniej działową) co połączyło pokój z kuchnią tworząc otwartą kuchnię.
Czy taki zabieg mógł wpłynąć na akustykę w mieszkaniu a) moim b) u sąsiadów na górze?
O ile w przypadku opcji a) zakładam, że mogło tak być przez fakt, że dźwięk inaczej się rozchodzi.
Ale czy wyburzenie tej ściany mogło też wpłynąć na to jak dźwięki z mojego mieszkania są słyszalne u sąsiadów na górze?

Mam problem z sąsiadami z góry - hałasują po nocach, syn puszcza głośno muzykę, matka jest przygłucha i ogląda tv na full nawet o północy.
Kilka razy już u nich byłem i zawsze używają argumentu - "bo poprzedni właściciele wyburzyli ścianę i dlatego tak wszystko słychać, a po za tym my też was na górze słyszymy". Faktycznie wyburzenie ściany u mnie mogło wpłynąć na akustykę między piętrami?

Druga sprawa to kwestia wyciszenia - rozważam wyciszenie przynajmniej sypialni podwieszanym sufitem akustycznym.
Jest to gra warta świeczki? Można tak realnie wyciszyć pokój czy to się sprawdza tylko dla całego mieszkania albo w ogóle efekt będzie mizerny?

Dzięki z góry

#budownictwo #budowa #remontujzwykopem #budownictwo #remont
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Malchos: nie wpłynęło. W WP ogólnie nie masz żadnego wyciszenia, bo tam nawet styropianu nie ma pod wylewką. Dodatkowo przez piony od grzejników może ci przechodzić, bo to wszystko było na sztukę robione.
  • Odpowiedz
@ApacerPL: czasami są jakieś paździżówki czasami jest tylko folia albo naqet papa, a czasami nie ma nawet wylewki tylko podłoga ułożona bezpośrednio na stropie bo i takie miałem okazję już remontować
  • Odpowiedz
@Malchos: wprawdzie to o ścianie a nie suficie ale może będzie pomocne https://wykop.pl/wpis/83302839/musze-sie-pochwalic-bo-sie-udusze-mieszkam-w-blizn
@nativ +28
Muszę się pochwalić bo się uduszę. Mieszkam w bliźniaku. Ściana pomiędzy mną a sąsiadem to około 25cm. Sąsiedzi są głośni. Postanowiłem wyciszyć ściany od ich strony.
Pierwsza ponad rok temu sypialni. Miałem tylko 25mm na wyciszenie, inaczej nie zmieściłbym szafy.
Poszło tak.
Mass loaded vinyl 2mm żałuję mogłem dać
  • Odpowiedz